REUTERS/Benoit Tessier
REUTERS/Benoit Tessier

Mbappé više treba Real, nego što Real treba njega

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 14.05.24. | 16:00

Ruku pod ruku s Mbappéom dolaze i atraktivnost, pogoci, asistencije. Francuski ofenzivac je velika Perezova želja koji, unatoč trofejima, i dalje ima neutaživu želju za atraktivnošću. Ali to bi u principu bilo – to. Real je uspješan sa i bez Mbappéa

Dugi niz godina je kućno pravilo madridskog Reala bilo da se, osim pobjeđivanja i punjenja trofejnih kabineta, mora igrati i lepršav, atraktivan i zavodljiv nogomet. Čak je i Florentino Perez 'odsjekao' glave nekolicini trenera čije momčadi nisu do vrha punile protivničke mreže, unatoč rezultatskom uspjehu.

Premotajmo film malo unazad, pa uzmimo za primjer oglede Kraljeva protiv Man. Cityja i Bayerna. I Englezi i Bavarci bi za svoje nastupe zaradili bolje opisne ocjene, a ipak je Real taj koji se priprema za finale Lige prvaka na Wembleyu. Pritom, nitko ne priča o smjeni Carla Ancelottija u času kada mu momčad, posebice protiv Cityja, igra rijetko viđen bunker i bori se za goli život većinu vremena.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Stoga se sa sigurnošću može reći da je ova maksima s početka teksta pospremljena u ropotarnicu povijesti. Ili ipak nije?

 „Imam osjećaj da Real gradi momčad koja će dominirati La Ligom u godinama koje dolaze... Ako stvarno slijedi ono što svi mislimo da slijedi, onda me ne bi iznenadilo kada bi uzeli pet, šest naslova u nizu“, komentirao je u najavi utakmice s Realom strateg Alavesa Luis Garcia Plaza, aludirajući na dolazak Kyliana Mbappéa na Santiago Bernabeu.

A nekoliko sati ranije, u francuskoj prijestolnici, pri zaduživanju pete po redu nagrade za najboljeg francuskog nogometaša, Mbappé je poručio:

„Doviđenja, vidimo se uskoro, neću biti daleko“. Iako još uvijek to nije izričito potvrdio, otkrivši nam najlošije čuvanu tajnu svjetskog nogometa, njegova naredna adresa je ona madridska.

Za igrača je to ostvarenje sna, a za PSG kraj noćne more.

Doduše, nije da će pariški klub ostati posve praznih ruku, budući da će se Mbappé odreći nekih bonusa, ali klub će platiti nevjerojatno visoku cijenu gubitka najboljeg igrača u vidu sponzorskih ugovora, marketinških prilika i društvenih mreža.

Jer, čak i kada su pod istim krovom stanovali Neymar i Leo Messi, Mbappé je bio najvrjedniji eksponat PSG-ove svlačionice. Nije riječ samo o ponajboljem igraču na svijetu, već i nogometašu iz francuskog inkubatora. Domaćem heroju. U idealnom scenariju, dečko iz Bondyja vodio bi PSG do naslova Lige prvaka. Ali u stvarnosti, njegova pariška bajka se pretvorila u ogromnu farsu.

REUTERS/Sarah MeyssonnierREUTERS/Sarah Meyssonnier

Prvi puta je bio na rubu prelaska u Madrid na ljeto 2022. godine, a sve je potpalio ranijom izjavom kako nogomet ne igra zbog individualnih nagrada nego momčadskih. Mbappéovo naraslo nezadovoljstvo oko PSG-ove nemogućnosti da konstantno 'napada' Ligu prvaka bilo je očito. Tog ljeta je sve bilo spremno za njegov veliki dolazak u Španjolsku, čak su i u Realu bili uvjereni da su dobili legitimnog nasljednika Cristiana Ronalda. A onda je negdje na pola puta između Pariza i Madrida, Mbappéu zazvonio mobitel nakon kojeg se odlučio polukružno okrenuti i vratiti u rodnu zemlju. Nazvao ga je gazda Parižana Nasser Al Khelaifi, obećavši mu bogovske uvjete, čak i utjecaj oko odabira trenera i pojačanja.

PSG je to, jasno, demantirao, Al Khelaifi je slavodobitno objavio kako je Mbappé kamen temeljac budućeg projekta i situacija se ubrzo stišala. Ali ne zadugo, proteklog ljeta igrač nije htio staviti svoj potpis na novi ugovor s klubom i tada je svima na gornjim etažama kluba bilo jasno da ni petrodolari više ne pomažu. Možda to i nije toliko loša stvar za Parižane i njihovu nezdravu opsesiju za nogometnim superstarovima. PSG bi si odlaskom Mbappéa mogao popraviti narušeni imidž – ulizivanjem Mbappéu Parižani su u očima nepristranih nogometnih obožavatelja postali 'neozbiljni' klub, a i sam Mbappé je na neki način postao veći od kluba.

Čak je i Mbappé u jednom trenu izjavio da su njegova postignuća podcijenjena jer igra za PSG „klub oko kojeg su podijeljena mišljenja i koji privlači tračeve“.

REUTERS/Benoit TessierREUTERS/Benoit Tessier

Nema sumnje, Mbappéov dolazak će teško pogoditi klub, ali sasvim je jasno da će se i puno uložiti u njegovu zamjenu. Ovo možda nije bio kraj kakav su zamišljali u PSG-u, ali bar je stigao kraj.

A što dolazak 25-godišnjaka za Real? Ruku pod ruku s Mbappéom dolaze i atraktivnost, pogoci, asistencije. Francuski ofenzivac je velika Perezova želja koji, unatoč trofejima, i dalje ima neutaživu želju za atraktivnošću. Sigurno da će mu Francuz to donijeti. Donijet će mu i one 'standardne' stvari koje se i očekuju u ovakvom mega-transferu: povećani broj prodaje dresova, sponzorske ugovore i marketinške prilike. Ali to bi u principu bilo – to. Real je uspješan sa i bez Mbappéa, svjedočimo tome u tekućoj sezoni. Stoga je sasvim jasno kako više Mbappé treba Real, nego što Madriđani trebaju njega.



Tagovi

Kylian MbappéReal MadridPSGCarlo AncelottiFlorentino Perez

Ostale Vijesti