Dubravka Petric/PIXSELL
Dubravka Petric/PIXSELL

Oproštaj od stadiona na kojem su padali prvaci Europe, guralo se 40 tisuća duša i slavile velike pobjede

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 27.05.23. | 08:00

Germanijak je izdvojio šest velikih utakmica na stadionu Gradski vrt koji s današnjim danom odlazi u povijest

Bilo je velikih utakmica na Gradskom vrtu u ove 43 godine na gradu na Dravi. Padali su ovdje prvaci Europe, znalo se natiskati 40 tisuća duša. Gledao se bijeli šal, sanjalo se europsko proljeće. Zaista su se potrudili ljudi iz Osijeka da dostojanstveno obilježe oproštaj od mitskog stadiona. Na teren će u subotu protiv Rijeke izaći legende kluba i djeca iz škole nogometa. Spoj generacija za oproštaj kakav je Gradski vrt i zaslužio. A mi smo izdvojili šest velikih utakmica na Gradskom vrtu koje će zauvijek ući u povijest.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

2017. EUROPSKA LIGA

OSIJEK - PSV 1-0

Zoran Zekić potpisao je najveću pobjedu Osijeka u povijesti Gradskog vrta. Golom Bočkaja srušen je bivši prvak Europe. Osijek je slavio u Eindhovenu pa potvrdio na svom terenu. Svjedoci kažu da su Nizozemci bili u nevjerici poslije utakmice koja je odjeknula nogometnom Europom.

2000. KUP UEFA

OSIJEK - SLAVIJA 2-0

Osijek je bio na korak do plasmana u europsko proljeće nakon pobjede nad Slavijom iz Praga 2-0. Zabili su Turković i Neretljak, igru je vodio Nenad Bjelica a na klupi je bio Stanko Mršić. Bila je to jesen koju je Osijek zaključio na prvom mjestu HNL-a sa sedam bodova prednosti i utakmicu manje. No, onda su kola krenula nizbrdo. U Pragu su imali prolaz do 89. minute, Bjelica je prodan a Beljan potjeran. Na koncu su izgubili prednost u prvenstvu. No, svi pamte tu europsku jesen kada su padali Brondby, Rapid, Slavija…

2012. FINALE KUPA

OSIJEK - DINAMO 0-0

Jedino finale Kupa na Gradskom vrtu, samim time i utakmica koja zaslužuje biti u ovom izboru. U uzvratu je Osijek gubio 2-1 ali imao i penal u 85. minuti. Lukačević je pucao, Kelava obranio. Na koncu su dobili još gol i ostali bez trofeja.

1982. JUGOSLAVENSKA LIGA

OSIJEK - DINAMO 1-2

U proljeće 1982. u Gradskom vrtu je gostovao bijeli šal a dočekalo ga je preko 40 tisuća navijača. Stadion je tek bio završen u smislu gornje tribine Zapad koja nije imala uporabnu dozvolu ali se na njoj uguralo deset tisuća gledatelja. Mogla je biti to velika tragedija da je nešto pošlo po zlu…

1977. JUGOSLAVENSKA LIGA

OSIJEK - SLOBODA TUZLA 2-1

U ljeto 1977. Osijek se vratio u prvu ligu nakon dva desetljeća. Bila je euforija u gradu koji je bio u priličnoj ekspanziji. Na valu nogometne euforije pokrenuta je inicijativa o gradnji novog stadiona. Za 2,5 mjeseca niknulo je novo zdanje. Predviđeno je bilo da se kasnije širi, ali na tome je i ostalo. U prvoj utakmici po povratku Osijek je svladao Rijeku na Kantridi 2-1, ova je završila identičnim rezultatom.

1998. KUP UEFA

OSIJEK - ANDERLECHT 3-1

Prva europska pobjeda i to ne protiv bilo koga. Pune tribine Gradskog vrta svjedočile su 3-1 trijumfu koji su potpisali Krpan, Prišč i Vranješ. Trener je bio Milan Đuričić… Uzvrat u Belgiji i opet nesretno ispadanje zbog gola u gostima (2-0).



Tagovi

Gradski vrtNK OsijekHNL

Ostale Vijesti