Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Rijeka sa ‘sljedećim bivšim trenerom' dočekuje neugodni Varaždin, gosti su bez imperativa, a domaćinu ‘gori’ (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 6min | sub. 27.08.22. | 08:00

Varaždin na Rujevicu dolazi kao šesta momčad HNL-a, što je za dva mjesta bolji plasman od onog domaćina.

Treću utakmicu 7. kola HNL-a na Rujevici će odigrati Rijeka i Varaždin. Sudar je to šeste i osme momčadi prvenstva između kojih je tek jedan bod razlike, a koliko je prvenstvo u početnoj fazi neizvjesno vidi se po tome što su klubovi od treće do posljednje pozicije zbijeni u četiri boda.

Rijeka je sve samo ne dobro otvorila novu sezonu. Veliki udarac bila je ozljeda Mateja Mitrovića odmah po dolasku u klub, ali izostanak jednog igrača, neovisno o tome koliko je on kvalitetan, ne bi smio toliko uzdrmati jednu momčad. No, Rijeci se to dogodilo, a ceh je platio čovjek koji je skoro pa najmanje kriv – Dragan Tadić. Dok se traži zamjenik na dulje staze, momčad vodi Fausto Budicin, čovjek kojem je i samom cijela situacija u klubu pomalo smiješna pa se tako na sebe referirao kao 'budućeg bivšeg trenera Rijeke'. Po Tadićevom odlasku, promijenilo se nije ništa. Očekivano, jer, ponavljamo, Tadić je tu ionako najmanje kriv. Ispadanje od Šveđana bilo je očekivano, dok je i onim najoptimističnijim već sada jasno da se ovakva Rijeka nema ni trunke šanse boriti za prve tri pozicije. Pojačanja su neophodna, generalni menadžer za sport ne oduševljava baš svojim potezima, s tim da je dan prije utakmice službeno doveden Alen Grgić iz Osijeka koji je prvotno s bijelo-plavima raskinuo ugovor pa onda s Rijekom dogovorio dvogodišnju suradnju.

(1.70) Rijeka (3.70) Varaždin (5.20)

Grgić bi trebao konkurirati za mjesto desnog beka gdje je dosad monopol imao Solano, ali njegova slabija forma i činjenica da je podložan ozljedama primorale su čelnike Rijeke da dovedu novog desnog beka. Iako, može Grgić i ofenzivnije, što smo vidjeli kad je bio u Belupu kod Zorana Zekića

Osim toga, Rijeci treba još stoper, kreativni vezni, čisti napadač… Puno toga, a prijelazni rok se bliži kraju.

No, sve to ne zanima goste. Oni se dolaze na Rujevicu 'potući' te danas žele slaviti. Iako zvuči pomalo čudno, slavlje Varaždinaca u Rijeci sada ne bi nikoga iznenadilo. Kovačevićeva momčad igra sjajno, uigrani su, svako u momčadi zna što mu je činiti, a Šego i Teklić igraju u odlično formi. A tu je i nepredvidivi Hererra

(1.70) Rijeka (3.70) Varaždin (5.20)

Nažalost, neće biti Igora Postonjskog, nekadašnjeg kapetana juniora Rijeke koji nije dobio priliku u momčadi s Kvarnera. Doduše, to tada nije bila 'greška', jer kad je Postonjski započinjao svoju seniorsku karijeru, u prvoj momčadi Rijeke Matjaž Kek je na mjestu srednjeg veznog imao nekoliko sjajnih opcija. Danas… Postonjski bi Rijeci došao kao naručen. Potpisali bi i da ga moraju 'čekati', jer nitko ne sumnja da će on i dalje biti jednako kvalitetan igrač kad se oporavi od teške ozljede.

Kovačeviću naravno nije lako ostati bez kapetana, ali nije očajavao. Njegova momčad igra dobar nogomet, a sad se kao nasljednik – ili barem privremeni zamjenik – za Postonjskog nameće mladi Karlo Lusavec. On bi protiv Rijeke trebao biti u prvoj postavi, a zanimljivo je kako su ga Riječani pratili još dok je bio u mlađim uzrastima matičnog mu kluba.

Ono što posebno veseli trenera gostiju je sama činjenica da njegove mlade nade odgovaraju njegovim zahtjevima te Varaždin u svakoj novoj utakmici sve više potvrđuje da zaslužuje biti dio najboljih 10 klubova Lijepe naše. Teklić i Šego igraju u HNL-u jednako kvalitetno kao u 1.NL, isto vrijedi i za veći dio momčadi, a sigurno mu puno znači i odličan vratar Zelenika koji je u Varaždinu odlučio pokazati kako nije ‘za staro željezo’ kako su to neki bili spremni zaključiti.

Nakon što je Gorica na domaćem terenu poražena od Istre 1961, Samir Toplak postao je drugi trener u HNL-u koji je dobio otkaz. Dugo se već spominje Toplak u kontekstu onih koji zaslužuju priliku u ‘velikoj četvorci’, ali tek treba vidjeti u kojem smjeru žele ići Damir Mišković i njegovi suradnici.

U kuloarima se ponovno spominje ime Matjaža Keka, koji je i prije par mjeseci bio ozbiljan kandidat te bi vjerojatno i sjeo na klupu Rijeke da ga nije ‘pokosila’ korona, a iz susjedne Slovenije dolaze nam informacije kako ljudi iz Rijeke prate Dušana Kosića i Luku Elsnera. Koliko u svemu ima istine, a koliko je to sve samo nečija pusta želja, sad je teško procijeniti, ali puno je izglednije da će se u klubu okrenuti nekoj novoj trenerskoj opciji nego da će Fausto Budicin nastaviti biti prvi trener Rijeke, neovisno o ishodu današnje utakmice. Uostalom, u izjavama Budicina u poznatoj emisiji Radio Rijeke ‘Pod stijenama Kantride’ se između redaka dalo pročitati njegovo pravo mišljenje, a budući da je u najavi utakmice sebe nazvao ‘sljedećim bivšim trenerom Rijeke’, jasno je kako je njegov ostanak gotovo pa nemoguć.

“U goste nam dolazi momčad Varaždina, koja je imala pozitivan ulazak u prvenstvo. Gaje poletan, napadački nogomet. Imaju puno igrača željnih afirmacije i imaju kvalitetu. Očekuje nas zanimljiva utakmica i dobar suparnik. Što se nas tiče, poslije boda u Puli za potvrdu izlaska iz krize treba nam dobra predstava, odnosno kvalitetna igra popraćena dobrim rezultatom. Želimo li se suprotstaviti izazovnom suparniku, potrebni su nam maksimalno spremni igrači. Zato moram spomenuti nekoliko problemčića koje smo imali tijekom tjedna. Nadam se da ću danas imati cijeli kadar na raspolaganju, a zatim izabrati igrače koji će biti maksimalno spremni, trkački, psihički, tehnički i taktički kako bi potvrdili na terenu ono što dobro rade tijekom treninga i kako bi napokon ostvarili dobar rezultat”, rekao je Budicin pa dodao:

“Malo je bilo lakše raditi nego prošli tjedan. U ovaj smo ušli s prekinutim nizom poraza. Znam da momčad želi dobar rezultat, baš kao i navijači. Mi smo spremni dati sve od sebe u subotu. Navijači su dosad bili najpozitivnija stvar u ova dva mjeseca prvenstva. Nadam se da će imati još malo strpljenja, dati nam podršku sutra, te da ćemo mi tu podršku zaslužiti pravom prezentacijom na terenu.”

Budicin o svojoj budućnosti kaže sljedeće:

“Razgovarao sam s Upravom. Svaki trener ovisi o rezultatima. Moja je situacija takva da sam s jedne strane »sljedeći bivši trener Rijeke«, a s druge sam »prvi sljedeći koji može napraviti rezultat«. Puno će toga ovisiti o reakciji igrača, sinergiji koju će napraviti stručni stožer s igračima i navijačima. U životu i sportu ništa nije slučajno, na terenu dobiješ onoliko koliko si zaslužio svojim radom i znanjem. Ako budemo pravi na terenu, lopta će nam vratiti. U Puli smo imali potvrdu da momčad vrijedi, ali ima problem sa samopouzdanjem. Očekujem da ćemo protiv Varaždina pokazati napredak u igri i da će to rezultirati početkom jednog uspješnijeg razdoblja za Rijeku.”

(1.70) Rijeka (3.70) Varaždin (5.20)

Ono što je dobro za Rijeku je činjenica da je Varaždin bez cijele obrane. Naime, Ba i Stanić ne konkuriraju za utakmicu, dok Pëllumbi i Elezi moraju odraditi kartone.

“Nažalost imamo dosta problema zbog izostanaka, ali opet, tu su igrači koje koristimo u rotaciji i sad će zaigrati oni koji su inače dobili manje prilika. Nemamo cijelu zadnju liniju - ozlijeđeni su Ba i Jozo Stanić, a Pëllumbi i Elezi imaju po tri žuta kartona. Postonjskog se zna da nema, riječ je o standardnim igračima, ali nećemo kukati. Imamo druge igrače, samo će na stoperskoj poziciji biti malo problema”, rekao je Kovačević pa dodao:

“Veseli da se vraćaju Posavec i Herrera, a vidjet ćemo koliko će moći igrati. Ista je situacija sa Stolnikom i Škaričićem.”

Spomenimo za kraj kako će glavni sudac utakmice biti Ante Čuljak, asistirat će mu Jerko Crnčić i Vedran Đurak, dok će četvrti sudac biti Marin Vidulin. U VAR sobi glavnu će riječ imati Igor Pajač, s tim da će mu pomagati Ivan Mihalj.

Rijeka – Varaždin, HNL, 7. kolo, stadion Rujevica, subota, 21.05 sati


OČEKIVANI SASTAVI

Rijeka (4-2-3-1)

 

Varaždin (4-3-3)

 

HNL, 7. kolo

Petak, 26. kolovoza

Gorica – Istra 1961, 0:2

Subota, 27. kolovoza

Lokomotiva – Slaven Belupo, 18.55

Rijeka – Varaždin, 21.05

Nedjelja, 28. kolovoza

Šibenik – Dinamo, 18.30

Osijek – Hajduk, 21.05

 

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

HNK RijekaRijekaNK VaraždinVaraždinHNL

Ostale Vijesti