Robert Matić/hajduk.hr
Robert Matić/hajduk.hr

Najava sezone - Hajduk: Doveli pet novih igrača, pa sada još čekaju Perišića i trofeje!

Vrijeme Čitanja: 7min | pet. 14.07.23. | 08:05

Nakon dva osvojena Kupa, Bijeli sanjaju prvenstvo i ulazak u skupinu Konferencijske lige, bilo je prometno na Poljudu, jer otišlo je više od deset igrača, stigla su zasad petorica dok se sanja o 'kapitalcu' u liku Ivana Perišića s kojim bi Hajduk ozbiljno mogao ugroziti Dinamo

Hajduk je prošlu sezonu okončao na drugom mjestu iza Dinama, ali u svojim vitrinama ima dva uzastopno osvojena Kupa. Pomaci u posljednjim godinama u Poljudu su očiti, no pritisak navijača da se napokon dođe do glavnog trofeja je velik, iste ambicija imaju čelni ljudi kluba, ali također stručni stožer i igrači. Svi se pitaju – je li to napokon ta sezona?

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Hajduk nije bio prvak od 2005. godine, predugi je to period bez pokala za najboljeg u Hrvatskoj, no čini se da bi ove sezone Bijeli mogli biti konkurentniji u odnosu na prošle. Prošlu sezonu se Dinamo u jednom razdoblju čak nudio u drugom dijelu sezone, no i Bijeli tada nisu pobjeđivali pa je propala prilika da se bitka za titulu prvaka vodi do kraja sezone. Prije početka nove, Hajduk je bio jako aktivan na tržištu, pa premda je kostur momčadi ostao na okupu, dovedeno je (zasad) pet novih igrača, redom slobodnih koji imaju iskustva igranja u stranim ligama koje bi već mogli vidjeti na djelu u sutrašnjoj utakmici Superkupa s Dinamom kojom Hajduk otvara sezonu, a samo šest dana nakon toga na istom mjestu sastaju su se i u 1. kolu prvenstva.

ŠTO SE PROMIJENILO OD SVRŠETKA PROŠLE SEZONE?

Trener Ivan Leko došao je u prošlom zimskom prijelazom roku te imao do kraja sezone priliku uvjeriti se u snagu momčadi. Istina, pokušao je igrati 3-5-2, ali se nakon što to nije bilo dobro ponovno vratio na 4-2-3-1 koji je posebice na kraju sezone donosio uspjeha te je sve skupa zaključeno osvajanjem Kupa i pozitivnom ocjenom.

Ostali su nositelji igre – Marko Livaja, Filip Krovinović, Dario Melnjak, Emir Sahiti i afirmirani Rokas Pukštas. Kako rekosmo, kostur momčadi nije se mijenjao, premda su Hajduk napustilo više od deset igrača. Danijel Subašić je u revijalnoj utakmici u posljednjem kolu sa Šibenikom završio karijeru, klub se nije dogovorio s Nikolom Kalinićem oko nastavka suradnje jer ga Leko nije imao u planovima, a otišli su još Stefan Simić, Marco Fossati, Gergo Lovrencsics, Agustin Anello, Toni Borevković, Chidozie Awaziem, Ivan Ćalušić, Karlo Sentić, Josip Vuković i Ivan Krolo, a nekolicina juniora među kojima je i Niko Đolonga posuđena je Solinu.

Očekuje se još najvjerojatnije odlazak Luke Vuškovića za kojega su se natjecali moćni europski klubovi, a na radaru nekih momčadi još su Jan Mlakar i Emir Sahiti, no njihov odlazak, odnosno ostanak, vezan je za duljinu Hajdukova europskoga puta.

Došlo je pet internacionalaca, Hajduk je intenzivno radio kako bi ispunio želju treneru Leki da na raspolaganju ima 15-16 igrača. Prvi koji je stigao već na samom početku priprema bio je Zvonimir Šarlija, stoper iz Panathinaikosa i poznato lice HNL-a iz vremena kada je još igrao u Slaven Belupu. Tijekom boravka u Sloveniji Bijelima se također kao slobodan igrač priključio Leon Dajaku, Kosovar s njemačkom putovnicom koji može igrati na oba krila te se zasad pokazao kao karika s prostorom za napredovanje.

Hajduk je intenzivirao svoj prijelazni rok u tjednu kada se vratio iz Slovenije pa su tako u samo par dana pristigla tri igrača za koje se Leko nada da će biti pojačanja, ali se tek moraju uklopiti i uigrati. Fahd Moufi je desni bek ofenzivnih karakteristika pristigao iz Portimonensea, iskusniji je igrač od Nike Sigura koji je silom prilika vrlo dobro 'pokrpao' rupu na desnom boku te je čak otišao i ne Europsko prvenstvo do 21 godine, a Leko će ga sigurno i dalje nastaviti koristiti, jer pred Bijelima je zgusnut raspored kada na red dođu europske utakmice. Ismaël Diallo je lijevi bek koji prema tvrdnjama sportskoga sportskog direktora Mindaugasa Nikoličiusa može igrati u različitim formacijama, a nije mu strana ni pozicija lijevog stopera, pa bi na tom mjestu možda čak mogao dobiti prednost u odnosu na Francisca Ferra. Vadis Odjidja-Ofoe je najiskusniji od novopridošlih igrača, legenda je belgijske lige, a u Hajduku se nadaju da bi on mogao donositi prevagu ulaskom u vezni red koji sada okupiraju Krovinović i Pukštas.

Ono što je najvažnije, a doguralo je do vijesti od globalne važnosti, jest mogući dolazak Ivana Perišića koji ima riješiti svoj status s Tottenhamom. Vjerojatno sam Perišić zna hoće li se ovoga ljeta nakon 17 godina inozemne karijere vratiti na Poljudu te upisati prvi nastup za seniorsku momčad Hajduka, no euforija koju je izazvao taj potencijalni transfer je golema. Nema sumnje da bi s Perišićem Hajduk bio konkurent za najveće moguće ciljeve, no pričekajmo još kako će se ta priča razviti…

Spomenimo još da su izvan konkurencije zbog oporavka od ozljeda još uvijek Lovre Kalinić, Josip Elez i Dino Mikanović, a prva dvojica mogla bi biti blizu spremnosti na za početna kola novog prvenstva.

KAKO SU PROŠLE PRIPREME?

Hajduk je uvodni tjedan odradio u Mravincima dok su se obnavljali tereni na Poljudu i onda prije puta na domaćem travnjaku remizirao sa Širokim Brijegom trenera Marijana Budimira (1-1) u trening utakmici zatvorenoj za javnost.

Uputili su se potom Bijeli u svoju slovensku bazu na Bledu i u 'deželi' odigrali još pet prijateljskih utakmica. Rezultati u tim utakmicama manje su važni, bitnije je uigravanje, a bilo bi dobro da je Leko odmah na startu imao sav raspoloživi kadar s kojim ulazi u sezonu. U Sloveniji su Bijeli odigrali 1-1 sa Spartakom iz Trnave, potom je uslijedio poraz od Olimpije (0-1), pobjeda nad MTK-om 3-1, remi kombinirane momčadi s Radomljem 1-1, da bi Hajduk u generalki za Superkup u najboljoj utakmici priprema svladao Trabzonspor Nenada Bjelice i Mislava Oršića 2-0.

Važno je napomenuti da je tijekom priprema Leko uigravao prvih 11 bez Livaje budući da zbog suspenzije nema pravo nastupa u Superkupu. Baš utakmica s Turcima Leki je dala do znanja da je u stanju odigrati protiv jakog suparnika i izboriti pobjedu bez svog najboljeg igrača oko kojega se inače sve vrti.

NA KOGA OBRATITI POZORNOST?

Od domaćih snaga, odnosno igrača iz prošle sezone, važno je naglasiti da je ključan čovjek Marko Livaja. Očekuje se dodatna afirmacija Rokasa Pukštasa koji je važan igrač i projekt kluba, mlad, potentan, a već igra u prvoj momčadi i to jako dobro otkako ga je Leko s krila gurnuo u sredinu. Nekako u sjeni jer se vratare najmanje spominje, je Ivan Lučić koji je dobro iskoristio kraj sezone kada je stao na vrata, očuvao mrežu praznom osam puta, a on će biti jako važna karika dok se u potpunosti ne oporavi nominalno prvi vratar Kalinić. Isto što važi za Pukštasa, vrijedi i za Niku Sigura, ali ovisi hoće li Leko dati prednost iskusnijem Marokancu Moufiju.

Naravno da se najviše očekuje od novih igrača, posebice trojice koji su posljednji pristigli, jer su dovedeni da bi igrali te pomogli Hajduku na domaćem i europskom kolosijeku. Njih još nismo vidjeli, ali nema sumnje da će Moufi, Diallo i Odjidja-Ofoe biti igrači na koje valja obratiti pozornost, a kakvi će biti kada zaigraju i kada se s ostatkom momčadi uigraju, ostaje nam pričekati još malo. Od Šarlije i Dajakua smo vidjeli da su se uklopili u tadašnji Hajduk, no ovaj s trojicom novih igrača, trebao bi biti malo drugačiji.

Pokoju riječ zaslužuju Ivan Dolček i Filip Čuić koji su se istaknuli na pripremama te dokazali da su im posudbe dobro došle. Dolček je opcija za krilo, postigao je gol, dok je Čuić kao pričuva za centarfora na pripremama dao dva pogotka u malo minuta koliko je proveo u igri.

CILJEVI U NOVOJ SEZONI?

Ciljevi Hajduka nisu jasno izrečeni, tek je Leko na početku priprema rekao da trebaju biti bolji nego prošle sezone, a to automatski znači osvajanje prvog mjesta i trofeja, dok u Kup ulaze kao branitelji i tu se također žele potvrditi. Važnije od svega bilo bi ući u skupinu Konferencijske lige, jer bez obzira što se radi o trećem po redu važnosti UEFA-inom natjecanju, u gradu pod Marjanom zavladali bi šušur i euforija. Ambiciozni predsjednik Lukša Jakobušić također se nada prvom mjestu u i europskoj jeseni, a jedan od ciljeva je ostvariti i rekordni transfer mladog Vuškovića što se teoretski može dogoditi i prije početka prvenstva.

PROGNOZA PLASMANA

1. ili 2 . mjesto

Prognozirati plasman teško je i bookmakerima, no kako Hajduk želi biti bolji, pretpostavka je da neće ispod drugoga mjesta, premda je ambicija prvo. Stoga je prognoza – 1. ili 2. mjesto. Koliko god bude za osvajanje prvenstva bila potrebna kvaliteta Hajduka, rasplet će ovisiti i o slabostima Dinama te njihovim odlascima i dolascima, a nikad ne treba zanemariti ni da račune jednima i drugima mogu pokvariti Rijeka i Osijek. Međutim, Hajduk je ozbiljnosti svojih namjera dokazao potpisivanjem petorice novih igrača te produljivanjem ugovora Krovinoviću, Melnjaku i Lučiću što je znak da gradi momčad za duge staze.

POSTAVA ZA 1. KOLO:



Tagovi

HajdukNajava sezone 2023./24.Hrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti