REUTERS/Phil Noble
REUTERS/Phil Noble

Miljenik navijača Leedsa s 32 godine odlazi u mirovinu, u sezoni 20./21. briljirao je u Premier ligi

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 11.04.24. | 08:00

Prije gotovo dvije godine slomio je bedrenu kost i teško ozlijedio koljeno na utakmici protiv Građana nakon čega više nije odigrao nijednu utakmicu.

Dok je El Loco Bielsa bio za kormilom Leeds United, u udarnih 11 svega je nekoliko igrača bilo 'zabetonirano'. Obožavao je Marcelo napadača Patrika Bamforda, defenzivne veznjake Mateusza Klicha i Kalvina Phillipsa, ali jednu posebnu vezu imao je sa Stuartom Dallasom, sjevernoirskim reprezentativcem koji je u klub stigao sada već davne 2015. iz Brentforda za 1.9 milijuna eura.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Na papiru, Dallas se vodio kao desni bek, ali... Eh, kad bi to bilo tako jednostavno. Stuart Dallas jedan je od najpolivalentnijih nogometaša koji su ikada zaigrali u Premier ligi. Ne Leedsu, Premier ligi! Nije to samo 'mrtvo slovo na papiru', to je tako. I svako tko je gledao Leeds pod vodstvom El Loca Bielse zna da je to istina.

U redu, možda je odigrao najviše utakmica kao desni bek, ali Dallas je utakmice započinjao na praktički svim pozicijama. Ako se vodimo sustavom 4-4-2 kao onim kojeg je Leeds donedavno najčešće upražnjavao, Dallas je započinjao utakmice na svim pozicijama izuzev dvije – kao napadač i kao golman!

Bio je sjajan je u povratničkoj sezoni Leedsa u Premier ligu, sezonu 19./20. tako je okončao s pet pogotka i tri asistencije u Championshipu, ali u onoj prvoj sezoni Leedsa u Premier ligi nakon 'ohoho' godina čekanja, Dallas je, uz ranije spomenutog Bamforda, bio briljantan!

Svi znaju da je Bielsa tip koji svako malo voli napraviti neku ozbiljniju promjenu, njegove sastave engleski bi novinari rijetko kada pogodili, ali to da će Dallas igrati bilo je sigurno.

I nikoga to nije čudilo. Ratnik iz Cookstowna u sezoni 20./21. bio je maestralan. Odigrao je svih 38 utakmica u sezoni, a od maksimalnih 3420 minuta, on je na terenu bio 3412! Borac je, ratnik, jedan od rijetkih koje baš svaki simpatizer Leeds United obožava. Te sezone skupio je osam pogodaka i dvije asistencije u Premier ligi, a mnogi i dan danas vole reći kako je njegovo izostavljanje iz momčadi sezone – sramota. I vjerojatno su u pravu.

U sezoni koja je uslijedila, ona u kojoj Leeds nije uspio sačuvati prvoligaški status, odigrao je još 34 utakmice, s tim da mu je ona protiv Cityja, ispostavilo se danas, bila ujedno i posljednja u profesionalnoj karijeri.

Posljednjeg dana travnja 2022. godine, na Elland Road stigao je City. Iako je Rodri već u 13. minuti doveo goste u vodstvo, momčad Jessea Marscha dobro je parirala kasnijem prvaku. Jasno, City je imao glavnu riječ, ali Leeds je prije tog ogleda bio u nizu od pet utakmica bez poraza te su vjerovali kako bi možda mogli pomrsiti račune Pepu Guardioli i njegovim pulenima. Trudili su se igrači domaće momčadi, klizali, skakali, u niskom bloku otežavali posao Građanima, ali onda, u 45+7. minuti, dogodilo se nešto od čega je zanijemio cijeli stadion.

Dallas i Grealish bili su u borbi za jednu loptu, krilni napadač Građana bio je brži, prvi je došao do nje, ali je onda u nastavku koljenom u bedro, potpuno nenamjerno, udario svojeg suparnika. Na prvu, izgledalo je to kao jedan običan duel dva igrača, a čak i da je glavni arbitar Paul Tierney odlučio svirati prekršaj, on bi bio u korist Građana.

Grealish se brzo ustao s travnjaka, dok se Dallas ostao na podu previjati u bolovima. I u tom trenutku svima je bilo jasno – nešto se dogodilo.

Na nosilima je, uz gromoglasan pljesak tribina, Dallas napustio teren Elland Roada. Prve prognoze nisu bile dobre, ali ni najveći pesimisti nisu mogli pomisliti da svojeg ratnika više nikada neće vidjeti u dresu Leedsa.

Prilikom sudara s Grealishom, Dallasu je pukla bedrena kost. I opet, na prvu, ne djeluje to kao ozljeda zbog koje bi se neki igrač trebao odmah umiroviti, ali ta fraktura bila je iznimno komplicirana. Nećemo se igrati doktora, no, kako su napisali Englezi, sve što je nakon te ozljede moglo proći po zlu – pošlo je. Na kraju se ispostavilo da nije 'samo' stradala bedrena kost, već i desno koljeno, a usprkos svim naporima medicinskog tima Leeds Uniteda te brojnih drugih liječnika diljem svijeta, Stuart Dallas nije se uspio oporaviti.

Danas, nakon dvije godine agonije, miljenik navijača Leedsa, s velikom tugom, objavio je kraj karijere.

I razumijemo da mnogima to ne predstavlja veliku vijest. Nije prvi, a ni zadnji koji je morao puno ranije od očekivanog objesiti kopačke o klin, ali svi oni koji pamte Stuarta kao igrača jako dobro znaju zašto danas u Leedsu nema nasmiješene osobe.

Gdje će ga put odvesti, u ovom je trenutku teško reći, ali Stuart Dallas, gdjegod bio i štogod radio, će u zapadnom Yorkshireu uvijek imati svoj dom. Nije bio generacijski talent, nije bio jedan od onih zbog kojih djeca kreću igrati nogomet, nije bio netko čiji su golovi i asistencije punile špice, ali je bio igrač kojeg bi svaki trener rado imao, koji je bio pouzdan, koji je vodio primjerom i koji je igrajući za grb na prednjoj strani dresa postao netko kome navijači Leedsa ime i prezime nikada neće zaboraviti. (I.A.S.)



Tagovi

Stuart DallasLeeds UnitedPremier ligaChampionship

Ostale Vijesti