Najluđa momčad hrvatskih nogometaša - igraju u trećoj finskoj ligi, islandskoj drugoj, švedskoj trećoj...

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 22.03.18. | 14:51

Nevjerojatno je gdje sve igraju Hrvati.

 

Na stotine hrvatskih nogometaša igra u stranim zemljama, a zanimljivo je vidjeti njihovu rasprostranjenost po europskim i svjetskim ligama. Na Germanijaku smo pisali zanimljive priče o Hrvatima o Litvi, nogometašima koje igraju u drugim ligama zemalja petice, nogometašima s hrvatskim državljanstvom koji su rođeni u Njemačkoj te onima koji igraju u Rumunjskoj. Danas smo se poigrali i složili momčad od hrvatskih nogometaša koji igraju u nižim europskim ligama za koje možemo reći da su pomalo egzotične te u njima i ne bi očekivali hrvatske nogometaše.

Recimo, na vratima 'naše' momčadi je Deni Kakša koji brani u Ljunskileu, klubu iz švedske treće lige. Kakša je u Švedsku stigao prije točno godinu dana kada je iz Dubrave prešao u Gauthiod odakle je početkom ove godine prešao u Ljunskile. Karijeri je ovaj 26-godišnjak počeo u rodnom Bjelovaru igraju za tamošnji klub. Iako nismo radili momčad sa zamjenama, za vratarsku poziciju ćemo napraviti iznimku. Naime, jednostavno moramo spomenuti Darija Miškića, 21-godišnjeg vratara još jednog švedskog kluba, ovaj put drugoligaša Degerforsa. On je u Švedsku otišao iz Dinamove druge momčadi, a branio je i za U19 reprezentaciju Hrvatske.

Desnu stranu obrane 'naše' momčadi smo malo teže popunili jer nismo imali klasičnog desnog beka pa smo na tu poziciju poslali Juricu Grgeca, 25-godišnjeg Varaždinca koji se ipak najbolje snalazi na poziciji stopera ili zadnjeg veznog, a trenutno igra u Nazareth Illitu, klubu iz druge izraelske lige. Karijeru je Grgeč počeo u Varaždinu, igrao i za Zelinu, a 2014. se preselio na ciparski Pafos. Dvije godine kasnije odlazi u Maccabi Shaaraim, a u ljeto 2017. se priključio sadašnjem klubu.

Jednu stopersku poziciju je zauzeo Mislav Leko. Ovaj 30-godišnji Osječanin bio je i član Hajduka, a ima 55 odigranih utakmica u Prvoj HNL. Svojedobno se okušao i u rumunjskom Brasovu, a u Fredrikstad, klub iz norveške treće lige, preselio se u veljači prošle godine. Uz njega je tu Tin Plavotić, 20-godišnji reprezentativac U19 selekcije koji se rodio u Beču, a karijeru je počeo u Admiri. Igrao je i za mladu momčad Schalkea odakle je u ljeto 2017,. prešao u engleski Bristol City. Od tamo je posuđen u redove Barneta, engleskog četvrtoligaša, ali bi se uskoro trebao vratiti u Bristol i igrati za tamošnju mlad momčad.

Na lijevu stranu smo smjestili Dinu Gavrića, 28-godišnjeg Osječanina koji igra u klubu Fram Reykjavik, članu islandske druge lige. Ovaj stoper koji može igrati i na lijevom beku je u inostranu avanturu krenuo 2013. Prvo je igrao za poljski Widzew Lodz, zatim za Paralimni s Cipra, Dunaujvaros iz Mađarske te Velež iz Mostara, a na Island se uputio u kolovozu 2016. godine.

Dvojica igrača u srcu veznog reda dolaze iz finske treće i poljske četvrte lige. Vanja Pobor igra u klubu Narpes Kraft, članu grupe C Kakkonen lige, trećeg ranga finskog nogometa. Ovaj 32-godišnjak je karijeru počeo u Poletu iz Buševca odakle je 2011. otišao u Narpes. Spomenuli smo kako je Gavrić igrao za Widzew iz Lodza, a tamo je ove zime iz Dugopolja otišao Dario Krišto. Problem je samo to što je nekoć slavni poljski klub trenutno član četvrte poljske lige jer su prije tri godine proglasili bankrot. Krišto bi im trebao pomoći da dođu do što boljeg rezultata, a ovaj 29-godišnjak je karijeru počeo u Interu iz Zaprešića, a igrao je u mnoštvu hrvatskih klubova, kao i u slovačkoj Dunajskoj Stredi te češkim Frydek-Misteku i Fotbal Trinecu.

Ispred njih dvojice je Mario Babić, 25-godišnjak koji igra za Tubize, klub iz belgijske druge lige. On ja karijeru počeo u Dinamu, a kasnije igrao u Sesvetama, Istri i Rudaru iz Velenja odakle je u kolovozu 2016. prešao u aktualni klub.

Na suprotnom, lijevom krilu, smjestili smo Filipa Bojića, jedinog igrača 'naše' momčadi koji igra u prvoj ligi. Doduše, Bojić igra u prvoj ligi Luksemburga pa smo ga zato stavili u našu momčad, a u svoj Titus Petange je prešao u siječnju prošle godine iz Splita. Prije toga je Bojić igrao za Lokomotivu, Trnje i Rudeš te nekoliko austrijskih niželigaša.

U vrhu napada je još jedan igrač Narpes Krafta, finskog trećeligaša, a riječ je o Mariju Racu. Ovaj 38-godišnji veteran je karijeru počeo u Međimurju, a još je igrao za Karlovac, Pomorac, Slavonac i Tomislav iz Drnja prije nego je 2011. otišao u aktualni klub.

Hrvata uistinu ima u svim europskim ligama. Prema podacima Transfermarkta više od 500 naših nogometaša igra diljem Starog kontinenta, a mi smo se uistinu potrudili složiti momčad od klubova iz najegzotičnijih liga. Uostalom, pogledajte kako bi izgledala momčad kada bi je sastavili samo od liga u kojima ovi igrači nastupaju:

Impresivno!

 

(Foto: Pixsell)


Tagovi

planet HrvatskaDeni KakšaDario MškićJurica GrgečMislav LekoTin PlavotićDino GavrićVanja PoborDario KrištoMario BabićMario VasiljFilip BojićMario Rac

Ostale Vijesti