Igor Kralj, Igor Šoban, Luka Stanzl/Pixsell
Igor Kralj, Igor Šoban, Luka Stanzl/Pixsell

Nogometna 2022. u Hrvata u 10 slika: Bronca za povijest, fantastični Modrić, Oršićevi 'skalpovi', Hajdukov Kup... I nekoliko sukoba i obećanja

Vrijeme Čitanja: 8min | sub. 31.12.22. | 08:00

Iza nas je bogata godina hrvatskog nogometa, prepuna događaja, velikih pobjeda, ali i razočaranja, junaka i tragičara, okrunjenih još jednim velikim uspjehom, broncom Vatrenih u Kataru

Neočekivani transfer Stipe Biuka u MLS bio je točka na i jedne sadržajne, emotivne, prevrtljive i adrenalinom nabijene 2022. godine u hrvatskom nogometu. Svašta se događalo od siječnja do siječnja na travnjacima i oko njih diljem Hrvatske, ali i drugdje gdje su akteri bili hrvatski nogometaši. Dobili smo nove i stare junake, imali neizvjesnu borbu za naslov u završnici prošle sezone, hrvatski klubovi u Europi bacali su nas u trans i očaj, svjedočili smo opet raspravama oko suđenjima, prepucavanjima između klubova, ali i unutar samih klubova, radovali se plasmanu na Euro U21 reprezentacije, upoznali neke nove mlade igrače koji bi u budućnosti mogli igrati značajnu ulogu u hrvatskom nogometu. No, sve ono dobro i manje dobro na kraju se stopilo u erupciju oduševljenja i euforiju zbog još jednog megarezultata Vatrenih i opet prepunih trgova na dočecima u mnogim gradovima. Definitivno, zbog reprezentacije, ali i ne samo nje, pamtit ćemo ovu 2022. kao još jednu veliku godinu našeg nogometa. I poželjeti, ako smijemo, da se ove iduće sjećamo sa sjetom. Pokušali smo tu uistinu bogatu 2022. sažeti u 10 slika koje su ostale najupečatljivije u uspomenama svih nogometnih zaljubljenika u Hrvatskoj. Pa, krenimo...

PAO JE I BRAZIL, HRVATSKA OPET IMA MEDALJU

Neki će taj katarski Mundijal, jedinstven po mnogočemu pamtiti po brojnim kontroverzama, po spektakularnom finalu ili Messijevom konačnom dolasku na tronu. Ali, mi ćemo ga pamtiti vječno. Kao i onaj u Rusiji. Hrvatska je opet oduševila svijet, opet nas pitaju kako je to moguće, opet traže recept uspjeha. Hrvatska opet ima medalju, broncu, koja nije zlatnog sjaja, jer takve ne postoje, ali dovoljan je, velik, i taj brončani sjaj. Vrhunac je, osim, naravno, pobjede za treće mjesto, bila pobjeda protiv Brazila. Sjajni Livaković, koji je Japancima obranio tri, Brazilcima jedan jedanaesterac, i još puno toga, uvijek odlični Modrić, Oršić, Petković, Kovačić, Gvardiol, Lovren, Juranović... I svi ostali. Još jedna momčad čija će imena generacije izgovarati napamet, još jedna momčad koja se upisala među besmrtnike. Sa Zlatkom Dalićem na čelu! Uza sve to, još će Hrvatska igrati i Final four Lige nacija, kakva godina za Vatrene!

Luka Stanzl/PixsellLuka Stanzl/Pixsell


LUKA MODRIĆ NE POSUSTAJE

Dok njegova generacija polako silazi sa scene, a Cristiano Ronaldo je najbolji primjer, Luka Modrić na posustaje. Ušao je u 38. godinu i još oduševljava. Godina u kojoj je uzeo svoju petu Ligu prvaka s Realom, na veličanstven način, nakon nekoliko velikih preokreta, bio je prvak Španjolske, uzeo i europski Superkup. A onda sve zaokružio veličanstvenim uspjesima s Hrvatskom, trećim mjestom na svijetu i plasmanom na završni turmir Lige nacija. Ne samo to, Modrić je bio potpisao i novi ugovor s Realom, a na gotovo svim stadionima na kojima je igrao zaradio je ovacije, čak i suparničkih navijača. Zadivljuje moć koju, unatoč godinama, još uvijek ima u svojim nogama, skidaju mu kapu u čitavom svijetu, a on još i ne razmišlja o kraju karijere. Čak ni reprezentativne, u 2023. tako možemo od njega očekivati nove fenomenalne dosege. Maestro, Luka!

Igor Kralj/PixsellIgor Kralj/Pixsell


NAJSKUPLJI STOPER NA SVIJETU

Sad svi znaju tko je Joško Gvardiol. Ako ranije i nisu znali! I muškarci i, pogotovo žene, poludjeli su za mladim, vječno nasmijanim dečkom, bivšem igraču Dinama, sa zagrebačkih Srednjaka, a poludjeli su za njim i najbogatiji klubovi svijeta. Već ljetos zamalo je postao najskuplji stoper u povijesti nogometa, transfer u Chelsea za 90 milijuna eura bio je blizu realizacije, ali, bio je to tek početak. Maestralno odigrani Mundijal, sa zaštitnom maskom na licu, vinuo je Joška u još više sfere. Nema kluba koji ga ne bi volio dovesti, odnedavno je sa 75 milijna eura na Transfermarktu doista najskuplji stoper svijeta, a to će tek postati kad ostvari transfer, koji će, po mnogima, dosta premašiti 100 milijuna eura. Najveći dobitnik godine, apsolutno, i igrač s kojima Hrvatska može biti mirna još desetak godina. Igračima, što drugo reći. Iako mu je utekao naslova za najboljeg mladog igrača SP-a, u svim relevantnim analizama našao je mjesto u idealnoj momčadi SP-a!

Igor Kralj/PixsellIgor Kralj/Pixsell


REKORDNA TV PRAVA, SJAJNO HNL PROLJEĆE I NASTAVAK DINAMOVE DOMINACIJE

Četiri su kluba, Dinamo, Hajduk, Rijeka i Osijek, ušli u 2022. sa šampionskim ambicijama, bodovne su razlike bile minimalne, svaka je utakmica bila važna i presudna. Hajduk je doveo Nikolu Kalinića i time najavio da mu je naslov prvaka cilj, Dinamo je zadržao Mislava Oršića, doveo Bočkaja, dok su treneri Goran Tomić i Nenad Bjelice bili prve zvijezde i najveće uzdanice Rijeke i Osijeka. Postupno, Rijeka i Osijek ipak su otpali, Hajduk je pobjedom u derbiju na Poljudu, baš golom Kalinića, zapuhao za vrat Dinamu, Bijeli su osjetili da mogu postati prvaci. No, dolazak Ante Čačića umjesto Željka Kopića na klupu Dinama bio je prekretnica, Modri su završnici prvenstva ipak bili uvjerljivi i u Šibeniku, pred punim tribinama, proslavili novi naslov i nastavak dominacije. Da, pune tribine, bile su to kulise koje su pratile tu neizvjesnu borbu, imao je i Dinamo kao rijetko kad podršku svojih navijača u svima HNL utakmicama. Kao kruna sjajnog proljeća u HNL-u došla su i rekordna tv-prava na domaću ligu, od 11 milijuna eura godišnje, koja bi trebala biti spas za budžete mnogih klubova. Ne samo prvoligaških.

Hrvoje Jelavić/PixsellHrvoje Jelavić/Pixsell


LIVAJOMANIJA TRAJE, HAJDUK IMA TROFEJ

Pamtit će 2022. i navijači Hajduka, napokon trofej! Nije naslov prvaka, ali je Kup, prvi pehar nakon punih devet godina. U finalu na Poljudu pala je Rijeka, a onda je rijeka ljudi uletjela na teren, fešta je trajala danima, proslava na Rivi bila euforična. Naravno, najavili su Hajdukovi igrači da sad kreću po ono što im nedostaje, trofej prvaka, da je Kup samo uvertira u taj pothvat. Dakako, u prvom je planu i dalje Marko Livaja, najbolji strijelac i igrač HNL-a prošle sezone, igrač koji u Splitu ima status božanstva i ta zaluđenost ne prestaje. Ne pada niti on pretjerano u formi, 'trpa' i u novoj sezoni, a može se pohvaliti da je zabio i gol na SP-u, važan pogodak za 2:1 protiv Kanade, asistirao je Oršiću za broncu. Livajomanija traje, kako je i sam rekao, ostat će u Hajduku dok ne postane prvak.

Miroslav Lelas/PixsellMiroslav Lelas/Pixsell


ORŠIĆEVI VELIKI SKALPOVI, CHELSEA ZA PAMĆENJE

Još jedna čudesna godina Mislava Oršića, fantastičan pogodak Maroku za treće mjesto, bio je samo šlag na tortu. U siječnju je bio korak do odlaska u engleski Burnley, Premiership mu je bio san, ali u Dinamu su u zadnji tren uspjeli zaustaviti transfer i Oršić je stekao još kultniji status među navijačima Modrih. Skandiraju mu s tribina, izvlače mu onu izjavu da nema većeg kluba od Dinama. A on se nije uljuljao u popularnost nego još i dodao gas i svojem već bogatom popisu klubova koje je rušio dodao i ime najvećeg. U Maksimiru je zabio Chelseaju za veliku pobjedu 1:0 u Ligi prvaka, tjedan dana kasnije i u Milanu. Dinamo na kraju nije prošao skupinu Lige prvaka, iako mu nije nedostajalo mnogo, ali kad sve prođe, ta pobjeda i taj Oršićev gol Londončanima u Maksimiru ostat će još jedna slika za vječno pamćenje.

Igor Šoban/PixsellIgor Šoban/Pixsell


KREĆE GRADNJA STADIONA! NOVO OBEĆANJE, ILI...

Na svukupnoj nogometnoj euforiji, koja je i prije Mundijala živjela u hrvatskoj svakodnevici, stiglo je objava iz Vlade RH da se kreće u obnovu i gradnju stadiona. Ne samo Maksimira već ukupno desetak stadiona diljem Hrvatske. Ono što volimo reći, stvorila se kritična masa, Vlada je, navodno, već izdvojila i nekoliko stotina milijuna kuna za taj priojekt, koji bi već u 2023. trebao krenuti s mrtve točke. Gradovi, Vlada, klubovi, HNS, UEFA, kao da svi pušu u isto jedro po tom pitanju, a katarska bronca trebali bi početak tog projekta i dodatno zapečatiti. Maksimir, Kranjčevićeva, Poljud, Drosina, Šubićevac, Varaždin, Koprivnica, Rujevica... svi bi trebalo postati pravi, moderni stadioni. A blizu kraja izgradnje je i osječki Pampas. Što može krenuti ukrivo? Nadamo se, ovaj put ništa, ali toliko smo se puta opekli da nećemo povjerovati dok ne vidimo. Valjda neće biti samo još jedno u nizu obećanja, dok ne splasne ta euforija.

Luka Stanzl/PixsellLuka Stanzl/Pixsell


OSJEČKA RAZOČARANJA I ŽUĆAN RASTANAK S BJELICOM

Teška je to godina bila za Osijek. Sve je izgledalo idealno, Nenad Bjelica je stvorio momčad koja je poprimala šampionske konture, izgledalo je da će Osječani ići samo prema gore. A kad ono... Počelo je još proljetos, kad je Bjelica u javnim nastupima počeo kritizirati klupsko vodstvo, vremenom je taj sukob bio sve žešći, dvije strane sve udaljenije. Ipak, Bjelica je krenuo i u novu sezonu, unatoč, sve očitijim razmimoilaženjima s čelnicima kluba, sve je više pojedinosti izlazilo i u javnost. A onda je uslijedio najveći šok, nevjerojatno ispadanje iz Europe od ispodprosječnog kazahstanskog kluba i to nakon 2:0 pobjede u gostima. Redala su se razočaranja, taj sukob Bjelice i kluba bivao sve žešći, bilo je samo pitanje tko će prije popustiti. Na kraju su čelnici Osijeka odlučili presjeći i Bjelici uručiti otkaz i to nakon pobjede nad Hajdukom, baš kad se činilo da je Bjelica uspio preživjeti veliku krizu. Repovi tog slučaja još se vuku.

Davor Javorović/PixsellDavor Javorović/Pixsell


RUJEVICA NE PAMTI TAKVU KRIZU

U 2022. silaznom je putanjom krenula i Rijeka. Loša sportska politika, velika fluktuacija igrača, stalne promjene trenera, zbog čega je morao otići i sportski direktor Robert Palikuča, sve je to Rijeku u jednom trenutku dovelo na samo dno ligaške ljestvice. Otkad je Rijeka preselila na Rujevicu takva se kriza ne pamti, naprotiv, Rijeka je godina živjela u samom vrhu, u borbi za trofeje i skupine europskih natjecanja, još ljetos igrala je finale Kupa. A sad ispala iz Kupa i u prvenstvu dugo vodila bitku za goli život. Očito je, financijska situacija na Kvarneru više nije idealna kao nekad, Damir Mišković već dugo traži investitora, no, bez obzira na sve to, malotko je predviđao baš toliko potonuće. Pred Rijekom je godina teške borba, a dolazak mladog stručnjaka Sergeja Jakirovića i nekoliko igrača Dinama na posudbu, možda su ipak svjetlo na kraju tunela na putu oporavka.

MAKSIMIRSKI SUKOBI KOJIMA SE NE NAZIRE KRAJ

Rezultatski još jedna odlična Dinamova godina, u kojoj su njegovi igrači dostigli potvrdu i na Svjetskom prvenstvu i u vrijeme kad se smiješe novi unosni transferi, završila je velikim sukobom dviju struja. Završila je godina, ali sukobi nisu, tek počinju. Tinjalo je dugo, aktualna Uprava, odnosno njezin istureni član Krešimir Antolić, uz podršku predsjednika Mirka Barišića, nije više željela poslušno ispunjavati ideje i želje Zdravka Mamića i njegovih zagovornika. Pucalo je već pitanjima trenera i potencijalnih pojačanja, Mamićevi planovi sve su više nailazili na zid u Maksimiru, a onda je tijekom prosinca sve definitivno eksplodiralo. Skupština je uz Mamićevu potporu izglasala nepovjerenje Antoliću, Izvršni odbor odbio provesti tu odluku, Nadzorni odbor stao na stranu Skupštine, Mamić javno poručio da neće stati dok Barišić i Antolić ne odu iz Dinama, oni isto poručuju njemu. Već bi prvi dani nove godine mogli donijeti nastavak priče, koja se sve više zapliće i kojoj se zasad ne vidi kraj.

Sanjin Strukić/PixsellSanjin Strukić/Pixsell



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaGNK DinamoHNK RijekaNK OsijekLuka ModrićMislav OršićJoško GvardiolNenad BjelicaStadion MaksimirZdravko MamićMirko BarišićMarko Livaja

Ostale Vijesti