Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Mišković potvrdio pregovore s Izraelcima, nada se da će imati više sreće nego s Norwichem

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 27.08.22. | 10:50

Ovih dana je na Rujevici ‘življe’ nego inače, priča s Izraelcima je sigurno ozbiljna, ali to ne znači da će se posao realizirati...

Nijednom treneru nije drago da dan prije utakmice ista nije u glavnom fokusu svih ljudi u klubu i oko njega. Jučer se, poput groma iz vedra neba, pojavila vijest kako Damir Mišković pregovara s izraelskim ulagačima koje u pregovorima predstavlja Avram Grant oko potencijalnog ulaganja u NK Rijeku. Te priče nisu iz takta izbacile Fausta Budicina, on ionako nema nikakve dugoročne planove s Rijekom već jedino o čemu razmišlja je kako u utakmici protiv Varaždina osvojiti sva tri boda, ali je jasno da će te iste priče, glasine ili špekulacije oko prodaje kluba, novih ulagača i svega ostalog malo ‘prodrmati momčad’. Iako, to ne mora biti loše, možda je baš to ono što sad treba Riječanima…

“Istina je da s Izraelcima pregovaramo i to ozbiljno, ali ne o prodaji bilo čega nego o: partnerskom investiranju u izgradnji nove Kantride. To jesu ozbiljni pregovori o detaljima kojih ne mogu govoriti jer, kako sam rekao, tako ozbiljni projekti se ne rješavaju preko noći”, rekao je predsjednik Rijeke za 24sata.

Inače, jedan od glavnih investitora Izraelca koji bi ‘mogli u Rijeku’ je Pini Zahavi, poznati nogometni agent koji, između ostalih, brine o karijerama Christophera Nkunkua, Roberta Lewandowskog, Pierrea-Emilea Hojbjerga, Yannicka Carrasca, Aleksandra Mitrovića te nogometnih trenera Brune Genesija, Pedra Martinsa i Fabija Cannavara.

Izraelske ulagače, prema informacijama Sportcoma, zanima kupovina Jadran hotela, a uz to bi bili spremni ulagati i u HNK Rijeku. Grant bi, prema tom scenariju, bio trener i ništa više od toga, dok bi se Zahavi pobrinuo da u momčad dođe popriličan broj pojačanja. Kvarner je 'živnuo' unazad nekoliko godina, luka je oduvijek bila 'forte' Grada koji teče, u Opatiju u skorijoj budućnosti dolaze još dva svjetski poznata hotelska lanca, dok je spektakularni Hilton dignuo dionice cijeloj regiji. Pričao je Mišković o svojim snovima, novom stadionu na Kantridi te 'popratnim sadržajem' kojeg bi činili hoteli, restorani, kafići... Spominjala se i šetnica. Pored Korza, trebala je to biti nova žila kucavica Rijeke. Zvuči spektakularno, ali...

Možda bi bilo pametnije da se iz pete brzine prebaci u nešto nižu kad su na tapetu priče oko prodaje kluba. Da se nešto događa, odnosno da je priča ozbiljna, to je sigurno, Uostalom, sve ovo traje više od tri mjeseca, Mišković je odradio nekoliko sastanaka s Izraelcima u Dubaiju i Opatiji, ali da je sve gotovo – nije.

Ono o čemu se nije pisalo i što široj masi nije bilo poznato je da je Damir Mišković, prema informacijama Germanijaka, bio u ozbiljnim pregovorima s čelnicima Norwicha oko potencijalne prodaje kluba. I ne samo to, navodno su ti isti pregovori išli u dobrom smjeru, ali je Norwich na kraju ispao iz Premier lige u Championship čime je sve propalo. To se, primjerice, nije spominjalo u javnosti, a bilo je veoma ozbiljno, stoga ovakve senzacije koje procure puno prije nego li su neki konkretni potezi povučeni itekako treba malo umanjiti. Zasad je previše upitnika, s tim da je jedino sigurni da Izraelci ne bi dolazili na Kvarner biti samo figurice koje ni o čemu neće odlučivati. Naprotiv.

Priča o ‘novim vlasnicima Rijeke’ već postaje pomalo i dosadna. Prvo Kinezi, zatim Austrijanci, danas Izraelci… Tko zna što donosi sutra! Financijski, Rijeka ne stoji nešto naročito dobro, ali nit’ se raspada, nit’ se ima novaca na bacanje. Puno veći problem je trenutna momčad i loše odrađen prijelazni rok, jer momčad s Kvarnera je uvijek u svojim redovima (u eri Mišković) imala barem jednog ‘kapitalca’ na kojem se planirala ozbiljna zarada, dok to danas nije slučaj. Oproštajni poklon Ivana Mancea, Prince Ampem i Nediljko Labrović, danas su dva najistaknutija eksponata u svlačionici. Za Labrovića bi u klubu odmah potpisali da ode (naravno, za odštetu koja bi ih zadovoljila) jer u svojim redovima imaju Martina Zlomislića kojeg su nam hvalili i njegovi bivši suigrači te su baš za njega isticali da bi jednog dana mogao napraviti veliku karijeru. Ampem je zanimljiv, moderan tip igrača koji je upotrebljiv u svakoj momčadi, ali budući da ima 24, a ne 19 ili 20 godina, na njemu bi se teško moglo zaraditi više od dva do tri milijuna eura. Osim spomenutog dvojca koji je u Rijeku stigao iz Šibenika, tu je i Lindon Selahi, albanski veznjak koji polako postaje duša riječke momčadi. Njegov problem je što igrača njegovog profila ne manjka na tržištu te ni on nije jedan od onih koji bi otišao za četiri, pet ili više milijuna eura.

No, vratimo se mi prodaji Rijeke, novoj Kantridi i svemu ostalome. Dakle, priča s Izraelcima i potencijalnom ulaganju grupe investitora kod kojih se posebno ističu imena Avrama Granta i Pinija Zahavija mogla bi biti klasična zabava za masu narednih nekoliko dana, nakon čega bi sva ta euforija mogla lako spasnuti, Uostalom, vidjeli smo takve i ranije. S druge strane, postoje neki dobri signali da u svemu ‘ima nešto’, ponajviše zbog toga što se u pregovore uključio i Grad Rijeka koji ima 30 posto vlasništva kluba. Izraelci bi, prema neslužbenim informacijama, u slučaju da se priča u narednim danima ozbiljno zakotrlja, htjeli biti stopostotni vlasnici Rijeke te od Grada otkupiti njihov udio. Kantrida? Zasad nema ničega osim špekulacija, ali ako bi stvarno ta skupina izraelskih ulagača ušla u klub… Zašto ne?

Kako bilo, za Riječane je za početak najbitnije da ovu subotu zaključe s osam bodova u HNL-u. Korak po korak se daleko stigne, vidjeli smo to baš na primjeru Rijeke, ali za početak treba uspješno rješavati one dnevne zadatke, a tek onda se fokusirati na prodaje, ulaganja i slično.


Tagovi

HNK RijekaRijekaPini ZahaviAvram GrantDamir MiškovićKantrida

Ostale Vijesti