Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Od Rijeke do Rijeke, nakon 13 godina: Gotovo je, Arijan Ademi odlazi u Kinu!

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 07.03.23. | 20:25

Kapetan Dinama će posljednju utakmicu odigrati protiv Rijeke, u čemu također ima simbolike. Jer, svoju prvu utakmicu za Modre odigrao je prije gotovo 13 godina - protiv Rijeke

Bilo je samo pitanje vremena, a sada je stigla i službena objava: Arijan Ademi i kineski Beijing Guoan potpisali ugovor na tri godine, Dinamov kapetan napušta Maksimir! Vijest o mogućem Ademijevu odlasku, koju je prvi objavio Germanijak uoči derbija s Hajdukom, dobila je tako svoj konačan epilog, više nema upitnika i nema povratka, Ademi ovog puta stvarno odlazi iz Maksimira. Dinamo će dobiti simboličnu odštetu, navodno i manju od milijun eura, no, to ionako u ovoj priči nije bio presudni detalj, kao što smo već pisali presudila je Ademijeva želja za odlaskom i klub mu je izišao u susret. Ionako, Dinamo nikad ne može za Ademija dobiti novac, koji je identičan njegovoj stvarnoj vrijednosti za momčad i klub. Svoju zadnju utakmicu Ademi bi trebao odigrati protiv Rijeke 19.ožujka u Maksimiru, ako bude zdrav, a i u tom detalju ima dosta simbolike. Naime, svoju prvu utakmicu za Modre odigrao je Ademi baš protiv Rijeke, u Maksimiru, 31.srpnja 2010., prije gotovo 13 godina. Protiv Rijeke će se i oprostiti od Dinama.

Teško je, dakako, nabrojati sve velike utakmice koje odigrao za Dinamo, što je sve prošao u modrom dresu, ponekad se i zaboravlja da je dvije godine bio izvan terena, suspendiran zbog pozitivnog doping-testa. I kad mu nisu davali puno šanse da će se nakon tolike pauze vratiti nogometu na pravi način, on nije odustao, štoviše, u razdoblju nakon suspenzije ispisao je najsvijetlije stranice svoje karijere. Ali i novije Dinamove povijesti, predvodio je momčad u tri proljeća u Europi, u Ligi prvaka, osvojio novih pet naslova prvaka i došao na prag šestog, postao je rekorder po broju trofeja i među navijačima stekao kultni status, slobodno se može reći - postao je Dinamova legenda.

Odlaskom Ademija, na neki način, završava jedna era maksimirskog kluba, jedna kultna momčad ostaje bez svog vođe, na terenu i izvan njega. Naravno, oni koji ostaju pokušat će ga zamijeniti, kao što su zamijenili i druge igrače koji su odlazili, međutim, Ademijev karakter, značaj za momčad bit će teško tako brzo nadoknaditi. Bude li spreman, ako ozljedica koju je zaradio protiv Lokomotive ne bude ozbiljnija, u subotu će istrčati na Šubićevcu, na stadionu na kojemu je počeo svoju nogometnu karijeru, 15.ožujka predvoditi momčad u Puli, a onda četiri dana kasnije i zadnji put u svojem 13-godišnjem mandatu istrčati u Maksimiru u oproštaljci protiv Rijeke.

Dosta je kapetana iz Dinama odlazilo na sporedni izlaz, s gorkim okusom, s klupe ili tribine. Ademi će otići na drukčiji način, kao pobjednik, s travnjaka, u statusu važnog igrača. I to mu je svojedobno bila želja, da nikad ne postane teret Dinamu, da ne dođe u situaciju da igra zbog starih zasluga i da zbog svog legendardnog statusa uzima mjesto nekom mlađem igraču. Osjetio je da je sad pravi trenutak, a k tome će i Ante Čačić imati tri mjeseca vremena uigravati i navikavati momčad bez Ademija. Okrenuti, jednostavno, novu stranicu.



Tagovi

Arijan Ademi

Ostale Vijesti