Pixsell
Pixsell

Nikola Čavlina za Germanijak: "Uvijek sam htio biti igrač i igrati s loptom, Bišćan je odličan trener i još bolji čovjek"

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 14.04.23. | 08:01

Hrvatski U21 reprezentativac i standardni vratar Lokomotive Nikola Čavlina (20) za Germanijak je progovorio o ambicijama momčadi s Kajzerice u borbi za Europu, ali i o navodnom interesu matičnog mu Dinama o kojem se dosta priča posljednjih dana...

Hrvatska vratarska scena djeluje nikad bolje! Pred Dominikom Livakovićem (28), Ivicom Ivušićem (28) i Ivom Grbićem (27) je još barem šest-sedam godina branjenja na najvišoj razini, vjerojatno i više. A na veliku scenu posljednjih su godina stupili još brojni perspektivni golmani kao što su Adrian Šemper (25), Ivan Nevistić (24), Ivor Pandur (23) te dvojac koji nosi dresove hrvatskih reprezentacija - 23-godišnjih Nediljko Labrović i Dominik Kotarski.

Najmlađi od njih, vjerojatna buduća 'jedinica' U21 reprezentacije, a možda i A selekcije je 20-godišnji Nikola Čavlina koji je početkom sezone matični Dinamo zamijenio s Lokomotivom te se brzo prometnuo u jednog od najboljih vratara lige koji je, ujedno, i česti gost naših postava kola.

Početak razgovora otvorili smo s utakmicom odigranom na Veliku subotu. Čavlina je protiv svojeg bivšeg kluba branio jako dobro, imao je tri obrane, od čega dvije nakon udarca unutar 16 metara. No, Dinamo je na kraju upisao vrlo bitnu pobjedu u borbi za naslov prvaka, a Lokomotiva je ostala bez barem boda u borbi za treće mjesto.

"Igrali smo dobro, ali ne na svojoj uobičajenoj razini. Kao da nas je nešto sputalo. Jesmo li možda previše respektirali Dinamo, uplašili ga se? Nadam se da ćemo protiv Osijeka u subotu izaći mirnije glave".

Lokomotiva dvoboj u Gradskom vrtu igra u subotu u 17 sati.

"Ne smijemo podcijeniti Osijek koji je jedna odlična momčad, unatoč krizi rezultata u posljednje vrijeme. No, vjerujem da ćemo, ako ćemo biti pravi, pobijediti".

Ta utakmica bit će i svojevrsni duel u borbi za treće, odnosno četvrto mjesto koje bi također moglo voditi u Europu. Osijek je treći s pet bodova više od osme Lokomotive.

"Ne borimo se samo s Osijekom za poziciju koja vodi u Europu, tu su još Rijeka, Varaždin, Istra 1961 i Slaven Belupo. Svaka momčad u ligi se za nešto bori. Većina mojih suigrača i ja smo vrlo mladi, naravno da bismo voljeli izboriti europsko natjecanje i pokazati se na najvećoj pozornici".

Dojam je da mlada Lokomotivina momčad igra puno bolje od pozicije na ljestvici. Odnosno da je trebala biti puno bliže tom trećem mjestu koje vodi u Europu...

"Čak ne bih rekao da je riječ o nedostatku iskustva, jer, iako imamo mladu momčad, većina mojih suigrača iza sebe ima jednu ili dvije prvoligaške sezone. Moj je dojam da nam je do sada falila mala doza sreće. Kada bismo je izazvali, vjerujem da bismo bili još bolje plasirani na tablici i da bismo svima bili trn u peti".

Čavlini je ovo treća seniorska sezona. No, dok je za drugu momčad Dinama kao tinejdžer nastupao u 2.HNL, današnjoj 1.NL, u tekućoj sezoni prvi je put okusio prvoligaški nogomet. Dojam neutralnih stručnjaka jest da se Čavlina u njemu jako dobro snalazi, a nas je zanimalo kako on vidi svoju ulogu među najboljim igračima HNL-a?

"Moram reći da sam za prvu prvoligašku sezonu vrlo zadovoljan, odnosno, mislim da za svoje godine vrlo dobro konkuriram u prvoligaškoj konkurenciji. Naravno da sam svjestan kako još imam velikog prostora za napredak", zrelo nam govori 20-godišnji Čavlina.

Osim Čavline u Lokomotivinoj prvoj momčadi nalaze se još Zvonimir Šubarić te dva 'ikonska' vratarska imena, 36-godišnji Krševan Santini i 34-godišnji Krunoslav Hendija.

Koliko su ti ta dava vratarska veterana pomogla za vrijeme tvojeg dosadašnjeg boravka na Kajzerici?

"Njih dvojica primili su me kao da sam njihovo dijete. Vodili su me kroz treninge, razgovarali su sa mnom jako puno, dodatno su mi prenosili zamisli trenera Čabraje. Velika su mi podrška od samoga početka. Govore mi iskreno što misle, i nakon mojih dobrih i slabijih partija i reakcija. Za njih dvojicu mogu samo reći da su odlični ljudi".

Ono što je kod mladog Čavline primjetno je njegova sjajna tehnika nogom. Nerijetko se upušta u početak izgradnje Lokomotivinog napada, preciznim dijagonalama prebacuje igru na drugu stranu terena...

"Uvijek sam htio biti igrač. Međutim, spletom okolnosti, zbog mononukleoze koju sam imao kao mlađi, nikada nisam mogao puno trčati, te sam ostao vratar. No, kao klinac uvijek sam volio igrati. Stalno sam igrao s prijateljima na 'školskom', igrao sam dosta i futsal. Uvijek sam volio igrati s loptom", govori nam Čavlina i nastavlja:

"S tom igrom dobio sam dosta na mirnoći i staloženosti, uvijek sam volio odigrati fini pas, a ne samo ispucati loptu. Mislim da su golmani s dobrom pregledom igre, koji jednim pasom mogu izbaciti cijelu protivničku obranu, danas vrlo cijenjeni, jer su svojevrsni 11. igrač u polju. U cijeloj priči puno mi je pomogao i djed koji je sa mnom od malih nogu vježbao udarac lijevom nogom tako da danas mogu odigrati jednako dobro s obje noge".

U razgovoru s mladim Lokomotivinim vratarom nismo, dakako, mogli izbjeći pitanje Dinama, u kojem je Čavlina prošao sve mlađe kategorije, a odigrao je i 38 utakmica za danas ugašeni Dinamo II. Za seniore Plavih nije nastupio, no taj se podatak ubrzo možda i promijeni.

Naime, posljednjih se dana o Čavlini piše kao o Livakovićevom nasljedniku u slučaju da hrvatska jedinica napusti Maksimirsku 128. Dinamo je, naime, pustio Čavlinu u Lokomotivu uz pravo prvokupa...

"Za interes Dinama saznao sam od novinara, ne obazirem se na ta naklapanja i pisanja. Fokusiran sam na Lokomotivu čiji sam igrač. Trenutno me zanima samo Lokomotiva i kako ćemo završiti tekuću sezonu. A kasnije, što bude, bit će".

Čavlina je, rekli smo, i hrvatski U21 reprezentativac. Trenutnu 'jedinicu' drži Dominik Kotarski, a od našeg sugovornika očekuje se preuzimanje 'jedinice' u U21 vrsti nakon Europskog prvenstva koje će se održati u lipnju i srpnju u Rumunjskoj i Gruziji.

"Skupina s Rumunjskom, Španjolskom i Ukrajinom je prolaza. Želimo pobijediti sve utakmice u skupini, vjerujem da to možemo, a dalje ćemo vidjeti. Imamo sjajnu generaciju".

Sinoć smo saznali da će novi izbornik U21 reprezentacije biti bivši izbornik Irana Dragan Skočić koji je na klupi zamijenio Igora Bišćana.

O novom treneru Dinama, a možda i budućem treneru Čavline, dosta se pisalo u posljednje vrijeme. Zanimalo nas je kakav je dojam Bišćan ostavio na našeg sugovornika za vrijeme njihovog druženja u U21 reprezentaciji?

"Za Bišćana mogu reći da je odličan trener i još bolji čovjek. Sa svima je iskren, nije mu problem reći konstruktivnu kritiku, kada nešto ne napraviš dobro. Treninzi su zanimljivi, svaki je, drukčiji, iako od nekih elemenata ne odstupa. O trener Bišćanu mogu samo reći da je pun pogodak za Dinamo", zaključio je naš razgovor Čavlina.



Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoNikola ČavlinaHNLHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti