Propali transfer posvađao je Valverdea i Rakitića, a Dalić i Hrvatska ispali su kolateralne žrtve

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 05.09.19. | 10:28

Hrvatski reprezentativac zamolio je Dalića ispričnicu zbog mogućeg transfera iz Barcelone, ali potom ga je izdao Valverde. Sad Rakitić više ne vjeruje klupskom treneru, a posljednji otkaz reprezentaciji nije dobro sjeo izborniku.

Ivan je bio dio nekoliko famoznih „paketa“, odnosno kombinacija keš i igrači, kojima je Barca pokušala slomiti žilavog gazdu PSG-a, ali katarski bogataši nisu se dali i Neymar je ostao. Na koncu se slomio Rakitić, koji je uopće nije želio otići iz Barce, ali prihvatio je da će možda morati i kad se konačno pripremio za odlazak te se zbog njega ispričao iz reprezentacije, Valverde ga je prevario i upropastio mu transfer, odnosno posljedično odnos s izbornikom i suigračima.

Sad Rakitić više nema povjerenja u Ernesta Valverdea, čovjeka koji mu je dosad uglavnom držao leđa i bio jedan od njegovih najvećih obožavatelja na Nou Campu, a izborniku hrvatske reprezentacije dojadilo je slušati njegove izgovore i probleme radi kojih ne može misliti na nacionalnu momčad.

„Nemam vremena sad razmišljati o njemu,“ razočarano je izustio Zlatko Dalić na najavnoj konferenciji za medije po objavi kako Ivan neće doći ni na okupljanje za utakmice protiv Slovačke i Azerbajdžana u kvalifikacijama za Euro 2020. godine.

Dan kasnije upitao je kolege u neobaveznom razogovoru: „Je li Ivan konačno riješio svoju budućnost?“ A kad je čuo da nije, vjerojatno mu je pao mrak na oči shvativši kako je morao dati ispričnicu jednom od svojih najvažnijih igrača u ključnim susretima uzalud…

Rakitić je bio na korak od transfera u PSG, Francuzi su već montirali video za njegov dolazak, dogovarali termin za predstavljanje na stadionu, izrolali crveni tepih, ali bez epiloga jer su se Barcini i PSG-ovi čelnici povukli iz pregovora. Potom se javio Juve koji je, čuvši što se događa, započeo pregovore u završnici prijelaznog roka, ali nije bilo dovoljno vremena. Pojedini španjolski mediji tvrde da je posao odgođen za siječanj, ali to je sad manje važno za Raketu, Valverdea, Dalića i Hrvatsku.

Naime, Ivana su jako razočarali Valverdeovi potezi u cijeloj priči, a kap koja je prelila čašu bio je trenutak kad ga je trener Barcelone posjeo na let za Pamplonu pri kraju ljetnog Mercata, umjesto pustio da zaključi pregovore s Juventusom, samo kako bi ga držao 90 minuta na klupi protiv Osasune.

Tim potezom Valverde nije samo uništio Rakitiću mogućnost transfera, nego mu narušio status u nacionalnoj momčadi te kod pojedinih kolega iz reprezentacije. Dokazuje to Dalićev komentar na njegov izostanak te jučerašnja izjava Dejana Lovrena:

„Žao mi je što u reprezentaciji nismo više takvi kakvi smo bili na Svjetskom prvenstvu u Rusiji! Imam neki osjećaj koji nije dobar. Jasno mi je da se otkazuje zbog ozljeda, i ja sam bio u takvim situacijama. A ostale situacije mogu prihvatiti, ali samo donekle.“

Rakitić je nakon SP-a u Rusiji rekao da više ne može pratiti ovakav ritam utakmica, a navodno se s izbornikom dogovorio kako neće igrati sve utakmice, nego će biti na raspolaganju kad je najpotrebnije. Zato je nakon SP-a odigrao samo pet od mogućih 12 utakmica u kockastom dresu. Ove dvije koje slijede vjerojatno su taj trenutak kad je „najpotrebniji“ reprezentaciji jer bi se mogle pokazati kao dvije ključne gostujuće u cijelom ciklusu kvalifikacija, ali Ivan se zahvalio i natjerao izbornika na traganje za drugim rješenjem.

Pokaže li se ono dobrim, možda više ni neće ozbiljno računati na Rakitića, kolege iz reprezentacije neće toliko plakati za Ivanom, on više neće imati isti odnos s trenerom Valverdeom, a sve je kriv taj prokleti Neymarov propali transfer u Barcelonu…

(foto: Pixsell, Reuters)

 


Tagovi

NeymarIvan RakitićHrvatska nogometna reprezentacijaErnesto Valverde

Ostale Vijesti