Najzanimljivija utakmica svijeta koja, ovaj put, i nije toliko 'povijesna'

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 21.04.24. | 08:02

Real Madrid i Barcelona sučelit će se treći put u ovoj sezoni, u 21 sat na Santiago Bernabeuu uz izravni prijenos na Areni Sport 1

Susret između Real Madrida i Barcelone najčešće je središnji sportski događaj tjedna, a rijetko kada je, kao recimo ovog tjedna, tek jedna od velikih utakmica vikenda. Razloga zbog manjeg fokusa na El Clasico od uobičajenog je nekoliko.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Prije svega, obje momčadi imale su ovaj tjedan izrazito teške i emocijama nabijene uzvratne utakmice četvrtfinala Lige prvaka. Katalonci su doživjeli veliko razočaranje, nakon 3-2 pobjede u Parizu i 1-0 vodstva u Barceloni doživjeli su 1-4 potop i mjesto u polufinalu prepustili PSG-u. Madriđani su, pak, taktikom kojom se ne bi posramili Jose Mourinho i Diego Simeone da zajedno sjede na klupi, izvukli neriješeno protiv Manchester Cityja, a onda i izbacili aktualnog prvaka Europe boljim raspucavanjem jedanaesteraca .Barcelona je imala dan više odmora, igrala je i pola sata manje od rivala, no adrenalin kojeg su Los Blancosi dobili izbacivanjem glavnog konkurenta za naslov prvaka Europe sigurno će kompenzirati akumulirani umor. 

Drugi razlog smanjenog interesa za najveći nogometni derbi svijeta je prilična prednost Real Madrida u odnosu na Barcelonu. Madriđani imaju osam bodova prednosti i svjesni su da im pobjeda, pa čak i bod, gotovo sigurno donosi 36. naslov prvaka (Barcelona je trenutno na 27 naslova). Barcelona će na današnju utakmicu na Santiago Bernabeuu istrčati s većim pritiskom jer Katalonci moraju pobijediti ako žele nastaviti konkurirati za naslov. Doduše, čak i s pobjedom bili bi i dalje na pet bodova zaostatka šest kola prije kraja (što je veliki zaostatak), ali bi momentum ipak prebacili na svoju stranu, a pritisak na Realovu.

U svakom slučaju, s 1X ishodom prvenstvo Španjolske večeras završava, a s 'dvojkom' postaje nešto uzbudljivije, ali i dalje predvidljivo...

Dakle, ovaj El Clasico nije jedan od 'povijesnih', a obje momčadi ovaj su tjedan odigrale objektivno bitnije utakmice. Međutim, subjektivno, za sudionike ovog derbija i njihove navijače, svaki El Clasico je najbitnija utakmica sezone. Utakmica u kojoj imaš priliku pobijediti svojeg rivala, neovisno o konačnom raspletu.

Real Madridu u posljednje vrijeme ide jako dobro protiv Barcelone. U prošloj godini pobijedili su Barcu u posljednje dvije utakmice odigrane u Barceloni (u Kupu s 4-0, a u prvenstvu s 2-1), a slavili su i u finalu Superkupa odigranom u Rijadu s 4-1. No, igra Barcelone i energija puno su bolji nego u ranijoj fazi sezone. Prije tog nesretnog poraza od PSG-a, Katalonci su nanizali 13 utakmica bez poraza, a čak se špekuliralo kako bi Xavi, u slučaju osvajanja Lige prvaka, mogao nastaviti voditi svoj voljeni klub. Te špekulacije su nakon poraza od PSG-a potpuno stopirane i ovo će, vjerojatno, biti posljednji Xavijev El Clasico, barem dok ponovno jednoga dana ne sjedne na klupu Blaugrane. 

U još boljoj formi od Blaugrane nalazi se Real Madrid koji za poraz ne zna već 16 utakmica. Carlo Ancelotti produžio je ugovor s Los Blancosima, u idućoj sezoni imat će, po svemu sudeći, još moćniji kadar (Endrick, vjerojatno Mbappe i Alphonso Davies, oporavit će se Thibaut Courtois, Alaba...), a ako tekuća sezona završi kako se svi navijači Real Madrida nadaju (naslov prvaka Europe, Španjolske i Superkup) bit će njegova doktorska disertacija. Jer, Real Madrid je ove sezone imao problema s ozljedama kao rijetko kada u novijoj povijesti, ali, usprkos tome, prekaljeni Talijan iz svoje je momčadi izvukao maksimum.

Iako su Madriđani umorniji i istrošeniji, očekuje se da će Ancelotti na teren poslati najjači raspoloživi sastav, a najveće uzdanice Los Blancosa bit će napadački trojac Jude Bellingham, Rodrygo i Vinicus Junior (koji je, doduše, upitan za ovaj dvoboj zbog ozljede zadobivene protiv Manchester Cityja). Dvoboj će, vrlo vjerojatno, propustiti Lucas Vazquez, a u prvih 11 možda bi mogao krenuti i Luka Modrić. Xavi se također uzda u dobru formu napadača, posebno Raphinhe i Laminea Lamala, a na raspolaganju, još otprije, nema samo dva igrača Gavija i Alejandra Baldea.

Moguće postave:

Real Madrid (4-3-1-2): Lunin – L. Vazquez, Nacho, Rüdiger, Mendy – Valverde, Tchouameni, Camavinga – Bellingham – Rodrygo, Vinicius Junior

Barcelona (4-3-3): Ter Stegen – Kounde, Araujo, Cubarsi, Cancelo – Gündogan, De Jong, Pedri – Raphinha, Lewandowski, Lamal



Tagovi

BarcelonaReal MadridPrimeiraLa LigaEl Clasico

Ostale Vijesti