Dubravka Petric/PIXSELL
Dubravka Petric/PIXSELL

Najava HNL-a - OSIJEK: Lege sanjaju da ih Bjelica odvede u besmrtnost

Vrijeme Čitanja: 7min | pet. 16.07.21. | 09:02

Bjelica je pokazao zašto je najbolji potez Osijeka i njegovo najveće pojačanje i sljedeće sezone od koje klub iz grada na Dravi puno očekuje. S potpunim pravom, jer Osijek je u ovoj sezoni još jači, iskusniji i kompaktniji. I imat će nešto što im je silno nedostajalo u lanjskoj sezoni - imat će navijače na tribinama!

Lege misle ozbiljno! Pokazali su to lani kada su srušili pozamašan broj klupskih rekorda i bili za vratom Dinamu. Na kraju im je za triler završnicu nedostajao broj bodova koji su prosuli na početku sezone.

Nenad Bjelica stigao je u svoj grad s namjerom da vrati obrise svoga lica na izbrisani mural. Iako, ruku na srce, bio je to klasični autogol jer Bjelica nikada nije rekao jednu riječ protiv svog Osijeka. Upravo suprotno. A jako dobro to znamo jer smo svjedočili svakom njegovom medijskom istupu, pa i puno onih “off the record” razgovora u kojima nikada nije dao na svoj Osijek.

Kako bilo, Bjelica je pokazao zašto je najbolji potez Osijeka i njegovo najveće pojačanje i sljedeće sezone od koje klub iz grada na Dravi puno očekuje. S potpunim pravom, jer Osijek je u ovoj sezoni još jači, iskusniji i kompaktniji. I imat će nešto što im je silno nedostajalo u lanjskoj sezoni - imat će navijače na tribinama!

Kadar je ostao, manje - više isti. Važno je bilo otkupiti Miereza što nije bio problem jer je imao fiksnu klauzulu od 2,5 milijuna eura koju je Osijek iskoristio. I odmah su ga mogli prodati za višestruku zaradu, ali njegov ostanak i cijena od deset milijuna eura dovoljno govori o ambicijama Osijeka da ugrozi Dinamo.

Da Osijek ima kemiju u momčadi svjedoči nam Pero Bočkaj. Razgovarali smo s njime tijekom priprema u Svetom Martinu kada nam je jasno rekao:

“Rekao sam ljudima u Osijeku da me ne nude nikome, jer ne želim otići iz Osijeka prije nego napravim nešto veliko. A ovo bi mogla biti ta sezona”.

Sukus razmišljanja Pere Bočkaja pronašli smo kod mnogo igrača s kojima smo pričali. Od Ivušića, Žapera pa i Ivan Fiolića koji je na sam spomen ideje da postane član Osijeka odmah rekao: može!

Došao je Šime Gržan iz Istre, Darko Nejašmić iz Hajduka te Slavko Bralić koji je zapravo povratnik u Osijek. Lani je igrao za Vojvodinu. S posudbe su vraćeni Mance, Malenica i Grgić. Iako je prijelazni rok još dug i svašta je tu moguće, čini se kako je rubrika “dolasci” popunjena!

U odlaznim transferima zapisali smo imena Gutija, Lope, Santinija i Gyurcsa. Nema niti Vukovića koji je otišao u Hajduk.

Prema svemu što smo naveli, Osijek ima sve elemente za jednu pravu, mušku borbu za naslov. Međutim, da se to doista dogodi trebat će ispuniti određene zahtjeve. Recimo, Osijek mora početi pobjeđivati u serijama. Mora napraviti od Gradskog vrta neosvojivu tvrđavu, redovito uzimati bodove na “malim” gostovanjima te otkidati u gostujućim derbijama. Moraju od samog početka pokazati šampionske ambicije. I čekati pad Dinama.

U prijevodu, Osijek mora biti odličan dok Dinamo ne smije biti dobar. I tu možemo očekivati neizvjesnost u HNL-u.

Ono što Osijeku nedostaje jest logistika! Nemaju svoje ljude u HNS-u koji će štititi njihove interese. Pola države diglo se na noge kada je Bjelica rekao na Rujevici što misli, a potom sve to ponovio s dodatnim pojašnjenima na press konferenciji u Gradskom vrtu. Ako išta znamo o Bjelici, onda je to da ništa ne radi slučajno. Njega su možda i snimili kukavički (prvo u riječkom tunelu klupskom kamerom potom i pred kamerama nositelja TV prava) i svakako se može vaditi na adrenalin, ali ima puno razloga za takvu reakciju.

Trener Osijeka itekako je svjestan kako za šampionsku sezonu mora imati zaštitu. Ne pričamo ovdje o “pogurancu”, već isključivo o tome da njegov klub ima identične uvjete kao i svi drugi. No, Osijek taj utjecaj nema. Jednostavno, nema svoje ljude na pravim pozicijama.

Nekad vrlo jaki slavonski lobi unutar HNS-a nema više stari sjaj. Izgubili su moć i u sudačkoj organizaciji i Osijek je trenutno nezaštićen. I zato je Bjelica rekao to što je rekao. Svjesno je preuzeo na sebe srdžbu i bijes javnosti, ali on nema nikoga drugoga koji će to komunicirati prema javnosti i stvoriti kakve takve uvjete. Za razliku od konkurencije…

PREGLED PRVOLIGAŠKIH SEZONA

Ona lanjska je bila najbolja u povijesti. Osim što je Osijek igrao sjajan nogomet, pokazali su da će na njima mnogi lomiti zube… Iako je Osijek jedan od dinosaura lige koji nikada nije pao u niži rang natjecanja, često je to bilo životarenje s tek ponekim bljeskom. U posljednjih petnaest godina, Osijek je najčešće završavao na 8. mjestu. Čak pet puta bili su ondje… Tri puta su bili četvrti, dva puta su sezonu završavali na trećem mjestu, kao i na onom petom odnosno sedmom. Lani su imali najbolju sezonu u povijesti, no za više od toga nije bilo snage. Ili kako bi rekao jedan fanatični navijač Osijeka “Da je bilo malo više hrabrosti, ne bi se bodovi gubili od levata pa bi utrka s Dinamom bila zanimljivija”.

Nova prilika dolazi u ovoj sezoni…

TRENER

O Nenadu Bjelici se sve zna. Legenda kluba koji je do Gradskog vrta stigao obilaznim putem preko Maksimira. Nije mu trebalo dugo da vrati povjerenje i odanost svoga grada. Ako će ih itko upisati na nogometnu mapu HNL-a i omogućiti ovoj generaciji besmrtnost, onda je to Nenad Bjelica.

Veselim se utakmicama jer ćemo konačno imati podršku navijača. Na pripremama smo dobro radili, skoro pa i nije bilo ozljeda a oni od prije ozlijeđeni su se oporavili. Novi igrači su se uklopili. Za razliku od zimskih priprema kada je bilo puno improvizacije, ove smo odradili jako dobro. Upravo zbog tih zimskih priprema nam se dogodilo da na proljeće imamo više ozljeda, sada se nadam da tako neće biti. Radili smo puno na taktici i automatizmima zbog novih igrača” - rekao je Nenad Bjelica u najavi prvenstva. Osvrnuo se I na nova imena u svojoj svlačionici. Zadovoljan je dolaskom Ivana Fiolića koji će biti predstavljen u petak nakon što prođe liječnički pregled, u najboljem stanju je Šime Gržan, a na visokoj razini je i Darko Nejašmić.

Davor Javorovic/PIXSELLDavor Javorovic/PIXSELL

“Bralić nije navikao na ovakav intenzitet treninga, no u utakmicama koje je odigrao je pokazao da je pojačanje u našoj obrani. Hiroš je igrač kojem treba doza svježine da se iskaže. On je sada na nekih 70-80 posto, ali i to je dovoljno da nam pomogne. Kod njega je proces adaptacije nešto dulji nego kod ostalih igrača. Mance je isto na sto posto. Govorim o njemu kao o novom igraču jer nije bio tu prošle sezone, kao i Malenica te Grgić”

Što se tiče ambicija, one su posve jasne. Osijek napada oba trofeja, bit će zadovoljni ako uzmu barem jedan.

"Želimo se poboljšati u odnosu na prošlu sezonu, osvojiti neku titulu, možemo biti prvaci Hrvatske, osvojiti Kup, a u Europi ostvariti maksimum. Ne namećemo si imperative jer imamo jake protivnike u Dinamu, Rijeci, Hajduku i ostalim ekipama, ali želimo sebe poboljšavati. Nadamo se da ćemo se uz ekipu od prošle godine i nove igrače na kraju osvojiti jednu od titula koje se mogu osvojiti. Bili smo jako konkurentni Dinamu, a vidjet ćemo hoćemo li biti još konkurentniji ove godine. Dinamo je sačuvao momčad, praktički tri sezone imaju istu bazu igrača, koju sam i ja trenirao. Bit će ih teško pobijediti, ali dat ćemo svoj maksimum” - zaključio je trener Osijeka.

Isto tako, Bjelica često u svojim razgovorima naglašava koliko je stožer bitan za velike stvari. A on se okružio ljudima od povjerenja. Rene Poms, Nino Bule, Martin Mayer, Silvije Čavlina i Jasmin Osmanović. To su odani asistenti i suradnici koji prate "šefa" u stopu. Imaju iskustvo velikih utakmica, Liga prvaka... Donijeli su europsko proljeće u Maksimir nakon pola stoljeća čekanja, svjesni su da mogu dovesti i titulu u Gradski vrt prvi puta u povijesti Osijeka.

NAJBOLJI IGRAČ

Puno je ovdje kandidata i zaista je teško u nekoga uperiti prst i reći: “On je taj”. Svakako je ostanak Miereza prometnuo ga u kandidata za najboljeg igrača, ali ima opasnu konkurenciju. Pa zar nije Kleinheisler bio igrač utakmice u konkurenciji Mbappea, Benzeme, Griezmanna i Pogbe? Ili Pero Bočkaj koji ima apsolutno sve što je potrebno za jedan kvalitetan transfer. Ili možda Ivušić koji je pokazao da je vratar za velike stvari, a prema mnogima trebao je biti dio vratarskog terceta u reprezentaciji Hrvatske. I na kraju tu je i Mile Škorić, lider momčadi i reprezentativac doprvaka svijeta.

Puno je tu imena koji mogu iskočiti i zaista je nezahvalno prognozirati tko će biti najbolji od njih. No, svakako je izvjesno ako svi nabrojani budu iznad razine prosjeka, Osijekove ambicije dobivaju realne temelje.

MLADA NADA

Dva imena su nam iskočila u pripremi ove rubrike. Prvi je svakako Ivan Cvijanović, kapetan U-18 reprezentacije Hrvatske koji je početkom ovog mjeseca potpisao profesionalni ugovor s Osijekom a Bjelicu je kupio na seniorskim pripremama. Riječ je o lijevom beku koji će svakako biti nositelj igre Osijeka u skoroj budućnosti.

Drugo ime je mladi igrač Osijeka B i U-21 reprezentativac BiH, Adrian Leon Barišić. On je svoj profesionalni ugovor potpisao početkom svibnja i igrač je za koju će struka “bijelo-plavih” staviti ruku u vatru. Barišić igra na poziciji stopera i upisao je minutažu u tri nastupa u HNL-u.

Dubravka Petric/PIXSELDubravka Petric/PIXSEL

PREDSEZONA

U predsezoni je Osijek odigrao šest utakmica. Počelo je u Gradskom vrtu kada je Osijek pobijedio Čepin sa 4-0. Bilo je to zagrijavanje pred pripreme u Svetom Martinu na kojem su Osječani krenuli pobjedom nad domaćim Poletom 4-2.

Prvi poraz upisan je protiv poljske momčadi Slask Wroclaw koji je bio bolji 2-1. I to nakon što je Osijek vodio 1-0 u poluvremenu pogotkom Miereza.

Remi je stigao protiv Fehervara (1-1), strijelac je bio Petar Bočkaj a utakmica bez golova odigrana je protiv Zalaegerszegija.

Generalna provjera bila je u Gradskom vrtu gdje je Osijek pred 800 gledatelja dočekao Bačku Topolu. Nakon 90. minuta završilo je 3-0 uz golove Miereza, Bohara i Mancea.

POSTAVA (4-3-3)



Tagovi

OsijekNenad BjelicaHNLHNL najava 21/22

Ostale Vijesti