Monaco danas dovodi peto zimsko pojačanje i slaže momčad za ostanak u ligi

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 14.01.19. | 10:42

Sezona sumraka za nedavnog prvaka Francuske.

Nakon što je Monaco sezonu 2016./17. završio kao prvak Francuske te kao sudionik polufinala Lige prvaka, finala Kupa Francuske i polufinala Liga kupa, niti najveći pesimisti (ili optimisti, ovisno o kutu gledanja) ne bi se okladili da će se Kneževi svega dvije sezone kasnije grčevito boriti za ostanak u ionako ne pretjerano jakom prvenstvu Francuske.

Tog ljeta posudili su Kyliana Mbappea u PSG, uz uvjet prodaje ovog ljeta za, na kraju se ispostavilo, 135 milijuna eura. Benjamin Mendy i Bernardo Silva otišli su u Manchester City za ukupno 107.5 milijuna eura, Chelsea je doveo Tiemouea Bakayoka za 40, a Allan Saint-Maxim otišao je u Marseille za 10 milijuna.

Na zimu prošle godine prodali su još Guida Carrila u Southampton za 22 milijuna, a prošlog ljeta Thomasa Lemara u Atletico za 70, Fabinha u Liverpool za 45, Terencea Kongolu u Huddersfield za 20 i još petoricu igrača u vrijednosti od 5 do 14 milijuna eura.

Ukupno, Monaco je u zadnjih godinu i pol od transfera zaradio više od 515 (pola milijarde) eura! Takav u pravom smislu riječi astronomski novac trebao bi garantirati da će Kneževi imati momčad koja će u najmanju ruku sigurno osigurati drugo mjesto u francuskom prvenstvu, a uz neke pogođene „kapitalce“ možda i sastaviti ekipu koja će ugroziti nedodirljivi PSG.

Nije da Monaco u spomenutom razdoblju nije kupovao. U posljednja tri prijelazna roka doveli su igrače za 265 milijuna eura, što je više od polovice novaca zarađenog na prodaji svojih kapitalaca. Kneževi su najviše platili za Alexandra Golovina i Keitu Baldea (koji je danas na posudbi u Interu), točno 30 milijuna eura, 26.2 je plaćen Youri Tielemans (Anderlecht), a najmanje 20 milijuna eura izdvojeno je za Pietra Pellegrija (Genoa), Benhamina Henrichsa (Bayer Leverkusen) i Willema Geubbelsa (Olympique Lyon), dok je za njih još osmoricu izdvojeno najmanje 10.

Međutim, kao što je većini poznato, Monaco igra najlošiju sezonu od sezone 2011./12. kada su posljednji put ispali iz lige. Nakon 19 kola Kneževi drže pretposljednje mjesto sa svega 14 osvojenih bodova. Nakon posljednjeg Guingampa imaju najlošiju gol-razliku u ligi, a mjesto koje im osigurava ostanak bježi im četiri boda. U Superkupu teško su stradali od PSG-a (0:4), u Ligi prvaka završili zadnji u skupini izgubivši, između ostalog, od Club Bruggea na domaćem terenu s također 0:4, a nadu da će donekle spasiti sezonu, osim u osiguravanje ostanka, gaje u dva francuska kupa. Momčad nije prodrmao niti slavni napadač Thierry Henry koji je u listopadu zamijenio trofejnog Leonarda Jardima.

Razlog katastrofalne forme, osim u dovođenju upitnih pojačanja za ogroman iznos (realno, za koga biste od dovedenih igrača u posljednjih godinu i pol – vrijednih ukupno 165 milijuna eura – rekli da je istinsko, kapitalno pojačanje?), treba tražiti i u nevjerojatnom broju ozljeda koje su prošle jeseni pokosile francuskog prvoligaša.

U ovom trenutku čak 11 igrača ne trenira zbog raznih ozljeda, među kojima su i dovedena pojačanja Geubbels (odigrao samo dvije utakmice), Pellegri (tri), Ronael Pierre-Gabriel (četiri), Stevan Jovetić (šest), Jordi Mboula (devet), Jean-Eudes Aholou (13), Naced Chadli (17). Od starosjedioca gotovo cijele sezone nije bilo Danijela Subašića (dva nastupa), Adame Traorea (sedam nastupa), Djibrilija Sidibea (12)….

Sve to, kao i neke katastrofalne reakcije Monacove obrane, rezultirale su najlošijom sezonom u posljednjih sedam godina. No, uprava kluba i Henry se naravno ne mire s takvom sudbinom. Pod svaku cijelu žele osigurati ostanak i od sljedeće sezone ponovno se ugurati u sam vrh francuskog nogometa, na poziciju odmah iza PSG-a.

Stoga je klub već ove zime doveo četiri pojačanja. Za 11 milijuna eura iz Lillea doveden je lijevi bek Fode Ballo-Toure, obranu su još pojačali iskusnim brazilskim stoperom Naldom, a vezu s Williamom Vainqueurom, dovedenom na posudbu iz Antalyaspora i iskusnim Cescom Fabregasom koji je kao slobodan igrač stigao iz Chelseaja.

U jučerašnjem dvoboju protiv Marseillea na Velodromeu igrali su svi osim Vainqueura i dvoboj je završio rezultatom 1:1 čime je Monaco prekinuo seriju od dva poraza u nizu i približio se mjestu koje garantira ostanak na četiri boda zaostatka.

No, ako je vjerovati engleskom novinaru Kristofu Terreuru, Monaco će danas realizirati transfer Michyja Batshuayija, igrača Chelseaja koji je prošlu sezonu proveo na posudbi u Valenciji, a do kraja sezone igrat će na stadionu Stade Louis II.

 

 

S ovom petorkom Monaco namjerava osigurati ostanak, a kada se u momčad vrate ozlijeđena pojačanja, Kneževi bi na kraju sezone ipak trebali ostati u prvoligaškom društvu.

(Foto: Reuters)

 


Tagovi

Michy BatshuayiThierry HenryCesc FabregasNaldoDanijel SubašićFode Ballo ToureYouri Tielemans

Ostale Vijesti