Jedan od najboljih vunderkindova na FM-u ovo ljeto postaje slobodan igrač

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 27.04.20. | 12:18

Klub mu ne želi ponuditi novi ugovor jer se upravo oporavlja od teške povrede, a to bi mogala biti pogreška kakvu će dugo pamtiti...

Ali, ako ste strastveni igrač popularnog Football Managera, tada itekako znate o kome se ovdje radi.

Pelayo Morilla je 18-godišnji ofenzivni veznjak koji, ako igricu igrate dovoljno dugo, s vremenom postane jedan od najboljih veznjaka svijeta. Jasno, mnogi će pomisliti „ali to je samo igrica“, što je sasvim normalno, ali treba naglasiti kako je FM otišao toliko daleko da danas imaju diljem svijeta više od 1000 zaposlenih ljudi te mnogi od njih svoje karijere nastavljaju u nogometnim klubovima koji im nude posao skauta.

Jednako tako, čelnici te popularne PC igrice izračunali su da je njihova greška u procjeni manja od 5%. Da bolje objasnimo, sve ono što se događa u narednim sezonama kada igrate igricu, a ovdje je fokus stavljen na razvoj određenih igrača i njihov kasniji uspjeh u karijeri, u velikoj većini slučajeva bude isto kao što se to dogodi u stvarnosti. Generalni direktor Sports Interactiva, Miles Jacobson, nikada nije htio otkriti prema kojem se modelu vode i kako su tako uspješni, ali ono što oni rade graniči s ludošću.

Jasno, nekada i griješe. Najveće dvije pogreške u povijesti FM-a su Freddy Adu i Harry Kane.

Prvi je postao poznat široj nogometnoj javnosti dok je imao 13 godina. Pričali su da je riječ o novom Peleu, da će SAD samo zbog njega postati nova nogometna sila, da će biti jedan od najvećih svih vremena... Pogađate, to se nikada nije dogodilo. Adu se nije okrenuo poricma, nije mu se dogodila nikakava velika ozljeda, mnogi uvjeravaju da nije ni pogriješio odabirom kluba u kojem je morao napraviti igrački napredak (Benfica), već jednostavno nije bio dovoljno dobar.

Za reprezentaciju SAD-a skupio je 17 nastupa (dva pogotka), a klubovi koje je promijenio... E to je posebna priča. Iz D.C. Uniteda prešao je u Real Salt Lake u kojem se kratko zadržao da bi onda otišao u Benficu. Iako je tamo bio četiri godine, za prvu momčad upisao je 11 nastupa (dva pogotka), a odradio je i nekoliko posudba (Monaco, Belenenses, Aris, Caykur Rizespor).

Već tada je bilo jasno kako nije ni sjena od onog igrača kakvog su svi vjerovali da je, a još je u karijeri grao za Philadelphiju Union, Bahiu, srpsku Jagodinu, finski KuPS i KuFu, Tampa Bay Rowdiese i Las Vegas Lights.

2018. godine, sa svega 28 godina, odlučio je reći svoje konačno zbogom nogometu.

Nadalje, tu je i Harry Kane. Kapetan Engleske i Tottenhama netko je u koga nikako nisu vjerovali na Football Manageru.

U redu, smatrali su da će postati pristojan drugoligaški (Championship) igrač, ali „Dirty Harry“ je nadmašio svačija očekivanja. Danas je jedan od najboljih „devetki“ na svijetu, vrijedi više od 100 milijuna eura (točnije, 120 milijuna eura), a za Pijetlove je samo u Premier ligi zabio više od 130 golova.

No, vratimo se mi Pelayju.

Ovaj talentirani ofenzivni veznjak, iako ima 18 godina, je već sada upisao nastupe za U-18, U-19 i U-20 reprezentaciju Furije. Igra na poziciji lijevog krila, ali je jednako dobar i kada ima ulogu „desetke“. Cijelu svoju dosadašnju karijeru proveo je u jednom klubu, Sporting Gijonu, ali je uglavnom branio boje druge i mlade momčadi dok je za seniore upisao svega tri nastupa u drugom rangu španjolskog nogometa.

Očekivala se njegova ekspolozija u nastavku sezone, vjerovali su kako će napokon dobiti priliku u seniroskoj momčadi Sportinga u kontinuitetu pokazati „što i koliko može“, ali onda se dogodila ozljeda koja je poremetila sve planove.

Nadalje, valja istaknuti kako je ime ovog mladića već bilo povezivano s nekim europskim velikanima. Britanski Sportsmole i Mirror pisali su još prošle godine kako je na Pelaya „bacio oko“ i Pep Guardiola, ali se ništa konkretno nije dogodilo budući da su odštetni zahtjevi Sportinga tada bili preveliki za nekoga tko paktički nema nekoliko "ozbiljnih" utakmica u nogama.

Iako je pretrpio tešku ozljedu (stradali su prednji križni ligamenti), talent ovog mladića nije samo tako otišao u vjetar. On se trenutno oporavlja kao igrač Sportinga, ali to će biti još svega mjesec dana od prvog srpnja postaje slobodan igrač.

Već sada mnogi vjeruju kako će mu razni europski velikani ponuditi ugovor. Računica je jednostavna: Ulog je mali, potencijalni dobitak ogroman, a to je nešto što svi klubovi žele.

Konkretnih imena klubova još uvijek nema, ali ako ga je već pratio Pep Guardiola, ne treba sumnjati da će se zainteresiranih naći...

(foto: Pixsell)

 


Tagovi

Sporting GijonFootball ManagerPelayo Morilla

Ostale Vijesti