Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Nevistić za Germanijak: "Bio sam malo tužan i ljut, ali to je ljudski! Zagi i ja smo si velika podrška!"

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 12.12.23. | 09:30

Dinamov vratar o turbulentnoj jeseni, u kojoj je naslijedio Livakovića, vratio se na klupu pa opet na crtu i o samoj završnici sezone

Doveo se Sergej Jakirović u dvojbu uoči dviju zadnjih utakmica jeseni. Premda, to mu je, na neki način i bio cilj, imati dva vratara u dobroj formi, od kojih svaki može stati na vrata i nositi sigurnost momčadi. Ivana Nevistića zamijenio je Danijel Zagorac, koji je branio odlično, a onda se uoči utakmice u Koprivnici bizarno ozlijedio, iskrenuo je zglob na stepenici. Umjesto njega na crtu je opet stao Nevistić i protiv Slavena Belupa i Rudeša, uz dosta posla i nekoliko sjajnih obrana, sačuvao čistu mrežu.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

I sad, prije Ballkanija i Hajduka, Zagorac se vratio treninzima, ozljeda je prošlost, ali ipak tjedan dana nije trenirao, a Nevistić je iskoristio priliku. Jakirović važe koga staviti na vrata, iako smo mišljenja da Zagorac ipak ima malu prednost. Uoči te dvije, ključne i zadnje utakmice jeseni, razgovarali smo s Ivanom Nevistićem. Iza njega je turbulentna jesen, nakon odlaska Livakovića i dvije godine čekanja šanse, postao je Dinamova 'jedinica'. No, kao što već opisali, ubrzo ga je na vratima zamijenio Zagorac. Ali, u Koprivnici i protiv Rudeša pokazao je Nevistić da nije 'potonuo'. Nenadano je uskočio s klupe i bio 'pravi'.

"Bila su to u Koprivnici jako bitna tri boda za nas, kao i ova pobjeda protiv Rudeša. Za svaku utakmicu se pripremam maksimalno, upravo zbog ovakvih situacija. To je sport i nikad ne znaš kad će se nešto dogoditi, zato uvijek moramo biti spremni uskočiti", priča Nevistić, koji se potom osvrnuo na sve to što se događalo s njim, ali i s momčadi proteklih mjeseci.

"Sigurno je to za mene bilo turbulentno razdoblje. U Dinamu su uvijek velika očekivanja, nismo niti mi mi niti naši navijači navikli na rezultate, koji su nas pratili jedno vrijeme. Odlaskom Liviakovića ljestvica je postavljena jako visoko, ali ne gledam na to negativno, već kao na neku vrstu izazova."

A onda je, nakon 12 utakmica, opet došla klupa?

"To je bila trenerova odluka. Ja to kao profesionalac moram poštovati, mislim da je to normalno u sportu. Svaki dan je nova prilika za dokazivanje."

No, golmani su u specifičnoj situaciji, njima je takve odluke najteže proživljavati. Jer, nova prilika dođe rijetko?

"A definitivno jest specifična pozicij,a nemaš priliku kao igrač u polju, u svakoj utakmici ulaziti s klupe."

Kako se Nevistić u prvim danima nosio s pritiskom 'Livakovićeva nasljednika'? Pogotovo jer dugo nije branio.

"Ne osjećam pritisak na golu, jer sam odigrao već puno utakmica, pogotovo u HNL-u, ali sigurno da mi je u početku nedostajalo malo tog osjećaja, jer nisam imao kontinuitet utakmica. Livaković mi nije bio pritisak, već dodatna motivacija i izazov."

Što mu je trener rekao kad je odlučio da će braniti Zagorac? I kako je to prihvatio?

"Trener je tako odlučio i ja sam prihvatio odluku u tom trenutku. Ljudski je da si tužan ili ljut, sve je to dio sporta. Nakon dan dva shvatiš da od ljutnje nema ništa i nastaviš dalje."

Zamjera li Nevistić išta sam sebi? Nije bio isključivi krivac za golove, ali Dinamo ih je puno primao, gotovo sve što su protivnici pucali ulazilo je u mrežu?

 "Nažalost, cijela je momčad bila u nekoj vrsti krize. Teško je naći pravi razlog tome, ali to je činjenica. Naravno da ja ne mogu biti zadovoljan, ali mislim da nitko nije bio zadovoljan svojim izvedbama u tom periodu. Sad u zadnje dvije utakmice nismo primili pogodak, ali nije to samo moja zasluga nego zasluga cijele momčadi. Svi pobjeđujemo i svi gubimo. I kad primim pogodak ne primim ga samo ja nego cijela momčad! Naravno da bi ja kao i svi volio da ne primamo pogotke, ali ako pogledate i prošlu sezonu koja je bila uspješna, vidjet će te da je također bilo jako malo utakmica bez primljenog pogotka."

Jakirović ga je nakon Rudeša posebno pohvalio, istaknuo da vrlo dobro radi zadnjih mjesec dana. Što se to promijenilo?

"Osjećam se odlično. Zadovoljan sam kako radim i drago mi je da je to i trener prepoznao. Imam osjećaj da sam iz svega ovoga izašao puno jači."

 Koliko je golmanu teško kad se stalno mijenja obrana ispred njega, a to je ove sezone konstanta?

"Jasno da je svima lakše kad imaš standardnih 11 na terenu, ali ritam utakmica je dosta uvjetovao te promjene, kao i ozljede pa ne želim tražiti alibi u tome."

Kakva je sad situacija, tko je 'jedinica' u Dinamu?

"To je pitanje za trenera, a ne za mene. On je taj koji donosi odluke."

Bez obzira na slabo prvo poluvrijeme s Rudešom, dojam je da je Dinamo vratio pobjednički mentalitet. Pred momčadi su još dvije važne utakmice?

"Najbitnije od svega je da smo povezali nekoliko utakmica s pobjedama. Još ako tome dodamo da nismo primili pogodak u zadnje tri utakmice, lako je zaključiti da nam je samopouzdanje naraslo. Upisali smo sve pobjede u prosincu i napravit ćemo sve da polusezonu završimo s pobjedama."

Priča li se u svlačionici više o Hajduku, kao i među navijačima, ili ipak o Ballkaniju?

"Uvijek idemo utakmicu po utakmicu. Ne pričamo puno o Hajduku, jer nas čeka jako važna utakmica u četvrtak."

Hoće li momčad imati poseban motiv u četvrtak zbog onog poraza u Prištini?

"Svaku utakmicu želimo pobijediti. Tako i ovu."

Kako Nevistić vidi svoju budućnost u Dinamu? Koliko smetaju priče o dolasku nekog novog vratara?

"Nisam još stigao pokazati svoj potencijal u Dinamu i ne bih želio otići dok se to ne dogodi. Zasad sam isključivo koncentriran na teren i ne smetaju mi medijske priče. Smatram da je to sve normalno kad si u Dinamu i ako želiš biti ovdje moraš biti spreman na to."

Što mu je Livaković rekao na odlasku, je li dao neki savjet? I kako je bilo dvije godine raditi uz njega i Zagorca?

"Kad je odlazio poželio mi je sreću. Svojim primjerom mi je najviše pokazao kako se odnositi prema grbu Dinama. Gušt je bilo raditi s njime kao što i sada uživam raditi sa Zagijem. Moram reći, unatoč tim promjenama na golu, Zagi i ja smo stvarno podrška jedan drugome i da imamo odličan odnos."

Kakva je suradnja s trenerom vratara Gojkom Mrčelom s kojim je Nevistić radio u Rijeci?

"On je bez dvojbe jedan od najboljih trenera golmana u Hrvatskoj. Napravio je jako puno vratara. Imao sam već priliku raditi s njim i drago mi je da smo ponovno zajedno. Velika mi je potpora i s trenerske, ali i ljudske strane."



Tagovi

Ivan NevistićGNK DinamoFK BallkaniDanijel ZagoracSergej JakirovićKonferencijska liga

Ostale Vijesti