Jurica Galoić/Pixsell
Jurica Galoić/Pixsell

Dinamo je 'roller coaster' s neizvjesnim krajem! A Gvardiol talentirani skaut

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 25.11.23. | 21:00

Teško je i nabrojati sve Dinamove utakmice, koje su se odlučivale u nadoknadi. I nitko ne zna na koju će stranu otići ona sljedeća

Koji zaključak izvući nakon dramatičnog derbija Dinama i Osijeka u Maksimiru? Teško je dati jedan, konačan komentar, jer malo je nedostajalo da sve bude drugačije. Osijek je imao odlične prilike, Zagorac je bio Dinamov junak pa tragičar, Dinamo je pobijedio u nadoknadi. A opet ne može se reći da su Modri odigrali lošu utakmicu, pogotovo ne u kompletu, bilo je tu i dobrih poteza, razdoblja dominacije, grede, zicera... No, ako moramo izvući neku generalnu tezu možemo se složiti - bio je ovo klasičan Dinamo sezone 2023./24.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Jednostavno, od prve utakmice ove sezone, ili od onog poraza od Hajduka u Maksimiru, Dinamo je nepredvidljiv. Sam sebi, a onda i drugima. Dobro je zaključio Sergej Jakirović, teško je biti Dinamov navijač ove polusezone. Svaka je utakmica dramatična do sudačke nadoknade, u svakoj Dinamovi navijači strepe do kraja, bez obzira imao suparnik jedan udarac na gol ili, kao Osijek ove subote, nekoliko ozbiljnih zicera. Uvijek se odlučuje u sudačkom dodatku, a kad je tako, nekad ode na Dinamovu nekad na suparničku stranu. Evo, pokušat ćemo nabrojati: Hajduk, AEK, Osijek na Pampasu, Osijek u Maksimiru, Lokomotiva, Gorica, Varaždin, čak i Viktoria u Plzenu, gdje je Dinamu. čini se neopravdano, poništen izjednačujući pogodak u zadnjim minutama. Puno, puno sličnih utakmica, u kojima Dinamo ima svojih blistavih trenutaka i nekoliko potpunih pomračenja, briljantnih poteza i šansi, ali i velikih, početničkih grešaka. I kad se sjetimo da do kraja jeseni ima još pet utakmica, teško je uopće predvidjeti kako će ta priča završiti. I slutimo što nas čeka.

Ili, kao što je nakon utakmice rekao jedan kolega: 'sad u Astani može biti 0-3, 3-0 ili 4-4! Doista, nemoguće je prognozirati što će Modri odigrati u idućoj utakmici, još jednoj bitnoj za ostvarenje konačnog cilja. Dinamo je, najbliži je opis, 'roller coaster', za kojega ne znate hoće li sretno doći do kraja staze ili negdje izletjeti iz tračnica i doživjeti katastrofu. Naravno, tri boda su tri boda, ona nose optimizam, samopouzdanje, dobio je Jakirović i Brunu Petkovića čija je forma bolja od očekivanja nakon duge pauze, ima se Dinamov trener za što uhvatiti i ima razloga vjerovati da će sve ipak na kraju biti dobro. Međutim, ima i toliko 'rupa', krivih odluka u igri, da istovremeno ne može biti siguran hoće li u konačnom rezultatu prevladati 'anđeo' ili 'vrag'. Očito, to je sudbina Dinama do zime, iako, svi vjeruju da će Dinamovi navijači, u tom svojem 'čupanju kose' ipak dočekati i jednu utakmicu u kojoj će mirno dočekati kraj, bez stresa. Takvih je ove sezone bilo uistino malo.

Osim po velikoj drami i pregršt događaja, pamtit će se ovaj derbi i po Antonu Matkoviću. Tek mu je 17 godina, a već je zabio u Maksimiru! Istina, mladi Osijekov napadač imao je svesrdnu pomoć Dinamove obrane i vratara Zagorca, međutim, hladnokrvna egezkucija u maniri 30-godišnjaka dokazuje da se radi o ekstratalentu. Neki bi se njegovi vršnjaci uplašili prazne mreže podno maksimirskog Sjevera i izjednačenja, on je to učinio kao da mu je 100., a ne prvi pogodak u seniorskoj karijeri. I to baš na dan kad je Joško Gvardiol engleskim medijima upravo Matkovića istaknuo kao buduću zvijezdu iz Hrvatske. Naravno, pred Matkovićem tek stoje najteži izazovi, da ne poleti, da nastavi raditi i napredovati, sad će biti pod jačim svjetlima reflektora, kojima se nije lako oduprijeti. Ali, za početak, pokazao je da ga Gvardiol nije slučajno izdvojio, nema dvojbe, Gvardiol je, osim što je sjajan branič i vrlo talentiran nogometni skaut. Lovac na talente. Takav debi u derbiju nije imao čak ni on!



Tagovi

GNK DinamoOsijekHNLAnton MatkovićSergej Jakirović

Ostale Vijesti