NK Osijek
NK Osijek

Osijek sletio u Astanu bez Belje, Čeberka i Hiroša

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 20.07.22. | 11:54

Nakon pet i pol sati leta igrači su otišli na doručak pa na dnevni odmor. Prvi trening na umjetnoj travi imati će u poslijepodnevnim satima a utakmica protiv Kyzylzhara je u četvrtak u 14 sati.

Osijek je u Kazahstan krenuo nešto ranije od uobičajenog. Odmah po ždrijebu Bjelica je izrazio želju da se krene ranije kako bi se igrači adaptirali na vremensku razliku. Iz Klisa su kasnili pola sata u polasku a u Astanu su sletjeli nakon pet i pol sati leta. Točno kako je bilo planirano. Odmah po dolasku produžili su u hotel na doručak i dnevni odmor. Kasnije ih u srijedu čeka trening i upoznavanje s tom umjetnom travom.

Mjesto u avionu nisu pronašli Beljo koji osjeća probleme pri udarcu i on je dobio poštedu. Prema informacijama kojima raspolažemo, prvi topnik HNL-a bit će spreman za ogled s Lokomotivom tijekom vikenda. U Kazahstan nije otputovao Danijel Lončar koji ima kartone iz prošle europske sezone, Čeberko koji ima problem s ozljedom i nije spreman a nema niti Amera Hiroša kojeg je Bjelica izostavio s popisa putnika. Naime, na pripremama je imao problema s listom te ga u Osijeku nisu stavili na popis igrača koji ko

Da u Gradskom vrtu ništa ne prepuštaju slučaju svjedoči činjenica da su u ponedjeljak i utorak trenirali u Bijelom Brdu koji ima teren s umjetnom travom.

“Velika je razlika igrati na takvoj podlozi. Lopta je puno brža, nemate prostora za krivi pas. Međutim, svi mi smo igrali na umjetnoj travi tako da ćemo se brzo prilagoditi”, rekao je Marin Leovac koji ima i iskustvo igranja na Astana Areni. Leovac je bio u momčadi Dinama koju je vodio Nenad Bjelica u 3. pretkolu kvalifikacija za Ligu prvaka. Prije četiri godine Dinamo je s lakoćom prošao i golovima Olma i Budimira slavio protiv Astane.

Leovac se nada sličnom epilogu i sada. Iako, iskusno će spustiti loptu na zemlju i poručiti kako je pristup “lako ćemo” zabranjen.

“Čeka nas teška utakmica i borba. Sretni smo što napokon počinje ta Europa, sve je na nama. Još uvijek nismo analizirali protivnika, ali mislim da trener i stručni stožer znaju sve detalje i da ćemo biti spremni za utakmicu”, proučio je Leovac koji ne vidi problem u činjenici da je Astana na četiri sata vremenske razlike i gotovo četiri tisuće kilometara.

“Da je blizu, nije ali nemamo nekog izbora. Idemo odraditi posao na najbolji mogući način; pobjedom si osigurati lakši uzvratu u Gradskom vrtu”, poručio je Leovac.

Inače, utakmica se trebala igrati u Petropavlovsku, gradu na sjeveru Kazahstana u neposrednoj blizini granice s Rusijom. To bi značilo da po slijetanju u Astanu, Osijek bi još 500 kilometara trebao autobusom do stadiona Kyzylzhara.

Ovako će igrati na Nur-Sultanu i u gradu koji dojmi na svakom koraku. Astana, odnosno Nur-Sultan kako je nazvan 2019. u čast bivšeg predsjednika Nursultana Nazarbajeva koji je te godine podnio ostavku na mjesto predsjednika Kazahstana i dobio status Elbasi - odnosno “otac domovine”, je pravo arhitektonsko čudo. Vodeći svjetski arhitekti imali su svoj utjecaj na razvoj grada koji raste iz godine u godinu.

“Astana je čudo. Evo, dok pričamo sjedim na kavi u šoping centru koji na krovu ima bazen s umjetnom plažom koja se niti malo ne razlikuje od onih na obalama mora”, priča nam Mateo Mužek, stoper Kyzylzhara kojem je ovo druga epizoda u Kazahstanu. Prije tri godine je igrao za Šahter Karagandi.

Nogomet u Kazahstanu također raste u skladu s ekonomijom i arhitekturom ove velike zemlje koja je prema površini deveta na svijetu s dvadesetak milijuna stanovnika. Na velikim nalazištima nafte i poljoprivrednim površinama sagradili su malo ekonomsko čudo u kojem ima dovoljno novaca za nogomet. Igrači su jako dobro plaćeni, puno bolje nego što je prosjek HNL-a i ne treba čuditi što je Kazahstan nogometna meka za puno reprezentativaca okolnih zemalja. Iako je nogomet najpopularniji sport, iznimno su uspješni u boksu i skijaškom trčanju. Razvijen je i konjički sport, te hokej na ledu i biciklizam. Međutim, nogomet drži primat...

Kvalifikacije za Konferencijsku ligu

Četvrtak, 21. srpnja

Kyzylzhar – OSIJEK 14.00

Liepaja – Young Boys 16.00

Kairat Almaty – Kisvarda 16.00

Tobol – Lincoln 16.00

Ararat – Paide 17.00

Valmiera – Shkendija 17.00

Makedonija GP – CSKA Sofia 17.30

Koper – Vaduz 18.00

KuPS – Milsami 18.00

Lech – Dinamo Datumi 18.00

Molde – Elfsborg 18.00

Saburtalo Tbilisi – FCSB 18.00

SJK – Lillestrom 18.00

Zira – Maccabi Tel Aviv 18.00

Pogon – Brondby 18.30

Ružomberok – Riga 18.30

Suduva – Viborg 18.30

Antwerp – Dita 19.00

B36 Torshavn – Tre Fiori 19.00

Basel – Crusaders 19.00

Gzira United – Radnički Niš 19.00

Levski – PAOK 19.00

MOL Fehervar – Gabala 19.00

Petrocub – Laci 19.00

Rapid Beč – Lechia 19.00

Sparta Prag – Viking 19.00

St. Josephs – Slavia Prag 19.00

Vorskla – AIK Stockholm 19.00

Aris – Nefči Baku 19.30

CFR Cluj – Inter E. 19.30

H. Beer Sheva – Dinamo Minsk 19.30

Bašakšehir – Netanya 19.45

Aris – Gomel 20.00

Racing Luksemburg – Čukarički 20.00

Sepsi – Olimpija Ljubljana 20.00

AZ Alkmaar – Tuzla City 20.30

RIJEKA – Djurgarden 20.30

Trnava – Newtown 20.30

Velež – Hamrun 20.30

Motherwell – Sligo Rovers 20.45

St.Patricks – Mura 20.45

BATE – Konyaspor 21.00

Rakow – Astana 21.00

Vllaznia – U.Craiova 21.00

Breidablik – Budoćnost 21.15

V.Guimaraes – Puskas Akademia 21.30

Vikingur – TNS 21.30


Tagovi

NK OsijekKazahstanKonferencijska ligaDion Drena BeljoNenad BjelicaAmer HirošYehven ČeberkoAstana

Ostale Vijesti