Najboljih 11 Hrvata koji za svoj kruh zarađuju u susjednoj Deželi

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 13.10.19. | 19:08

Momčad koja bi imala što reći i u HNL-u

Slovenija je, htjeli mi to priznat ili ne, prekrasna zemlja u kojoj svaki sportaš ima praktički sve potrebne uvjete da ostvari vrhunski rezultat. Država koja ima nešto više od dva milijuna stanovnika nije mjesto gdje će doći igrati neki vrhunski nogometaši, ali je zato njihov najbolji klub u ovom tisućljeću Maribor u nekoliko navrata igrao grupne faze Lige prvaka i Europske lige.

Kada bismo vukli poveznicu između hrvatskog i slovenskog nogometa, tri imena nam odmah padaju na pamet: Grega Židan, Brane Oblak i Matjaž Kek.

Vjerujemo kako o svoj trojici znate sve što je potrebno znati, ali za malo mlađi auditorij podsjetit ćemo o kakvim se veličinama radi.

Gregor Židan je Slovenac koji je jednom obukao kockasti dres, a to se dogodio u jednoj od najvažnijih utakmica u povijesti Hrvatske, onoj protiv SAD-a odigranoj 17. listopada 1990. godine. Nakon toga Židan je još 19 puta nastupio za svoju Sloveniju, a u svojoj igračkoj karijeri nosio je dresove tri kluba, Olimpije, Dinama i Maribora.

Drugi u nizu je Brane Oblak. Po mnogima riječ je o najvećem slovenskom nogometašu svih vremena, a iako je samo dvije godine nosio dres tada iznimno moćnog Hajduka (1973. – 1975.) mnogi Splićani i dan danas smatraju ga najboljim strancem u povijesti njihovog kluba. Oblak je još u karijeri igrao za Olimpiju, Schalke i veliki Bayern Munchen, a treba reći kako je bio i standardni reprezentativac Jugoslavije, kao i kasnije trener reprezentacije Slovenije.

Treći u nizu je jedan od onih koji će, dok postoji Rijeka kao grad, tamo zauvijek imati status božanstva, a njegovo ime je Matjaž Kek. Ovaj osebujni Mariborčanin iza sebe ima zaista brojne uspjehe, što na klupi Rijeke, tako i na klupi Slovenije. Treba naglasiti kako je upravo Kek trener sa najdužim stažem u svim klubovima iz HNL-a (bio je trener Rijeke od veljače 2013. do studenog 2018.) te je on tvorac najvećeg uspjeha u povijesti kluba s Kvarnera, dvostruke krune osvojene u sezoni 16./17.

Kada je riječ o nogometašima, ljubitelji HNL-a ne mogu se pohvaliti da su imali prilike uživo posljednjih godina gledati neke od zvijezda slovenskog nogometa. U ovom tisućljeću najistaknutije ime slovenskog nogometa koje je trčalo HNL travnjacima je ono Boštjana Cesara, središnjeg braniča koji je nosio dres zagrebačkog Dinama od 2000. do 2005. godine. Unazad nekoliko godina u Rijeci su igrali Miral Samardžić, Roman Bezjak i Matic Crnić, dok je danas u Dinamu standardni desni bek reprezentacije Slovenije Petar Stojanović.

Kada bismo okrenuli priču, nisu se ni Slovenci nešto posebno nagledali pravih hrvatskih španera, ali je zato jednu sezonu dres slovenske Olimpije nosio legendarni Robert Prosinečki pa su tako ipak imali prilike uživati u majstorijama velikog Žutog.

Ukoliko gledamo trenutnu situaciju u slovenskom nogometu, lako dolazimo do zaključak kako u njihovoj, kako prvoj, tako i drugoj ligi, ima poprilično velik broj hrvatskih nogometaša. Za vas smo odlučili napravit najboljih 11, a kada pogledamo tu momčad, sigurni smo da bi oni imali štošta za reći i u HNL-u.

Na golu je Matko Obradović, rođeni Dubrovčanin koji je u Sloveniju došao sada već davne 2010. godine. Nakon dvije godine u Mosoru, Obradović je potpisao za Olimpiju, a još je branio boje Kopra, Krke, Maribora i Mure. Odigrao je svih 13 utakmica dosadašnjeg prvenstva Slovenije, a u šest navrata sačuvao je svoju mrežu netaknutom.

Na desnoj strani obrambene četvorke nalazi se Ivor Horvat, 28-godišnjak koji igra za Tabor iz Sežane. Svojevremeno je branio boje Dinama, Lokomotive, Istre i Lučkog, a svojem novom klubu priključio se ovog ljeta.

Mjesto lijevog beka rezervirano je za „Hajdučko srce“, Gorana Jozinovića. Ovaj požrtvovni branič igra za slovenskog drugoligaša Koper, a svojoj novoj momčadi priključio se ovog ljeta iako je sezonu započeo u dresu Varaždina.

Dva središnja braniča su Špiro Peričić i Maksim Oluić. Potonji od dvojice ima samo 21 godinu te je riječ o mladiću koji od 2014. godine standardno igra za mlađe uzraste Vatrenih. U Rudar iz Velenja stigao je ovog ljeta iz Rudeša, a u mlađim kategorijama igrao je za Dinamo, Zagreb i Lokomotivu. Peričić je pak netko tko je potpuno procvao u Deželi te trenutno igra nogomet života. Zauzima standardno mjesto u prvih 11 Maribora, a ovo mu je druga godina u Sloveniji te je od dana kada je stigao u Deželu do danas njegova cijena narasla sa 150 na 400 tisuća eura.

Trio u vezi su Karlo Plantak, Bojan Knežević i Mario Babić. Sva trojica nogometaša ponikla su u školi nogometa zagrebačkog Dinama,a zajedno imaju ukupno 92 nastupa u mlađim uzrastima Vatrenih. Sva trojica su plemeniti veznjaci koji osim izvrsne tehnike odlike modernih igrača pa tako najčešće funkcioniraju od jednog 16-erca do drugog, ili kako bi to Englezi rekli, riječ je o pravim box to box veznjacima.

Ofenzivni trio ujedno je i najbolji dio ove momčadi. Mjesto središnjeg napadača rezervirano je za Sinjskog dijamanta Antu Vukušića koji posljednje vrijeme igra jako dobro u dresu Olimpije. Ante je trenutno na diobi vodećeg strijelca slovenskog prvenstva, a društvo mu na vrhu pravi još jedan Hrvat i član ove postave, Dario Vizinger. Ovaj 21-godišnji Čakovčanin igra fantastično u dresu Celja, a njihov je član postao na zimu 2018. kada je kao slobodan igrač došao iz Rijeke koja tada nije imala strpljenja s njim. Nedavno je u prijateljskom ogledu upisao i svoj prvi nastup za reprezentaciju Hrvatske U-21, a ove sezone je u 12 nastupa zabio devet pogodaka, a njima je nadodao još tri asistencije.

Posljednji, ali ne i najmanje važni u ovom sastavu, je 26-godišnji napadač Mure Luka Bobičanec. Ovaj zanimljivi ofenzivac u Sloveniju je stigao 2017. iz NK Polet Sveti Martin na Muri, a ove sezone igra nogomet života. U slovenskom prvenstvu upisao je 13 nastupa, sedam pogodaka i četiri asistencije te je upravo on jedan od najzaslužnijih što se Mura trenutno nalazi na trećem mjestu slovenskog prvenstva. Bobičanec nikada nije igrao u u 1. ili 2.HNL pa je stoga mnogima prošao ispod radara, ali ukoliko nastavi s ovakim predstavama sigurno će se o njemu još puno čitati i pisati.

 

(foto:Pixsell)

 


Tagovi

Luka BobičanecGregor ŽidanMatjaž KekBrane OblakMatko ObradovićIvor HorvatGoran JozinovićŠpiro PeričićMaksim OluićKarlo PlantakBojan KneževićMario BabićMario BabićAnte VukušićDario VizingerizdvajamoSlovenska nogometna ligaHNL

Ostale Vijesti