Miroslav Lelas/PIXSELL
Miroslav Lelas/PIXSELL

Može li Hajduk uhvatiti turopoljsku „crnu mačku“?

Vrijeme Čitanja: 2min | čet. 05.08.21. | 12:26

U 14 odigranih međusobnih utakmica Gorica ima čak osam pobjeda protiv Hajduka

Na spomen da Hajduk ide na gostovanje u Veliku Goricu mnogim simpatizerima Bijelih se lice smrkne, osmijeha nema ni u tragovima. Samo tri godine bile su dovoljne Gorici da postane „crna mačka“ Bijelih, od ulaska u Prvu HNL 2018. godine do danas mali klub iz turopoljske ravnice trn je u oku „majstora s mora“, prava noćna mora Splićana.

Surova statistika puno toga otkriva, Hajduk i Gorica ukupno su odigrali 14 utakmica otkad su Goričani ušli u elitni rang hrvatskog nogometa. Splićani su upisali samo tri pobjede, isto toliko utakmica završeno je neodlučenim rezultatom, a čak osam pobjeda ostvarila je momčad iz Velike Gorice.


Od tih 14 utakmica 12 je odigrano u HNL-u, a dvije u Kupu i obje su pripale Gorici. Preneseno u bodove, Gorica protiv Hajduka vodi s 27:12 u samo tri godine međusobnih dvoboja.

Za Hajduk je statistika još poraznija kada se pogledaju utakmice u Gorici, nestvarno zvuči podatak da Bijeli nikad nisu pobijedili na Gradskom stadionu u najvećem gradu Turopolja. U šest prvenstvenih utakmica uzeli u tek dva boda, a na to su se nadovezala dva bolna poraza u Kupu, u listopadu 2019. i ožujku ove godine. Prvi od dva boda u Gorici Hajduk je osvojio još 2018. kada je bilo 1:1, a istim rezultatom završen je prvenstveni dvoboj u proljetnom dijelu prošle sezone. U međuvremenu je Gorica pet puta slavila na svom terenu, uz pobjedu 4:2 na Poljudu u prosincu prošle godine.

Na Hajdukovu nesreću dres Gorice još uvijek nosi Kristijan Lovrić, najbolji strijelac u međusobnim dvobojima s čak sedam golova. Krilni napadač je i ove sezone u dobroj formi, biti će velika opasnost za Josipa Posavca koji ga odavno ne pamti po dobrom.

Ako se za nešto pozitivno Hajduk može uhvatiti pred subotnju utakmicu to je rezultat iz posljednjeg međusobnog susreta . Na Poljudu je 12. svibnja bilo 4:0, u izravnom dvoboju za plasman u Europu. Briljirao je mladi Stipe Biuk s golom i asistencijom, a mrežu su još tresli Vušković, Kačaniklić i Livaja.


Od tada do danas mnogo se toga promijenilo u obje momčadi, Goričani su se nakon razočaravajućeg raspleta u borbi za Europu zahvalili treneru Siniši Oreščaninu na suradnji. Isto je učinio Hajduk s Paolom Tramezzanijem premda je Talijan doveo momčad do kvalifikacija Konferencijske lige. Goričane je preuzeo Krunoslav Rendulić, Splićane prilično nepoznati Jens Gustafsson, a bilo je promjena i u igračkom kadru. U tri odigrane prvenstvene utakmice subotnji domaćini osvojili su šest bodova dok su Splićani na učinku od četiri boda. Pobjeda je definitivno potrebnija Hajduku, premda statistika nije obećavajuća. Ali, jednom se i to mora promijeniti, nadaju se Splićani. 

Piše: Vedran Pavičić


Tagovi

Kristijan LovrićHNK GoricaHajdukMarko LivajaStipe Biuk

Ostale Vijesti