Marko Prpic/PIXSELL
Marko Prpic/PIXSELL

Može li Varaždin igrati Konferencijsku ligu i vratiti europski nogomet u Barokni grad nakon 11 godina?

Vrijeme Čitanja: 6min | pon. 17.10.22. | 12:20

Varaždin je jedini klub 'ostatka lige' koji je u tekućoj sezoni za sada dokazao da se može nositi s momčadima europskog renomea, što je potvrdio posebno u utakmicama protiv Dinama i Hajduka.

U posljednje četiri prvenstvene utakmice povratnik u HNL Varaždin osvojio je samo jedan bod i to na domaćem terenu protiv Istre 1961. Netko tko je posljednjih mjesec dana proveo na nekom putovanju, izoliran od interneta i svijeta, možda bi pomislio da se Varaždinci nalaze u krizi. U prvih devet kola osvojili su 15 bodova, a u posljednja četiri samo jedan. Međutim, stvari se, kao i uvijek, trebaju gledati iz konteksta. Varaždinci su prvo izgubili od Slaven Belupa unatoč apsolutnoj dominaciji na Kušek Apašu (0:1), zatim su, unatoč apsolutnoj dominaciji, remizirali protiv Istre 1961 u Varaždinu (1:1), a onda su i nadigrali Hajduk, držali X na Poljudu do 99. kada se ukazao Chidozie Awaziem i donio Hajduku prvu od dvije uzastopne pobjede golom u 99 (2:1).

Jučer je na Maksimiru Varaždin upisao naizgled lagani poraz od Dinama 1:3, uz 25 udaraca Plavih na gol Olivera Zelenike i s posjedom domaće momčadi od čak 74 posto vremena. No, stvari se, kao i uvijek, trebaju gledati kroz kontekst. Varaždin je na Maksimir stigao otvorenog garda, poveo je u 9. minuti nakon lijepe akcije golom Frana Brodića (zabio je i kolo ranije na Poljudu), nadigravao se i igrao al pari s Dinamom sve do 32. minute i isključujućeg žutog kartona Jesusa Herrere.

Od tog trenutka Dinamo je preuzeo konce igre i nekako je bilo samo pitanje vremena kada će Plavi zabiti za izjednačenje, a onda i preokrenuti rezultat. Međutim, Varaždin se u igri s igračem manje nije povukao, nije igrao bunkerčinu, već je i dalje težio nadigravanju i u nekoliko navrata opasno zaprijetio Dinamu. Pri rezultatu 1:0 za Varaždin gostima je dosuđen i kazneni udarac kojeg bi, doduše, VAR vjerojatno poništio čak i da Matija Kolarić nije sportski priznao kako nije bilo kontakta s Dominikom Livakovićem.

No, ta situacija je bila sjajni primjer Varaždinove ofenzivne igre, koji je, unatoč igri s igračem manje i rezultatskom suficitu, pokušavao što češće s loptom ući u Dinamov kazneni prostor i na taj način odmaknuti Modre što dalje od svojega gola. Pomalo ironično zvuči podatak da je Dinamo izjednačujući pogodak, u igri s igračem više, zabio iz - kontre.

Taj jedan bod u posljednje četiri utakmice nije u srazmjeru s Varaždinovim igrama. U ovom trenutku možemo napisati kako Ante Čačić nije (previše) pretjerao kada je u najavi utakmice rekao da Varaždin nakon Dinama igra najbolji nogomet u ligi. Jer, Varaždinci zaista igraju lijep, lepršav i napadački nogomet i to bez svojeg ponajboljeg igrača Igora Postonjskog koji je pretrpio lom noge i neće ga na terenima vjerojatno biti do kraja sezone.

Unatoč novom porazu, i četvrtoj utakmici bez pobjede, Marija Kovačića su okupljeni novinari na konferenciji za medije nakon utakmice na Maksimiru pitali, može li se ovaj Varaždin nadati plasmanu u Europska natjecanja?

"Volio bih to zbog dečkiju. No, nama je cilj da iduće godine igramo prvu ligu i da nastavimo igrati dobro. Iako smo igrali al pari s Dinamom, Hajdukom i Istrom 1961, no trebamo početi skupljati bodove. Nadam se da ćemo ih osvojiti već u Osijeku", rekao je na jučerašnjoj konferenciji za medije Mario Kovačević, nakon poraza od Dinama na Maksimiru..

Sada i mi postavljamo pitanje, može li zaista Varaždin konkurirati za to četvrto mjesto koje će, vjerojatno, osigurati kvalifikacije za Konferencijsku ligu?

Doduše, s obzirom na Rijekin bodovni učinak u dosadašnjem dijelu sezone, ne bi bilo toliko iznenađujuće da Rijeka ove sezone Europu izbori preko 'svojeg' natjecanja, što bi značilo da bi samo prva tri mjesta u HNL-u mogla dati putnika u Europu, no, o tom potom. Recimo, za potrebe ovog teksta, da će Hrvatski kup osvojiti jedna od u ovom trenutku tri najbolje hrvatske momčadi (Dinamo, Hajduk ili Osijek), četvrtoplasirani klub HNL-a iduće bi godine izborio plasman u pretkolo Konferencijske lige.

Varaždin u ovom trenutku drži peto mjesto s četiri boda manje u odnosu na Slaven Belupo. U ovom trenutku se čini kako bi se, osim dva sjeverna prvoligaša, u igru za to četvrto mjesto mogla priključiti još jedino probuđena Rijeka koja ima osam bodova manje od Slavena i četiri manje od Varaždina. Istra 1961 doduše ima tri boda i utakmicu manje (ali protiv Dinama), Šibenik ima isti bodovni učinak kao Rijeka, a tu su još Lokomotiva i Gorica koji imaju kvalitetan igrački kadar koji, pak, nije u skladu s njihovim rezultatima ove sezone.

Međutim, prema viđenom u dosadašnjem dijelu prvenstva, Istra 1961, Šibenik, Lokomotiva i Gorica će ipak teško postati legitimni kandidati za Europu. Liga je vrlo izjednačena i ako iz računice izbacimo Dinamo i Hajduk, rekli bismo da svatko može pobijediti svakoga. U takvoj situaciji prilično je nerealno za očekivati da će se neka momčad iz donjeg doma serijama pobjeda priključiti borbi za to četvrto mjesto.

Varaždin bi, prema toj analogiji, do kraja sezone trebao zadržati prednost pred Rijekom i nadoknaditi zaostatak za Slaven Belupom koji je najveći fenomen ovosezonskog prvenstva te nakon 13 kola ima šest pobjeda uz najlošiju gol razliku (-11), treća su najneefikasnija momčad lige (11 pogodaka) i momčad s drugim najvećim brojem primljenih pogodaka (22). Uz to, u obje utakmice nadvisili su Varaždin te su 'Zekini metci' u ovom trenutku ipak u prednosti pred Varaždincima.

Međutim, omjer Slavena i Varaždina s najboljim hrvatskim klubovima nešto govori o tome koji bi se klub lakše snašao u spomenutoj Konferencijskoj ligi kada bi na kraju sezone izborio Europu. Slaven Belupo je u pet dosadašnjih utakmica s Dinamom, Hajdukom i Osijekom osvojio bod uz gol-razliku 3:18. Varaždin je u pet utakmica protiv istih protivnika osvojio samo bod više, ali uz gol razliku 5:10. Ako u ovu brojidbu uključimo i Rijeku, trećeg 'legitimnog' kandidata za četvrto mjesto, momčad s Kvarnera je u četiri utakmice s tri najjača hrvatska kluba upisala četiri poraza uz gol-razliku 1:11.

Varaždin je ove sezone nadigrao Hajduk u dvije utakmice, Bijeli su imali samo četiri udaraca u okvir i i zabili isto toliko golova, a Varaždin nije osvojio niti jedan bod. S Dinamom je odigrao jednu i pol al pari utakmicu, dobro se nosio s igračem manje, a na koncu je osvojio samo bod. Varaždin je u ravnopravnoj utakmici na Gradskom vrtu također izvukao bod (2:2).

Varaždin je jedini klub 'ostatka lige' koji je u tekućoj sezoni za sada dokazao da se može nositi s momčadima europskog renomea, što je potvrdio posebno u utakmicama protiv Dinama i Hajduka.

Doduše, do kraja sezone je ostalo prilično puno vremena, samo do Svjetskog prvenstva Varaždince očekuje neugodan raspored (Osijek i Rijeka na domaćem terenu, Šibenik i Gorica u gostima), pred nama je i zimski prijelazni rok koji bi mogao poprilično promiješati karte u HNL-špilu, a i veliko je pitanje hoće li najbolji ovosezonski 'Varaždinci', Tonio Teklić, Jesus Herrera, Fran Brodić i drugi, ostati dio kadra u slučaju da njihov klub izbori četvrto mjesto...

Međutim, navijači Varaždina u ovom trenutku sezone zaista mogu sanjati o povratku europskog nogometa u Barokni grad nakon 2011. i poraza ugašenog bivšeg Varaždina (ex. Varteksa) od Dinama iz Bukurešta u trećem pretkolu Europske lige.

Varaždin do kraja prvog dijela sezone:

19. studenog: Primorac Biograd - Varaždin (Hrvatski kup)

22. studenog: Varaždin - Osijek (14. kolo HNL-a)

28. studenog: Šibenik - Varaždin (15. kolo HNL-a)

06. studenog: Varaždin - Rijeka (16. kolo HNL-a)

12. studenog: Gorica - Varaždin (17. kolo HNL-a)



Tagovi

NK VaraždinVaraždinTonio TeklićMario KovačevićKonferencijska ligaHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti