Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

O tome je pričao Čeferin, s ovim će se Boban i legende morati uhvatiti u koštac!

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 12.04.23. | 21:00

Pravila oko kaznenog udarca zbog igranja rukom unose sve više pomutnje u nogomet. Vidjeli smo u Koprivnici još jedan primjer, nakon utakmice opet se najviše priča o Hajdukovom jedanaestercu

"Ne razumijem više te kaznene udarce, što jest ruka, a što nije. Izraženija je bila ona u prvom dijelu, Melnjakova, ali meni to nije kazneni udarac, jer se lopta odbila od tijela. A onda vidim da ipak i to može biti ruka. Pogledajte primjere u Gorici, u našoj utakmici protiv Varaždina. Ništa mi više nije jasno.", komentirao je, na svoj način, Slavenov trener Zoran Zekić, jedanaesterac za Hajduk, iz kojega je Livaja zabio za Hajdukovu pobjedu (1:0) u Koprivnici i prolaz u finale Kupa. Manje je bitno što je to bio jedini udarac u okvir u čitavoj utakmici, važnije je da je utakmicu prelomio sporni detalj. Koji, zapravo, uopće ne bi trebao biti sporan.

Dakle, Pukštas je pucao, Jambor uklizao u blok i na putu prema golu lopta ga je pogodila u ispruženu ruku. Koja je, kako smo nekad govorili, povećala obujam tijela. I, po nekim davnim nogometnim pravilima, u odluci suca Kolarića, koju je donio nakon gledanja VAR snimke, tu ništa ne bi bilo dvojbeno. Ali, zadnjih godina pravilo igranja rukom u šesnaestercu toliko se mijenjalo, dodavalo i oduzimalo, da više nitko ne zna što jest ruka, što nije i što bi trebao biti očiti kazneni udarac. Ako je lopta udarila Melnjaka od tijela i suci i VAR soba ostali su nijemi, onda se Koprivničani mogu žaliti što je Hajduku dosuđena najstroža kazna, ukazujući na to da je i Jambora lopta u ruku pogodila od tijela, točnije od leđa. Uostalom, Kolarić na prvu i nije to doživio kao jedanaesterac, a onda je promijenio odluku. Potporna ruka, onda ruka u prirodnom položaju, napucana lopta u ruku, udarac iz blizine, ili ruka od tijela, sve su to bile ili jesu 'olakotne' okolnosti za braniče, zbog kojih se kroz godine nisu sudili kazneni udarci. I zato više nitko i ne zna kako bi se postavio. A baš je ovaj primjer iz Koprivnice jedan od očitijih zbog koji se u zadnje vrijeme i u UEFA-i ta tema svakodnevno razmatra.

U nedavnom je intervjuu Aleksander Čeferin, predsjednik UEFA-e, jasno dao do znanja da pravilo igranja rukom mora biti jasnije, konkretnije, da se ne može tumačiti kako kojem sucu padne napamet. I da su, k tome, svi u pravu. Osnovao je Čeferin posebno povjerenstvo, skupinu bivših legendarnih igrača i trenera, koji će raditi upravo na tome da postave jasni okviri što jest, a što nije kazneni udarac zbog igranja rukom, na čelu te skupine bit će Zvonimir Boban. I, upravo bi koprivnička situacija, kazneni udarac za Hajduk, mogao biti jedan od pokaznih primjera. Može li itko Kolariću zamjeriti odluku, koju je donio nakon gledanja snimke? Teško. A bi li mu se pronašla olakotna okolnost da je ostao pri prvoj odluci i nije dosudio jedanaesterac? Naravno, našlo bi se nešto. I, nikome ništa. Pričat će se dan-dva, do neke nove slične situacije i iste rasprave. Ovisi kako tko gleda, jednom neki stručnjak kaže da je čisti 'penal', drugi put da nije.

I zato je pred Bobanom i legendama uistinu zahtjevan, ali vrlo važan zadatak, u nogometu se mora točno što jest, a što nije. Kao što se nekad, više-manje, znalo, ruka u šesnaestercu bila je najmanje kontroverzno i sporno pravilo, iako je uvijek bilo rubnih situacija. A sad je postala kamen spoticanja, pravilo zbog kojeg i sami akteri, poput Zekića ovaj put, tvrde da više ne razumiju nogomet. A što bi onda trebali misliti obični navijači, mediji? Boban i društvo moraju se ozbiljno uhvatiti u koštac s 'rukom u šesnaestercu', pojasniti nogomet širokim masama. Ovakve situacije, kao u Koprivnici, nisu rijetke, naprotiv, ne samo u Hrvatskoj, ali ovog je puta to bio i jedini gol, jedini udarac na gol. Pa je nejasnoće i objašnjenja gubitnicima teže i podnijeti.



Tagovi

HajdukSlaven BelupoUEFAAleksander ČeferinZvonimir Boban

Ostale Vijesti