Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Osijek zaslužuje bolje suđenje, ali neće ga dobiti ako će - šutjeti!

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 05.11.23. | 14:14

U utakmici Gorice i Osijeka ostalo je puno previše repova koji su opravdano naljutili navijače i simpatizere Osijeka

Ljuti su u Osijeku! Opravdano ili ne, pokazat će sudačke analize ali malo tko više vjeruje u njih. No, neki unisoni stav je da Osijek zaslužuje bolje suđenje. I zbog veličine kluba i zbog položaja na ljestvici. Jer, ne možemo se oteti dojmu da ono što se redovito sudi nekim drugima - Osijek u pravilu zaobiđe! Slučajno ili ne, manje je bitno.

Uvijek će biti rečenica: "Slobodna sudačka procjena" ili "Prema naputku FIFA-e". Iako, bar svi znaju, to je inače savršeni alibi za neznalice ili one koji nemaju hrabrosti.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

A Duje Strukan je sve samo ne neznalica. On slovi za našeg ponajboljeg suca i to dokazuje iz kola u kolo. No, iz utakmice Gorice i Osijeka vuče se solidan broj repova. Od situacije s Mierezom i Munksgaardom, pa do rukometa u kaznenom prostoru domaćina.

Zapravo je bizarno pravilo primjenjeno u duelu Munksgaarda koji odnosi loptu, pa tek onda klizećim startom ima kontakt s Mierezom - a koje sugerira da to nije prekršaj za najstrožu kaznu. Bizarno zato što bi se on sigurno sudio negdje u polju, kao što bi se sudio da su zamijenjene uloge; da je Mierez na identičan način odnio Munksgaarda u kaznenom prostoru Gorice. No, u ovoj situaciji - Strukan je i nakon pregleda VAR snimke ostao ustrajan u odluci da nema kaznenog udarca za Osijek. A pričamo o 20. minuti i rezultatu 0-0.


A nije ga bilo jer je procjena suca bila da to nije bio start za žuti ili crveni karton. Tako pravila nalažu… Vjerojatno Mierez nije trebao skočiti, riskirati težu ozljedu, pa da dobije taj penal! Svašta. I sada će "stručnjaci" oprati ruke poput Ponicija Pilata i reći:

"Slobodno sudačko uvjerenje je bilo da to nije prekršaj za karton, samim time nije penal za Osijek".

Dobro je prošle sezone jedan od nogometnih stručnjaka na televiziji javno zavapio:

“Nakon 40 godina u nogometu, ja više ne znam što je penal a što nije”.

Općenito je suđenje u ovom dijelu sezone u slobodnom padu. Barem je dojam takav.

Eto, Fran Jović prije dva kola na Poljudu nije isključio Šarliju. A bilo je jasno kao dan da je to bio prekršaj, barem za drugi žuti. I za nagradu, Jović sudi Dinamu protiv Lokomotive… Da je poslan na hlađenje, dva puta bi razmislio o posljedicama svojih grešaka. Doduše, tu je i VAR sudac imao svoje prste, ali greška je učinjena. I najmanje što se trebalo napraviti jest da se Jović “odmori”!

Zato nam je nevjerojatna poruka koju Sudačka komisija šalje u eter. Kao da se ništa nije dogodilo, a u situaciji u kojoj nikada nije bila veća gužva na vrhu ligaške ljestvice - svaka kriva odluka može utjecati na konačan ishod prvenstva! Neki bi se trebali ozbiljno zamisliti. Iako će to malo značiti za Osijek. No, trebali bi podići glas. Raditi pritisak. A ne šutjeti i trpjeti. Kao što su podigli glas nakon Dinama. Sada barem imaju materijala, no očito su se svi na Pampasu učlanili u trapistički crkveni red kojeg simbolizira - šutnja!



Tagovi

NK OsijekDuje StrukanSudačka komisija HNS-aHNK GoricaHNL

Ostale Vijesti