REUTERS/Juan Medina
REUTERS/Juan Medina

Odmorni Real Madrid uživa u ulozi 'underdoga' i 'tranzicijsku' sezonu želi okončati kao novi-stari kralj Europe (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 9min | sub. 28.05.22. | 08:10

Večers u 21 sat na Stade de Franceu (Saint-Denis) Real Madrid pokušat će dohvatiti svoj 14. naslov prvaka Europe. Iako Liverpool u utakmicu ulazi kao favorit, na strani Madriđana su iskustvo, tradicija, količina energije, a momčadi Carla Ancelottija odgovara i status 'autsajdera' u ovom dvoboju.

Piše: Niko Rukavina

Kada bismo parafrazirali legendarnu ‘definiciju nogometa’ Garyja Linekera, mogli bismo napisati da je Kup prvaka/Liga prvaka natjecanje u kojem se natječu prvaci (od 1992. i ostale momčadi) europskih liga, a u kojem naslov osvaja Real Madrid.

(2.15) Liverpool (3.50) Real Madrid (3.50)

Kako drukčije objasniti činjenicu da je Real Madrid Ligu prvaka osvojio 13 puta, čak šest puta više od druge najbolje momčadi natjecanja, Milana koji u svojim vitrinama drži sedam 'ušatih' trofeja. Kako drukčije objasniti činjenicu da je Real Madrid ove sezone bio na ‘konopcima’ protiv Paris Saint Germainea, Chelseaja i Manchester Cityja te da je uspio dohvatiti novo finale, 17. u povijesti. A, podsjetimo, od kada se igra Liga prvaka, Real Madrid u finalima ima učinak 7 od 7.

Iako plasman Real Madrida u finale ovog natjecanja ne bi trebalo predstavljati šok ni za koga, ovosezonski put Los Blancosa ipak možemo okarakterizirati kao svojevrsno iznenađenje. Jer, Real Madird je prošlo ljeto poslovao u debelom ‘plusu’. David Alaba stigao je kao slobodni igrač i kao jedno pravo pojačanje, dok je odšteta (31 milijun eura) plaćena za tada 17-godišnjeg Eduarda Camavingu, igrača za kojeg se tek očekuje da postane pojačanje, odnosno igrač koji radi razliku na najvišem nivou.

S druge strane, klub su napustili Raphael Varane i Sergio Ramos, dva stupa obrane u šampionskim godinama Madriđana (četiri Lige prvaka u pet sezona), a od kluba se definitivno oprostio i Martin Odegaard. Madriđani su pokušali dovesti Kyliana Mbappea još prošlog ljeta, ali PSG ga nije htio pustiti što se, vidjeli smo nedavno, ispostavilo kao ispravan potez.

Prema tome, Los Blancosi su u sezonu ušli slabiji nego sezonu ranije u kojoj su ostali bez trofeja. U Madridu su očekivali ‘tranzicijsku’ sezonu u kojoj će prekaljeni Carlo Acnelotti, te veterani Karim Benzema (34), Luka Modrić (36), Toni Kroos (32), Casemiro (30) i Eden Hazard (31) pomoći mladim nadama Viniciusu Junioru (21), Rordrygu (21), Camavingi (18) i drugima da se dodatno afirmiraju i pripreme za onu ‘pravu’ sezonu 2022/23 u kojoj su trebali doći Mbappe i Erling Haaland.

Real i Ancelotti u sezonu su ušli bez neke prevelike pompe. Već u drugom prvenstvenom kolu remizirali su na gostovanju kod novog drugoligaša Levantea (3:3), no malo po malo, utakmicu po utakmicu, Real se dizao. Pet pobjeda i remi te slabi ulazak Barcelone i Atletica u sezonu navijačima Kraljeva dali su nadu da će ovu ‘tranzicijsku’ sezonu možda ipak okončati s naslovom prvaka države. O naslovu prvaka Europe tada se nije razmišljalo. No, tada je uslijedila prva kriza Madriđana. Domaća ‘nula’ protiv Villarreala, a onda i šokantni poraz od Šerifa na Santiago Bernabeuu (1:2) u Ligi prvaka. S porazom su nastavili i na gostovanju kod Espanyola, no tada kreće ključni dio sezone u kojem je Real dao do znanja da nećemo gledati još jednu sezonu bez trofeja. Ako je u šampionske ambicije Kraljeva itko uopće sumnjao...

Serija je krenula 5:0 pobjedom kod Šahtara, nastavila se 1:2 pobjedom na Camp Nou i trajala je do kraja godine koju je Real završio kao vodeća momčad lige i sigurni putnik u drugi krug Lige prvaka. U 15 utakmica u spomenutom periodu Madriđani su imali 13 pobjeda i tek dva remija uz, dakako, nula poraza. Tu seriju prekinuo je poraz od Getafea početkom 2022., ali je Real u idućih pet utakmica u svim natjecanjima upisao pet novih pobjeda. U međuvremenu je ‘pao’ i prvi trofej sezone, španjolski Superkup koji se igrao u saudijskom Riyadhu, a u kojem su Madriđani svladali Barcelonu u polufinalu (3:2 nakon produžetaka), potom i Athletic Bilbao u finalu (2:0).

Nova kriza Reala započela je – pobjedom. U Kupu protiv Elchea nakon 90 minuta nije bilo pogotka, u 102. Real je ostao bez isključenog Marcela, Eclche je minutu kasnije poveo, no tada je na scenu stupio pobjednički karakter Anchelottijeve družine. S igračem manje zabili su dva gola i prošli u četvrtfinale. Elche je zaustavio Real i u prvom idućem prvenstvenom kolu. Iako su gosti do 82. imali prednost od 2:0, Real se opet izvukao i stigao do remija! Ipak, izvući se nisu mogli u spomenutom četvrtfinalu Kupa u kojem im se Athletic Bilbao osvetio za poraz u finalu Superkupa.

Nakon teško izborene domaće pobjede protiv Granade (Asensio u 74. minuti), uslijedio je remi protiv Villarreala i 0:1 poraz od PSG-a na Parku prinčeva u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka. Svi koji su gledali tu utakmicu vidjeli su PSG-ovo demoliranje slavnoga kluba koji je bio daleko od razine kada je bio strah i trepet europskih stadiona.

Real se vratio na pobjednički kolosijek trima uzastopnim prvenstvenim pobjedama, a onda je stigao uzvrat protiv PSG-a. Na odmor se otišlo s 1:0 vodstvom gostiju (Mbappe). Parižani su dominirali i držali sve u svojim rukama. A onda se pojavio on. Karim Benzema je svojim hattrickom nagovijestio osvajanje Zlatne lopte na kraju sezone, no o tome malo kasnije...

Probuđeni Real zaustavila je Barcelona koja je pregazila Los Blancose s 4:0 na Santiago Bernabeu, no raspoloženje su popravile gostujuće pobjede protiv Celte Vigo (Real se već dosta odvojio od Seville koja više nije mogla pratiti taj tempo) i Chelseaja u Londonu u prvoj utakmici četvrtfinala Lige prvaka (3:1). Strijelci? Benzema, Benzema i Beznema.

A onda je stigao uzvrat koji je još jednom potvrdio Realovu nepobjedivost. Chelsea je do 51. anulirao prednost Madriđana, a u 75. stigao i do 3:0. A, onda je Luka Modrić dodao do Rodryga, Brazilac je golom izborio produžetke u kojima se pojavio – Benzema. Real je u polufinalu. Na suprotnoj strani stajao je moćni Manchester City koji je u prvoj utakmici igrom samljeo Real. Građani su vodili 2:0, 3:1, 4:2, trebali su zabiti još barem toliko golova, ali je, probajte pogoditi tko, svojim drugim pogotkom na utakmici Realu donio obećavajući zaostatak od 3:4. Ipak, kvaliteta je toliko bila na strani Cityja, da je Kraljevima malo tko davao šanse u uzvratu.

Iako je Real igrao bolje nego u prvoj utakmici, u trenutku kada je Riyad Maherez zabio u 73. za vodstvo Građana, čak su i najveći optimisti među navijačima Los Blancosa klonuli duhom. Ta, ovo ni jedan Real Madrid ne može preokrenuti. ‘How yes no’, glasio bi slobodni prijevod hrvatske poštapalice ‘kako da ne’. Rodrygo je u 90. i 91. zabio za preokret i produžetke, a onda je Benzema u petoj minuti sudačke nadoknade zabio svoj 15. pogodak u natjecanju i donio Realu novo finale, točnije 17. u povijesti.

U međuvremenu je Real Madrid i matematički osvojio naslov te u finale ulazi s dva trofeja sezone, kao i Livepool doduše, ali s pedigreom prvaka svoje države, dok je Liverpool osvojio dva ipak manje bitna nacionalna trofeja (FA kup i Liga kup).

Od sezone koja je bila okarakterizirana kao tranzicijska, do sezone u kojoj bi klub mogao osvojiti tri trofeja, među kojima su i 35. naslov prvaka Španjolske, odnosno 14. Liga prvaka čime bi Real Madrid imao duplo više naslova prvaka Europe od prvog pratitelja Milana. To može samo jedan klub na svijetu.

(2.15) Liverpool (3.50) Real Madrid (3.50)

KAKO ĆE TALIJAN NADMUDRITI NIJEMCA

Carlo Ancelotti jedan je od možda najosporavanijih trenera današnjice. Što je suludo, kada pomislite, jer čovjek ima tri Lige prvaka, dva Svjetska klupska prvenstva, četiri Superkupa Europe i još 15-ak nacionalnih trofeja.

Teško je očekivati da će se talijanski strateg za ovakvu utakmicu odlučiti na promjenu formacije i taktike, kao, recimo, u derbiju protiv Barcelone. Pokušat će osvojiti sredinu terena s tri ‘senatora’, a upravo bi veznu liniju mogao ‘pojačati’ s još jednim veznim igračem Federicom Valverdeom (koji k tome može bolje ‘zaštopati’ opasnu lijevu stranu Liverpoolovog napada), dok bi u tom slučaju kao džokeri s klupe svoju priliku čekali Rodrygo i Marco Asensio.

Prema tome, strategija igre trebala bi mu se fokusirati na dobivanje ‘bitke’ u sredini, lucidnost i brzinu mladog asa Viniciusa Juniora te, dakako, na nevjerojatne realizatorske sposobnosti i igračko umijeće vjerojatne buduće Zlatne lopte, Karima Benzeme.

A prave ‘prevare’ za Jurgena Kloppa mogli bi predstavljati Gareth Bale i Eden Hazard. Tu dvojicu bivših superstarova, za koje je Real Madrid kombinirano platio 216 milijuna eura, nitko ne očekuje u momčadi. No, prema posljednjim informacijama koje stižu iz Madrida, Bale i Hazard trebali bi konkurirati za ovaj dvoboj, možda u svojim ‘posljednjim plesovima’ u Bijelom dresu budu faktori iznenađenja koji će slomiti Liverpool i Realu donijeti 14. europsku titulu.

KLJUČNI DVOBOJI NA TERENU, ŠTO (TKO) BI MOGLO PRESUDITI?

Iako Liverpoolu Germania daje osjetnu prednost, budući da su Redsi ove sezone, uz Manchester City, igrali najdojmljiviji i najdominantniji nogomet na svijetu, u ovakvim utakmicama o pobjedniku odlučuju nijanse. Činjenica jest da Liverpool ove sezone igra bolje od Real Madrida, no činjenica jest, također, da je Real Madrid davno osvojio naslov prvaka države, a još davnije ispao iz Kupa. S druge strane Redsi su nedavno igrali finale FA kupa protiv Chelseaja, a do posljednjeg kola borili su se za naslov prvaka Engleske.

(2.15) Liverpool (3.50) Real Madrid (3.50)

Na kraju nisu uspjeli stići do titule, Manchester City je slavio nakon velikog preokreta protiv Aston Ville. To zadnje kolo fizički je i psihički istrošilo Redse. Iako su se nakon teško izborene pobjede protiv Wolvehramptona odmah okrenuli finalu Lige prvaka, teško je zatomiti razočaranje nakon što su prvenstvo završili s 92 osvojena boda, ali bez titule prvaka.

Na Realovoj strani je, također, tradicija, a Los Blancosima paše i status ‘underdoga’. S takvim su statusom ušli u duele protiv PSG-a i Manchester Cityja i svi znamo kako su prošli. Liverpoolov status favorita može biti samo dodatni pritisak na leđa Kloppove momčadi.

Zadnje, ali nimalo manje važno, je zdravstveni karton momčadi. U zadnjoj Liverpoolovoj utakmici u igru nije ulazio Virgil Van Dijk, Fabinha nije niti bilo u sastavu, a Mohamed Salah i Roberto Firmino ulazili su s klupe za pričuve. Također, pred finale je stigla informacija da bi zbog ozljede utakmicu mogao propustiti i mozak Liverpoolove momčadi Thiago Alcantara.

Za očekivati je da će barem trojica od navedenih igrača krenuti od prve minute, jer, ipak je ovo finale, no pitanje je u kakvoj će fizičkoj spremi dočekati ovaj dvoboj. Prema tome, ključni će biti dvoboj Virgila Van Dijka i Karima Benezme, ali i Trenta Alexandra Arnolda i Viniciusa Juniora na lijevoj strani Realovog napada. Zbog opasnog i brzonogog Brazilca, engleski bek neće moći u svojem uobičajenom tempu juriti po desnoj strani napada već će morati igrati puno odgovornije, paziti da mu Vinicius ne pobjegne iza leđa. U Liverpoolu znaju koliko to može biti kobno za njihovu momčad.

Za kraj, odlučit će bitka na sredini terena. Na jednoj strani Luka Modrić, Toni Kroos i Casemiro, a na drugoj Keita, Thiago Alcantara i Jordan Henderson. Svi se slažu da je Realova veza, uz francusko-brazilski napad, najjači forte Ancelottijeve ekipe. Uz to, dok Realova trojka u sredini terena ima četiri naslova prvaka Europe, Liverpoolova ima jedan i tu bi moglo presuditi iskustvo....

(2.15) Liverpool (3.50) Real Madrid (3.50)

OZLJEDE ILI IZOSTANCI

Prema posljednjim informacijama, Carlo Ancelotti će na raspolaganju imati sve igrače! Čak i igrači koji su se posljednjih tjedana mučili s ozljedama, poput ranije spomenutih Edena Hazarda, Garetha Balea, Marcela i Isca, trebali bi biti spremni za dvoboj. Hoće li nastupiti, teško je reći, no sama činjenica da Ancelotti može računati na takva imena dovoljno govori o kvaliteti Realovog kadra.

OČEKIVANA POSTAVA (4-3-3)

(2.15) Liverpool (3.50) Real Madrid (3.50)

Real Madrid - Liverpool, finale Lige prvaka 2021/22

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno 18+


Tagovi

Real MadridLiga prvakaLiverpoolfinale Lige prvakaCarlo AncelottiKarim BenzemaVinicius JuniorFederico ValverdeLuka ModrićToni KroosGareth BaleEden Hazard

Ostale Vijesti