Odrekli ga se kao tinejdžera, sad ga vraćaju za minimalno 60 milijuna eura

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 28.03.20. | 16:42

U životu često shvatimo da smo pogriješili, no to onda ima svoju cijenu.

Declan Rice zadnji je vezni West Hama s odličnom sezonom iza sebe. Odnosno onoga što je odirgano od nje.

Ovaj veznjak ''s plućima'' zadobio je pažnju engleskih velikana, što je bilo za očekivati budući mu je cijena eksplodirala do 55 milijuna eura po Transfermarktu. Ima već sedam nastupa za englesku reprezentaciju te je svakako budućnost njenog veznog reda, a najviše je za ovog 21-godišnjaka zagrizao Chelsea.

I to ne bi bilo ništa pretjerano neuobičajeno da Rice nije izvorno dijete upravo Bluesa, koje je 2013., tek kao 14-godišnjak morao napustiti i preseliti na drugu stranu rodnog mu Londona u West Ham. ''Čekićari'' nisu dugo oklijevali da pokupe mladu ''mašinu'' nakon što su mu Chelseau dali do znanja kako je višak.

8. travnja 2018. po prvi je put istrčao na travnjak Stamford Bridgea u dresu West Hama. Pobrinuo se da ostavi dojam i da ukaže na grešku kluba u kojem je sa sedam godina napravio svoje prve nogometne korake. Utakmica je završila 1-1, Chicharito Hernandez je osigurao veliki bod West Hamu, a Hazarda i Williana su nakon utakmice našli u džepu mladog Ricea.

Odbacivanje od strane matičnog kluba mladom je igraču posebno teško palo iz još jednog razloga: odvojili su ga od njegovog najboljeg prijatelja, ne samo među kolegama nego u životu uopće, i ''brata od druge majke'', Masona Mounta. Sada Frank Lampard želi Ricea i to je prilika dvojcu da ponovno zaigra stalno zajedno u plavom dresu, i prvi put profesionalno u istom klubu.

 

 

No, profesionalni su zajednički debi ipak već upisali, i to možda upriličivši ga s najvećom čašću – u dresu A-reprezentacije Engleske. Zajedno su zaigrali protiv Bugarske u pobjedi 4:0 i time je svaki od njih samo potvrdio kvalitetu.

Rice ima ugovor do ljeta 2024. i nema sumnje kako će se sa zapada na istok engleske metropole morati dogoditi transakcije poprilične sume novaca, nakon što je Lampard već doveo Hakima Ziyecha iz Ajaxa za 45 milijuna eura.

Za ovu poziciju glavn strategi Chelsea i nekad jedan od najboljih veznjaka svijeta razmatra i Boubakaryja Soumaréa, stasitog mladog Francuza senegalskog porijekla iz Lillea koji bi vjerojatno bio nešto, iako puno povoljnija varijanta. Ovom rješenju bi se svakako bliže okrenuo u slučaju da se konkurencija u dovođenju Ricea pokaže preozbiljnom.

To bi mogao biti slučaj jer je David Moyes dao natuknuti da je više sklon poslu s Manchester Unitedom koji je također zainteresiran za igrača, a razlog tome je činjenica da se vjeruje kako bi klub s Old Trafforda prije bio u stanju adresirati financijske apetite West Hama. Naime, tamo vjeruju kako bi za Ricea mogli utržiti ni manje ni više nego 90 milijuna eura (80 milijuna funti).

Tim se povodom oglasio legendarni kapetan Uniteda Roy Keane. Ne znamo je li ga njegov bivši klub ''nahuškao'' da proba malo srušiti cijenu igraču ili je u pitanju njegov uobičajeni kritički rakurs na kojeg smo svi navikli, ali za Sky Sports je rekao sljedeće:

„Gdje se još Rice mora popraviti? Ne znam otkud da krenem. Kao prvo njegova pozicijska igra nije dovoljno konzistentna. Mora bolje markirati igrače bez lopte. Nezgrapan je s loptom. Mogao bih tako do sutra...“

Tko zna, možda bi nekad beskrupulozni nogometaš imao ljepše riječi za Ricea da nije napustio mlade selekcije Irske i stavio se na raspolaganje Gordom Albionu...

(foto: Reuters)


Tagovi

Declan RiceMason MountFrank LampardtransferiChelseaManchester United

Ostale Vijesti