Reuters/Peter Cziborra
Reuters/Peter Cziborra

Ne bi natrag u Madrid: Joao Felix odlučio gdje želi nastaviti karijeru

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 11.03.23. | 11:29

Njegova dolazak na posudbu iz Atletica u Chelsea je ovog siječnja mnoge iznenadio.

Tri i pol godine prošle su otkako su čelnici madridskog Atletica šokirali nogometnu javnost i u ljeto 2019. iz Benfice doveli Joaa Felixa za nevjerojatnih 127.2 milijuna eura. Bio je to transfer koji nikoga nije ostavio ravnodušnim, dotad je rekordna Benficina prodaja bila ona Edersona u Manchester City za 40 milijuna eura, baš kao što je El Cholo uvjerio vlasnike kluba da je Felix igrač koji im treba i da plate za njega 55 milijuna eura više nego što su godinu ranije izdvojili za Lemara.

S vremenom su se i Lemar i Felix pokazali kao prilično veliki promašaji Rojiblancosa. Francuski veznjak je dosad skupio 165 nastupa, devet pogodaka i 19 asistencija, dok je Felix u 131 utakmici za Atletico upisao 34 pogodaka i 18 asistencija. Budući da je za spomenuti dvojac izdvojeno oko 200 milijuna eura, jasno je da oni koji stavljaju potpis na fakture i nisu pretjerano zadovoljni.

Ovog siječnja, 23-godišnji Portugalaca je shvatio kako treba novi izazov u karijeri. Iako čak nije igrao ni toliko loše ove jeseni, u Atleticu su prosudili kako ne bi imali ništa protiv da Felix u zimskom prijelaznom roku pronađe drugi klub. Javio se Chelsea, dogovorila se posudba (koju su Plavci platili 11 milijuna eura) pa je tako Felix zamijenio španjolsku metropolu onom engleskom.

Debi u Premier ligi pamtit će zauvijek. Ali, ne zbog gola, asistencije ili pobjede, već činjenice da je u 58. minuti zaradio direktan crveni karton i da je njegova momčad u konačnici poražena od Fulhama rezultatom 2:1. Dakle, start nije mogao biti lošiji nego što je bio, a nakon odrađene suspenzije od tri utakmice, Felix se vratio na teren te je odmah krenuo s kvalitetnim izvedbama. Potter mu, zasad, vjeruje, igra redovito, ima ulogu startera pa tako ne čudi da bi rado ostao član momčadi i nešto dulje od prvotno dogovorenih šest mjeseci koliko traje posudba.

Iako je redovita praksa da se u posudbu ugradi i opcija o mogućnosti otkupa ugovora, iz Atletica su inzistirali da toga nema. Plavci su pristali, prihvatili su pokriti kompletna primanja portugalskog veznjaka (275-300 tisuća eura tjedno), ali sada polako za time kreću žaliti. Osim što bi Felix rado ostao, Chelsea bi ga isto tako rado i zadržao, a sve to sugerira kako će Todd Boehly uskoro morati put Madrida kako bi s Atleticom dogovorio potencijalni otkup Portugalca.

Pregovaračka pozicija Madriđana je veoma dobra. Štoviše, ista je odlična, jer osim što nisu u nikakvoj 'stani-pani' situaciji da moraju prodavati, Felix im se sigurno vraća. Povrh svega, on je ugovorno vezan za klub još četiri godine. Budući da je svima jasno kako Boehly prvo izvuče novac i plati, a tek onda postavlja pitanja, u Madridu se nadaju da bi se odšteta mogla približiti onoj koju su oni uplatili na bankovni račun Benfice. No, o tome zasad nema nikakvih konkretnih informacija.

U svakom slučaju, Chelsea i Atletico uspješno su poslovali u prošlosti, a mogli bi uspješno poslovati i u budućnosti. Što će donijeti ljetni prijelazni rok, tek treba vidjeti, ali jasno je da Boehly neće dobiti nikakav popust od Madriđana. Ako je samo zimus mogao izdvojiti priličan iznos za Fernandeza, Mudrika, Badiashilea, Maduekea, Gusta i ostale (u siječanjskom prijelaznom roku Chelsea je potrošio nešto manje od 350 milijuna eura na odštete), onda im ne bi trebao biti problem uplatiti 100 (ili nešto više) milijuna eura ovog ljeta na bankovni račun Atletica kako bi Felixa trajno učinili svojim igračem… (I.A.S.)



Tagovi

Atletico MadridChelseaJoao FelixLjetni prijelazni rok

Ostale Vijesti