Srecko Niketic/PIXSELL
Srecko Niketic/PIXSELL

NAJAVA HNL-a - ISTRA 1961: Smanjenog budžeta u hvatanje "zelene" zone prije posljednjeg kola

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 11.07.22. | 08:05

Bilo je poprilično prometno kod Puležana ovog ljeta

Momčad Istre 1961 doživjela je ozbiljan redizajn u odnosu na prošlu sezonu, no to, zapravo i ne treba previše čuditi. Iako će ove sezone imati nešto manji budžet nego protekle sezone, Puležani se nadaju kako će se konačno pomaknuti s devetog mjesta na koje su bili pretplaćeni posljednjih godina u HNL-u.

Vlasnik kluba, grupacija Baskonia-Alaves, je upravljanje klubom prepustila Upravi u Puli, što bi trebalo osigurati direktnije donošenje odluka tijekom sezone, a posebice sada tijekom prijelaznog roka kada se rješava igračka križaljka.

A koja je, usput rečeno, dosta zanimljiva što se Istre 1961 tiče. Naime, klub je napustio potpisnik 15 pogodaka u protekloj sezoni i vlasnik epiteta najboljeg strijelca kluba Dion Drena Beljo koji se vratio u Osijek nakon odrađene posudbe. Osim njega klub su napustili Bande, Perera, Caseres i Silva, no zato su tu još uvijek Mišković, Perković, Lisica i Lučić koji su interesantni brojnim klubovima, osobito onima s Čizme, ali je samo pitanje koliko dugo.

No, da ne bi ispalo da vlada propuh u svlačionici, Istra 1961 se itekako pojačala za ovu sezonu. Sve je krenulo dovođenjem Saše Bjelanovića na mjesto sportskog direktora, a koji od svog dolaska nije gubio previše vremena.

Iz Dinama su na posudbu stigli Duvnjak i Barišić, iz Osijeka je pristigao Petković (posudba do kraja sezone, a u ugovor je uglavljena opcija otkupa), a rubriku pojačanja su još popunili i Knežević, Antovski te Bradarić.

To, međutim, nije usrećilo trenera Gonzala Garciju koji je već istaknuo kako mu trebaju svježa pojačanja za novu sezonu, što je ustvrdio na početku ovosezonskih priprema.

Očekujem i osjećam da će ovo biti teška sezona za nas. Neće biti lako, jer mi smo momčad koja je u izgradnji i u zaostatku smo s vremenom. Mislim da će biti kompetitivno, kao što je bilo i prošle sezone“.

U Istri 1961 se puno toga izvrtjelo posljednjih mjeseci i sigurno da će Garcia imati itekako zahtjevan posao naredne sezone. Momčad će se, praktički, morati posložiti ispočetka.

Ako pogledate našu trenutačnu momčad, vidjet ćete da nam nedostaje šest prvotimaca u odnosu na prošlu sezonu. To su sve igrači koji su dugo radili sa mnom i mojim stručnim stožerom, znali su točno što treba činiti na terenu. Sada ih moramo nadomjestiti i dati priliku nekim mlađim igračima“.

A sve to Puležani su uštimavali u Balama gdje su se pripremali za novu sezonu, u kojoj se prvenstveno želi prekinuti niz od četiri uzastopna plasmana na pretposljednjem mjestu ljestvice. Istra 1961 je u pripremnom periodu izgubila od slovenskog Kopera s 0:2, zatim je pobijedila Opatiju 1:0, da bi u generalki pred sezonu i otvaranja HNL-a na Aldo Drosini utakmicom protiv Hajduka 17. srpnja, doživjela poraz od St. Paulija s 4:1.

Nogometaši pulskog kluba su finiširali pripreme trodnevnim boravkom u talijanskom Bolzanu, a njemački klub je ipak bio presnažan za njih.

Šteta da je bio takav rezultat u zadnjoj provjeri, ali nema alibija i traženja isprika. Znamo što nam je činiti”, govori nam Bjelanović koji je ovog ljeta morao ozbiljno prionuti poslu.

Svjestan je i sam da je pred klubom zahtjevna sezona.

Znamo da nas čeka zahtjevna sezona. Uvijek si moramo postavljati što više ciljeve. Volim visoko podignuti ljestvicu i dosta sam kritičan, stoga me sigurno ne bi zadovoljio rezultat iz prošle sezone. No, moramo uzeti u obzir i budžet koji je manji ove sezone pa u ovoj želimo stabilizirati klub i odrediti smjer u kojem želimo ići. Želimo osigurati opstanak i da financijski budemo stabilni”, ističe Bjelanović.

Sportskog direktora pulskog kluba pitamo može li u svom izlogu zadržati najinteresantnije eksponate, poput Miškovića i Perkovića.

Teško da klub u Hrvatskoj koji je u našem rangu može reći ne nekoj ponudi koja je zadovoljavajuća. Mi živimo od transfera i tih novaca. Jasno da bih u ovom trenutku volio te igrače zadržati što duže u Istri i vjerujem kako bi im ostanak još više podignuo vrijednost, ali s druge strane moramo misliti i na potrebe kluba. Sigurno da ćemo dobro odvagnuti sve ponude, a ja bih osobno volio da mladi igrači ostaju kod nas što duže pa da se prodaju na vrhuncu tržišnog interesa. Mislim da će se sudbina konkretno spomenutih igrača rješavati u osmom mjesecu”, dodaje čovjek zadužen za kreiranje sportske politike u pulskom klubu.

U redovima Istre 1961 će, dakle, prema riječima njenog sportskog direktora biti još odlazaka, no i u suprotnom smjeru bi trebali pristići još igrača.

Na moju žalost prvenstvo počinje jako brzo, nismo imalo dosta vremena i nama bi bilo puno bolje da sezona starta koji tjedan kasnije. Moramo sastavljati momčad ne u hodu nego u sprintu, naravno da nismo još kompletirani i treba nam još igrača po svim pozicijama. Moramo i raditi na dolascima igrača koji su tu već neko vrijeme, a koji igraju malo ili uopće ne igraju, a opterećuju klupski budžet. Kažem, budžet je manji, ali dobra stvar je kada znate koliki je. Zahtjevnije nam je dovesti kvalitetnije igrače i taj prijelazni rok traje predugo pa se teško može dobiti konačna slika momčadi. To možemo očekivati tek nakon sedam ili osam kola HNL-a. Tako da se moramo pokriti onoliko koliko je dug pokrivač”.

Pred Istrom su, dakle, dosta zanimljivi tjedni. Momčad je i dalje u svojevrsnom rebuildingu, a koji ide u smjeru dovođenja mladih, jeftinijih igrača na kojima će se temeljiti igra u novoj sezoni. Hoće li to biti dovoljno za izbjegavanje zone opstanka, preostaje za vidjeti.

Bjelanović smatra kako bi borba za zadržavanjem prvoligaškog statusa trebala biti jako napeta.

Mi koji ćemo biti u toj borbi za ostankom ćemo biti svi jako blizu. Ponovno ćemo imati odvojeno prvenstvo, Dinamo, Hajduk, Osijek i Rijeka su svijet za sebe, a tu bih dodao i Lokomotivu koja nije previše mijenjala i koja je u maloj prednosti. Ali ostatak lige je tu negdje. Što se vrha tiče, mislim da je Dinamo naučio na greškama iz prošle sezone i neće si dopustiti neke situacije koje su mu se događale. Hajduk i Osijek su se pojačali, kao i Rijeka, tako da će i borba za naslov biti ponovno zanimljiva”.


HNL, 1. kolo

Petak, 15. srpnja

Dinamo – Lokomotiva 20.00

Subota, 16. srpnja

Osijek – Gorica 19.00

Šibenik – Rijeka 21.00

Nedjelja, 17. srpnja

Varaždin – Slaven Belupo 19.00

Istra 1961 – Hajduk 21.00


Tagovi

HNLIstra 1961Najava HNL-a 2022./23.

Ostale Vijesti