REUTERS/Annegret Hilse
REUTERS/Annegret Hilse

Olmo pred Real: "Modrić je primjer, na terenu i izvan. Mladi imaju što naučiti od njega"

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 13.02.24. | 09:00

Lani je mogao igrati samo neko vrijeme u dvije utakmice protiv Real Madrida u grupnoj fazi, a ove sezone želi biti vođa napada svoje momčadi protiv Los Blancosa

Leipzig večeras od 21 sat igra protiv Real Madrida Ligu prvaka. Najteži mogući ispit za bundesligaše, ali Dani Olmo je uvjeren - imamo mi svoje oružje. Nekadašnji dinamovac dao je intervju za AS.com i u njemu otkrio kako će se suprostaviti Realu, što misli o Modriću i kakav je Leipzig bez Joška Gvardiola.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

"Moramo igrati onako kako smo došli do ovoga, imamo svoje oružje, u obrani i napadu, i moramo ga koristiti do savršenstva. Lani su tu bili Nkunku, André Silva, Gvardiol... A njih više nema. Izgubili smo vrlo važne igrače, ali su došli drugi kao što su Xavi (Simons), Openda, Sesko... To su mladi igrači, ali s ogromnim, nevjerojatnim potencijalom. Mislim da smo dobri, došli smo do ovdje u Ligi prvaka i spremni smo. Nismo baš najbolje krenuli, istina, izgubili smo od Frankfurta, Leverkusena i Stuttgarta, ali mislim da momčad nije odigrala za poraz. Pobijedili smo Union Berlin i protiv Madrida će to biti jako lijepa utakmica, dostojna jednog od najboljih natjecanja kao što je Liga prvaka", rekao je Olmo za AS.

Lani je mogao igrati samo neko vrijeme u dvije utakmice protiv Real Madrida u grupnoj fazi, a ove sezone želi biti vođa napada svoje momčadi protiv Los Blancosa:

“Na 100 posto sam. Treba im pokušati oduzeti loptu, jako su dobri s njom, imaju vrlo kvalitetne igrače. Što manje oni imaju loptu, to bolje za nas. Ali također moramo biti oprezni kada izgubimo loptu, oni imaju vrlo brze igrače poput Viniciusa, Rodryga ili Brahima, svi oni mogu iznenaditi u kontranapadu. Protiv Madrida moramo odigrati savršenu utakmicu i to je ono što želimo."

Madrid pati od ozljeda, ali nastavlja pobjeđivati.

"Imali su malo peha, istina, ali to je Madrid, imaju puno igrača i dosta kvalitete da se iskupe za ozljede. Carvajal i Tchouameni igrali su kao središnji bekovi i igrali su kao desetka, ne znam tko će igrati protiv nas, ali znam da će to biti konkurentna momčad. Moramo biti na 100% i učiniti njihove probleme našim oružjem."

Što mislite o Modrićevoj situaciji u Madridu?

"Konkurencija je velika u Madridu, Modrić je dokazao da je jedan od najboljih na svijetu, općenito i na svojoj poziciji. Ali oni koji dolaze, poput Camavinge, Bellinghama i Tchouamenija, mladi su i siguran sam da uče od njega i drugih veterana, poput Kroosa. Poznajem ga osobno, on je primjer, na terenu i izvan njega. Svi će učiti od njega."

U Hrvatsku je Dani otišao sa 16 godina, sada igra u Njemačkoj. Osjećate li udaljenost od Španjolske, da se zbog toga ne uzima u obzir?

"Možda mi tako rani odlazak nije dao vidljivost, ali to nije nešto o čemu razmišljam. Igrao sam s reprezentacijom Europsko prvenstvo, Svjetsko prvenstvo i Ligu nacija. Na kraju krajeva, tko zna nogomet zna i mene, a i onaj tko prati Budndesligu."

Vrijeme u Hrvatskoj, znajući što se tamo dogodilo, obilježilo ga je.

"Tamo sam doživio mnoga iskustva, igrao sam utakmice u gradovima koji su bili bombardirani, poput Vukovara. Osjećao sam da na neki način moram pomoći Hrvatskoj i tim obiteljima. Kao i u Španjolskoj, surađujem s AFANOC-om (Udruga rodbine i prijatelja onkološke djece Katalonije). Morate pomoći."

Igrate puno izvana, čak i ako više volite igrati unutra. Dribler i playmaker od 70 kilograma u sve atletskijem, fizičkim nogometu. Osjećate li se u opasnosti od 'izumiranja'?

"Mislim da ne, nisam o tome razmišljao, ali možda ih je manje ostalo. Onda bolje za mene. Ovdje je suprotno, igramo s dva playmakera, s Xavijem Simonsom ili s Elmasom, to su čiste desetke, iako svi možemo igrati krilo. Ovdje igramo više unutra nego vani i bolje se osjećam unutra. Sam Modrić je desetka, iako je all-rounder, igra između linija, napravi to zadnje dodavanje. Kao De Bruyne, ili Bernardo Silva, koji igra na krilu s drugom nogom, ali radi to umjesto vas. Mislim da nije izgubio ulogu čiste desetke, playmakera, ali se prilagođava onome što postoji. Ima igrača s tim karakteristikama, ali oni su fleksibilni i igraju na mnogo mjesta. Nogomet se razvija, sve je manje jasnih 4-2-3-1, s veznim igračem, a više je hibridnih modela, 4-3-3 ili 4-2-2-2. Ima igrača koji se prilagođavaju. Iako igram na poziciji krila, još uvijek se osjećam kao desetka. Uđem između linija, tamo mi je ugodno."

Moderan igrač mora biti svestran.

"Današnji igrač ima obvezu igrati na više pozicija. U fleksibilnom sustavu, u dinamičnom nogometu, jednom si na krilu, a drugi put si unutra. A kod Leipziga je to važno, vrlo smo dinamični, puno se krećemo, pogotovo u napadu."

Leverkusen Xabija Alonsa veliko je iznenađenje Bundeslige. Bi li bilo dobro da ju on osvoji?

"Na nevjerojatnoj su razini, s razlogom su na vrhu. Nismo ih uspjeli pobijediti u dvije utakmice koje smo igrali, a oni su dobivali utakmice u zadnjim sekundama, to je razlika. Prevladaju sve i postižu rezultate. Od kada je Xabi vodio momčad došlo je do promjena, prošle godine su bili na dnu. Nije slučajno da su tamo gore."

Video intervjua možete pogledati OVDJE.



Tagovi

Dani OlmoLeipzigRB LeipzigBundesligaReal Madrid

Ostale Vijesti