Dejan Rakita/PIXSELL
Dejan Rakita/PIXSELL

Nikola Jambor za Germanijak: Sramota je ispadanje Rio Ave iz lige!

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 06.07.21. | 08:09

Hrvatski veznjak unatoč ozljedi lože pronašao je angažman u prvoj portugalskoj ligi

U tri portugalske godine, Nikola Jambor očito je izgradio solidnu reputaciju u ovoj državi na zapadu Europe. Kako drugačije objasniti da je nakon sezone u kojoj se mučio s ozljedama te u kojoj je njegov Rio Ave postao drugoligaš, ostvario transfer u Moreirense. I to dok je Jambor u postupku oporavka od neugodne ozlijede lože…

“Imao sam problema s ložom dobar dio sezone. Zakompliciralo se u jednom trenutku, bila je postavljena kriva dijagnoza i krenuo sam ranije nego što sam trebao. Očito nisam trebao. No, sada ide na bolje”, javio se 25-godišnji Jambor iz Portugala. Pitamo ga o Rio Aveu, odnosno kako je moguće da klub koji u šest godina čak četiri puta igra Europu i koji drži u šahu veliki Milan padne u drugi razred portugalskog nogometa.

“Iskreno, I meni je to neobjašnjivo. Ako želite baš da budem direktan, to je sramota u kontekstu budžeta koji Rio Ave ima, individualne kvalitete u svlačionici i neke reputacije. Puno toga je bilo krivo u cijeloj sezoni. Neka kaotična situacija u kojoj je kroz svlačionici prodefilirala trojica trenera. Nisam doživio to u svojoj karijeri, ali na kraju je plaćen danak svim tim potezima i krivim odlukama. Žao mi je zbog druge lige, ali valjda je tako moralo biti. Uostalom, u dvije utakmice playoffa za ostanak koju smo igrali protiv Arouce, mi popijemo pet komada. Očito nismo niti zaslužili nešto više od druge lige”, sasvim iskreno će Jambor koji je nakon ispadanja otišao u rodnu Koprivnicu da malo razbistri misli. Ipak, povratak u Portugal bio je puno prije nego je očekivao. Agent Marjan Šišić odmah je pronašao novu destinaciju koja je značila ostanak u prvoj ligi.

“Već dugo su me pratili, nekoliko puta se raspitivali za mene ali bilo je nemoguće da me dovedu jer je Rio Ave bio moćan i nije im padalo na pamet da me prodaju konkurenciji. I odmah su reagirali nakon što se situacija tako razvila i moram priznati da mi je jako drago zbog takvog raspleta. Imponira mi što su me uzeli iako sam šest mjeseci van pogona. Prezadovoljan sam uvjetima, ostankom u 1. ligi te riječima kojima su me dočekali. Znali su za moj status i odmah mi rekli da nema presinga, da ću raditi individualno s kondicijskim trenerom dok se neću osjećati 100 posto spremnim da igram. Isto tako, jedan od razloga je i trener Joao Henriques koji je osobno inzistirao na mom dolasku. I prije se raspitivao za mene i to mi svakako utječe na samopouzdanje”, priča Jambor koji je prije dolaska u Portugal igrao za Slaven Belupo, Osijek te belgijski Lokeren u koji je stigao kao 20-godišnjak. I sam će reći da je bio premlad za izazove belgijske lige…

“Da, otišao sam premlad, Ali u tom trenutku sam morao jer je moj Slaven bio u teškoj situaciji. Jedino su za mene i Ejupija mogli nešto dobiti na tržištu pa nisam imao neke dvojbe. Međutim, loše je to završilo za mene. Jednostavno nisam bio spreman da odgovorim na zahtjeve takve lige. Mučio sam se. Potom je došla ponuda Osijeka pa novi transfer, ovoga puta u Rio Ave. Tu sam imao određeno iskustvo, znao sam se nositi s nekim stvarima i epizoda u Belgiji mi je pomogla u karijeri”.

Priča da mu se jako sviđa život u Portugalu, da mu odgovora mentalitet, stil života, hrana… Što se nogometa tiče, Portugal ima jaku ligu iz koje se može svugdje na svijetu.

“Pa oni to pokazuju godinama sa svojim transferima. Prvenstveno tu mislim na ova tri, četiri kluba iz samog vrha. Uostalom, oni se uvijek odvoje na ljestvici, ali im definitivno nije lako s ostalima. Nema laganih utakmica i nema stadiona na kojem ti možeš računati na tri boda. Sve je puno tehnički jakih igrača što ne čudi s obzirom na broj Brazilaca”.

U usporedbi s Hrvatskom, jasno je da će Jambor dati prednost Portugalu. Ne toliko zbog tehničke strane nogometa koliko zbog brzine igre koja je debelo na strani Portugalaca. Isto tako, infrastruktura je tu jako bitna.

“Ovdje ne govorim o ovim top klubovima već o ostatku lige. Svi imaju sjajne uvjete ili su na pravome putu da ih imaju. Recimo, moj novi klub upravo gradi kamp s četiri terena koji će imati sve što je potrebno za kvalitetan trening i razvoj akademije. Za sada su napravljena dva terena na kojima mi treniramo, ovo ostalo se očekuje uskoro”.

Nikola Jambor živi u gradu Vila do Conde u kojem je bio i kada je igrao za Rio Ave. Riječ je o gradu na obali oceana i koji se nalazi dvadesetak minuta od Moreirensea.

“Sreća je bila da je tako blizu pa nisam morao mijenjati lokaciju. Život je odličan. Zaista je tako. Prvo i osnovno je bilo da naučim jezik jer ovdje malo tko priča engleski. Kada sam ga savladao, sve je bilo lakše. A ne moram vam reći koliko su domaćini cijenili činjenicu da je stranac tako brzo naučio pričati portugalski. Trenutno sam živim, ali uskoro dolazi cura pa će biti lakše. Ma samo da sredim ovu ozljedu pa da se mogu vratiti na travnjak i na taj način zahvaliti se klubu na povjerenju”, završio je Nikola Jambor.


Tagovi

Nikola JamborRio AvePortugalintervjuintervju tjednaGermanijak

Ostale Vijesti