Alec Nicodim/PIXSELL
Alec Nicodim/PIXSELL

Niko kao Sigur: Htio je prestati s nogometom, a sada je pred hrvatskom reprezentacijom

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 05.03.24. | 08:01

Zlatko Dalić uputio je pretpoziv mladom polivalentnom igraču Bijelih

Nogomet piše najdivnije priče, naravno ima i onih ružnih kojih smo se naslušali i načitali prošli tjedan, ali ova je baš neobična i daje vjeru u najvažniju sporednu stvar na svijetu.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Niko Sigur iz Hajduka dobio je pretpoziv Zlatka Dalića za turnir u Abu Dhabiju, nije to još pravi poziv, ali mladi desni bek i vezni je na čekanju, a to što izbornik misli na njega dokaza je njegovih dobrih igara u bijelom dresu.

Sve je zaslužio upornošću i i marljivim radom, ali previše je zanimljivih detalja u njegovoj karijeri koji upućuju da sve nije moralo biti tako. Hajduk ima napokon reprezentativca u liku Ivana Perišića koji još nije sasvim spreman, ali će putovati na turnir, a sada je tu kao pričuva i Niko Sigur.

Njegov dolazak u Hajduk zbio se zaobilaznim putem. Ovaj mladić koji ima 20 godina prije dvije sezone bio je u rodnoj Kanadi, nije imao klub igrao je na koledžu. U to vrijeme je Andro Fistonić bio u Radomlju, Hajdukovu klubu partneru u Sloveniji i slagao je momčad, kada je uslijedio jedan poziv iz Kanade. Ponuđen mu je Sigur, to je napravio Tomislav Zadro, kanadski Hrvat s kojim se Fistonić poznaje. I on mu je odgovorio:

"Ako će platiti sam sebi zrakoplovnu kartu i smještaj na sedam dana, neka dođe u Sloveniju."

Sigur je u to vrijeme igrao na koledžu, bio je na rubu odustajanja od nogometa, ali je stigao u Radomlje gdje je trenirao s juniorima i zadovoljio. Odlučeno je da ostane u klubu, ali je zbog kvote stranaca morao uzeti i hrvatsku putovnicu, što nije bio problem obzirom na podrijetlo iz Lijepe Naše. Igrao je za juniore jako dobro no kada je Fistonić na kraju sezone otišao iz kluba Sigur je ostao na vjetrometini, bez ugovora.

I onda je Fistonić kontaktirao trenera Hajdukovih juniora Marijana Budimira i predložio mu da ima zanimljivog igrača za pogledati. Tako je Sigur na mala vrata stigao u Hajduk, ali nije odmah dobio ugovor tek prije debija za Varaždin kada su Bijeli platili Vancouveru naknadu za razvoj u iznosu od 30 tisuća eura.

Hajduk je kasnije igrao Ligu prvaka mladih, ali Sigur nije imao pravo nastupa jer nije imao dvije godine u klubu, pa je tako igrao za juniore, a kada su se ozlijedili Gergo Lovrencsics i Dino Mikanović, tadašnji trener Ivan Leko odabrao je njega za pozciju desnoga beka iako je originalno vezni. Prosudio je Leko da bi mogao pokriti desni bok i nakon toga sve je postalo povijest.

Sigur je sudjelovao u odličnom finišu Bijelih prošle sezone, dobio poziv za mladu reprezentaciju, sudjelovao na Euru do 21 godine. Karijera se razvijala rapidno.

Nastavilo se to i ove sezone u kojoj je Hajduk u utrci za prvaka s Mislavom Karoglanom, a Sigur je u studenom potpisao profesionalni ugovor do 2028. godine. Sportski direktor Mindaugas Nikoličius potvrdio je da su imali upite za njega i Rokasa Pukšatasa u zimskom prijelaznom roku, no odlučili su se zadržati momčad na okupu kako bi bili konkurentni za naslov.

Sada je Sigur došao na prag reprezentacije, da će nastupati za Vatrene, odlučio je još ranije, prije Eura do 21 godine i nema sumnje da će napraviti karijeru. Sigur je sigurna oklada da će se to dogoditi.

Leko je često isticao da će prije karijeru napraviti na zadnjem veznom, ali njemu ide dobro i na boku, iako je nedavno s mjesta veznog postigao sjajan pogodak u remiju kod Varaždina. Ukupno je za Bijele odigrao 36 utakmica (34 kao starter) i postigao jedan gol uz jednu asistenciju.

Ako su ga prepoznali iz struke Vatrenih, a u Hajduku mu dali dugogodišnji ugovor, znači da vrijedi i da je pitanje dana kada ćemo ga gledati u nekoj većoj ligi, premda bi ga Bijeli htjeli zadržati koliko god dulje mogu, jer cijena će mu samo rasti te će Bijeli u budućnosti dobro zaraditi na njemu.



Tagovi

Niko SigurHajdukHrvatska nogometna reprezentacijaAndro FistonićMarijan BudimirIvan LekoMislav KaroglanZlatko DalićKanadaMindaugas NikoličiusHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti