Neki novi Leicester - kako je omaleni klub zasjeo na čelo portugalske lige i tko stoji iza njih

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 25.09.19. | 11:33

Filmska priča o omalenom portugalskom klubu koji je na samo pravom putu da postane ovogodišna senzacija, nego i jednoga dana prava sila portugalskog nogometa, nešto je što želite pročitati

Ipak, nitko od spomenutih klubova nije napravio pravu transfer revoluciju kao novak u ligi - Famalicao - koji je ljetos doveo čak 19 novih nogometaša. Taj potez pokazao se kao potpuni pogodak, jer je povratnik u elitu poslije 25 godina i dalje neporažen na startu sezone, a ujedno je i lider Primeire nakon šest odigranih kola s 16 bodova (pet pobjeda i remi).

Posljednji uspjeh kluba simpatičnog imena koji podsjeća na fino, obiteljsko okruženje, jest pobjeda nad Sportingom usred Lisabona preksinoć 2:1 u prvoj od serije teških utakmica koje će dati odgovor na pitanje: može li se simpatični klup potući s velikanima za titulu. Ovu momčad u razdoblju koje dolazi očekuju dvoboji s Portom i Bragom, a mediji u domovini već su ih počeli uspoređivati s Leicesterom koji je čudesno osvojio naslov u Premier ligi u sezoni 2015/2016.

Razlog je jasan, pojava novog i očigledno ambicioznog kluba mogla bi poslije mnogo godina probuditi usnuli portugalski klupski nogomet i razbiti duapol koji imaju Porto i Benfica.

S dva naslova u drugoj ligi Famalicao je dobio glas standardnog drugoligaša koji je posljednji put igrao u najvišem rangu početkom 90-ih, i to samo četiri sezone zaredom. Sve do danas ovaj klub je prošao dugačak put, a dno je dotakao u sezoni 2008/2009. kad je ispao u četvrtu ligu i igrao utakmice sa rivalima iz regije. "Tužne godine" trajale su prilično dugo, a tek 2015. plavo-bijeli iz gradića Villa Nova de Famalicao na sjeveru Portugala ponovo je povratio status drugoligaša.

Poslije velike povratničke sezone koju su završili na šestom mjestu, slijedile su dvije osrednje drugoligaške sezone (15. pa 14. mjesto), ali je Famalicao i u tim danima polako pripremao teren za ovo što je izveo ljetos. Slično kao tad i prošle godine su drastično promijenili igrački kadar i doveli 18 novih nogometaša. Otprilike u to vrijeme, negdje u rujnu 2018. godine, u klub je ušla i Quantum Pacific Grupa predvođena izraelskim biznismenom Idanom Oferom. Taj potez, plus dovođenje pojačanja, bio je jasna naznaka velikih ambicija koje taj čovjek ima, a to je ne samo da se plasira u viši rang već tamo probati sastaviti konkurentnu momčad spremnu odmah se upustiti u utrku s najboljima. 

Pacos Ferreira im je bila glavni konkurent za plasman u elitu na početku prošle sezone, bila je jako zanimljiva i neizvjesna jer je u njoj sudjelovao i ambiciozni Estoril koji je tražio brzi povratak u Primeiru. Prijelomni trenutak za Famalicao dogodio se u ožujku kad je poslije serije od tri utakmice bez pobjede klub povukao drastičnu mjeru i smijenio trenera Sergija Vieiru. Angažiran je nekadašnji trener Santa Clare i Academice Carlos Pinto koji je u sljedećih osam kola doveo Famalicao do cilja.

To kockanje se isplatilo izraleskom vlasniku, Pinto je pobijedio na sedam utakmica i uveo klub u elitu, ali ga je dočekao šok jer nije dobio stalan posao. Gazda Idan Ofer nije ga nagradio i produžio mu ugovor već je posao povjerio Joau Pedru Sosi, nekadašnjem asistentu Marca Silve u Evertonu kojem je ovo prva samostalna sezona u karijeri na poziciji trenera prve momčadi.

 

 

Ipak, posle promocije Famalicaa u Primeiru bilo je jasno da igrački kadar nije sposoban za dosezanje novih abivcija na znatno većoj, ali i težoj pozornici. Zato je ljetos dovedeno čak deset novih igrača na posudbu (najviše u Primeiri). Čvrste veze sa Atleticom iz Madrida - Qvantum Pacific Grupa ima 32 posto udjela u vlasništvu crveno-bijelih - omogućile su im dovođenje Gustava Assuncaa, Nehuena Pereza i Nicolasa Schiappacassea koji su stigli s Wande Metropolitano.

Pri usponu novog portugalskog lidera imao je i engleski Wolfes posudivši im Rodericka Mirandu, kao i da im besplatno da Pedra Goncalvesa (jednog od glavnih igrača) s kojim su raskinuli ugovor na Mulineauxu. Famalicao je zatim doveo dvojac iz Brage (Fabio Martins i Joao Neto) dok su iz Valencije na posudbu stigli mladi igrači Valencije Alex Centelles i mladi reprezentativac Srbije Uroš Račić.

Doveden je i bivši igrač mlade momčadi s Mestalle Toni Martinez i to iz West Hama. Tu je i dvojac iz Benfice (Guga i Diogo Goncalves), zatim Vana iz Porta, a egzotično pojačanje predstavlja i Englez Josh Tymon koji je stigao iz Stokea, na preporuku trenera Souse s kojim je svojevremeno surađivao u Hullu.

Sva ova pojačanja su, nema sumnje, značajno podigla kvalitetu igračkog kadra, ali treba istaknuti i da su sva dovedena pod pokroviteljstvom jednog čovjeka - Jorgea Mendesa - koji surađuje sa svim spomenutim klubovima. Prsti čuvenog nogometnog superagenta u prošlosti su povremeno dovodili do uspjeha klubova sa kojima je surađivao kao što je primjerice engleski Wolverhampton, i nema sumnje da je Famalicao na isti način privukao njegovu pažnju kao i klub s Molineuxa koji se prošle sezone ustalio u najvišem rangu engleskog fudbala.

Bez poraza u šest utakmica, sa pet pobijeda i prednošću od jednog boda u donosu na Benficu, veliki broj navijača ovog kluba može uživati, a na svemu trebaju zahvaliti Idanu Oferu i Quantum Pacific Grupi, posebno nakon što su nedavno povećali većinski udio u klubu sa 51% na 85%. Ta transakcija omogućila je da Famalicao ima veći budžet (najveći od klubova izvan velike četvorke), ali i otvorila polemiku da li i ostali klubovi iz donjeg doma trebaju napraviti nešto slično njima.

Za "male" klubove koji u ovom trenutku nikako ne mogu da se upuste u trku sa Benficom, Portom, Sportingom i Bragom, sam pogled na način na koji je Famalicao strukturiran sa novim gazdom trebalo bi da bude veliki poticaj da se adaptiraju na nove uvjete. To bi portugalski nogomet i ligu učinilo konkurentnijim. Čak i oni koji su na vrhu prehrambenog lanca, koji su prirodno potencijalno zanimljiviji kupcima, mogli bi da nalete na probleme u Europi ukoliko liga ne postane kompetitivnija. I protiv toga se maleni Famalicao bori.

Nacija od nešto više od 10 milijuna stanovnika sa bogatom nogometnom poviješću, ima dobre šanse da stvori još jaču i konkurentniju ligu jednoga dana, a kada se to dogodi svi će reći da je Famalicao bio pokretač svega.

(Foto:Reuters, Službena facebook strancica Famalicao, Službena facebook stranica Benfica)


Tagovi

BenficaBragaPortoSporting LisabonPrimeira LigaPortugalFamalicao

Ostale Vijesti