Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Marko Marić: “U HNL-u ima igrača za nas. No, igrati u Dinamu, to je drugi sport!“

Vrijeme Čitanja: 7min | čet. 25.04.24. | 09:50

Dinamov sportski direktor predstavio je svoju viziju budućnosti maksimirskog kluba

Dolazi razdoblje u godini kad će najveći fokus biti na sportskom sektoru, stiže prijelazni rok, Dinamo će graditi momčad za novu sezonu, za Europu. Za Ligu prvaka ili Europsku ligu, ovisno o raspletu prvenstva. Sportski direktor Marko Marić predstavio je u srijedu svoju viziju tog dijela kluba članovima Izvršnog odbora, a onda drugo jutro i javnosti. Naravno, nema govora o imenima, svotama, konkretnim odlascima i dolascima, ali Marić je dao načelne smjernice, kako će Dinamo stvarati momčad za to iduće, vrlo izazovno razdoblje.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

"Klub koji je na visokoj razini mora komunicirati o svojoj strategiji, ali moramo misliti i na sadašnje igrače. Ne smijemo komunicirati točno koje pozicije, jer još igramo ovu sezonu. Ako znamo da 90 posto budžeta dolazi od prodaje i Europe, naš je posao stvaranje novog, mladog kadra i promoviranje u prvu momčad, što nažalost izostaje u Hrvatskoj. Ali, okosnica moraju biti iskusni, kvalitetni igrači, no, kad su utakmice riješene, moramo puno bolje voditi taj segment i dati šansu mladima. Jer, nikad nismo ostvarili razliku s igračima iz inozemstva! To je trošenje vremena, možemo popuniti neke pozicije, recimo, ne možemo razviti brza krila na ovim prostorima. Ali, znamo da imamo dobre vezne igrače i nema smisla takve tražiti u inozemstvu", rekao je u uvodu Marić.

Naravno, nekad mlade igrače nije lako zadržati u klubu, već sad 16, 17 godina dolaze ponude financijski moćnijih klubova?

"Tim igračima se treba objasniti, da koliko Dinamo treba njima, trebaju i oni Dinamo. Dugoročni i visoki ugovori klincima pokazali su se jako lošima. Djecu ne treba odgajati da im je budućnost riješena, tako gubiš fokus na nogomet. I sama ta djeca, iako misle da su si riješila budućnost, nikad neće donijeti odluku da idu u manji klub, da idu igrati, jer im je tu dobro. A baš je to odluka, koju treba donijeti da bi se igrački razvijali."

Naglasio je da neće biti kresanja ugovora, niti će najbolji igrači biti manje plaćeni.

"Najbolji igrači Dinama nisu skupi, oni moraju biti plaćeni i to nikad neće biti problem. Ne pričamo da bi najbolji igrač trebao igrati za manju plaću, ali oni koji igraju manje, 17., 18., 20. igrač treba biti iz naše Škole i treba ga držati u nogometu godinama, zato ne trebaju imati velike ugovore. Ne volim isticati mlade igrače, da ne bi pomislili da su zvijezde. Zato i ne promoviramo samo jednog igrača, već smo profilirali kroz prvu momčad 10-15 igrača, da dobijemo osjećaj kakvi su u konkurenciji s najboljim igračima u Hrvatskoj, ali i da ne pomisle da su već igrači prva momčad i da su svoje napravili. Zapravo, dolaskom u prvu momčad, tek kreće nogometni razvoj."

Iako nije rekao ime igrača, mislio je na Mislava Ćutuka, koji je neki dan potpisao novi ugovor, iako je bio na meti Juventusa i nekih drugih klubova.

"Naš kadet je potpisao ugovor, koji mu je istjecao. On je imao ponudu, bio je slobodan, mogao je otići. Ali te ponude su zato što ima 17 godina, svatko će te uzeti, nema rizika, nisu ponude zato što si već gotov igrač. Ali je dokazano da je uspjelo nula posto igrača, koji su otišli sa 16, oni su igrali su sa 19 godina u lošijem klubu od Dinama. Na europskoj razini takvih je čak 85 posto igrača! Postoji kategorizacija ugovora, a jedino što mi nudimo jest sportki razvoj. I tu odmah vidite, ako je mladom igraču prioritet novac, nema problema, neka ode, uvijek će biti novih igrača. S 15, 16 godina ne možete jamčiti tko će biti igrač i davati visoke ugovore. Naravno, tu mora biti obostrano povjerenje, ako nitko iz Škole ne dobije priliku u prvoj momčadi, izgubit ćemo kredibilitet.“

Tvrdi da Dinamova Škola nije u padu.

"Paušalno je pričati je li u padu, samo se radi o tome je li tko promoviran u prvu momčad. Kad su ukinute B momčadi u Drugoj ligi.. Zadnji je bio Baturina, koji je na taj način promoviran u prvu momčad. To što nitko nije dobio šansu, ne znači da je rad loš. Ne možete u pet mjeseci promijeniti rad Škole, ali kad nemate platformu za promociju u seniore, onda se kaže da je loša škola. Lijepo je da igrač od 16 godina igra 10, 15 minuta za prvu momčad. Ako nastupi prije 17.godine ili tek u 19.godini, to su velike razlike u cijeni. No, nakon toga, s 19, 20 godina, nije dovoljno da ulazi 10, 15 minuta, već mora igrati konstantno. Kad nemate B momčad ili partner-klub, onda se dogodi da nitko od mladih nije dobio šansu tri godine.“

Hoće li Dinamo u HNS-u inzistirati na povratku B momčadi?

"Komunikacija sa Savezom je fenomenalna, s Pletikosom stalno pričamo, kaže i on da treba preustroj, više liga u kojima bi se igrači razvijali. Portugal je ukinuo B momčadi i to je bio najgori period portugalskom nogometu, najmanje mladih igrača, došli su do zaključka da je nemoguće razvijati igrače. U U19 reprezentacijama naših suparnika imate nekoliko igrača s 20 nastupa u seniorskom nogometu, a u našoj reprezentaciji možda jednog igrača. To je ta razlika. No, to su promjene, koje se mogu raditi u godinu, dvije dana. Zato je sad prioritet partner-klub, rad na ozbiljnoj razini. Pratit ćemo igrače, koji su na posudbama, to je jako bitno. Ali, mora i taj klub drugi klub imati benefit. Poslali smo juniore na posudbu, kadeti igraju za juniore, pomaknuli smo granice. Pet-šest kadeta igra za juniore i opet su prvi. Neki za koje smo mislili da su potencijal, ispostavi se da nisu toliko dobri, bolje to saznati da sa 17, nego s 19 godina. I onda neki koji nisu u prvom planu ipak iskoče. Možeš pogriješiti jednom, dva puta, ali ne možeš 15 puta."

U kojim okvirima se traži taj partner-klub?

"Treća liga nije dovoljna, ne bi trebali to prihvatiti ni sami igrači. Ja nikad ne bih prihvatio igrati treću ligu, osim ako se boriš za drugu ligu. U drugoj ligi je benefit dvojna registracija, mogu igrati jake međunarodne turnire. Ipak, najbolje je prva liga, jer od tih 10-15 igrača, ne mogu se svi vratiti u Dinamo, ali maju veliku šansu da ostvare karijeru u inozemstvu, iz druge lige, nažalost, to nije moguće. Veći klubovi bi trebali raditi da ne uzimaju sve najbolje igrače, jer, nije poanta da pobjeđujemo 10-0, već da drugima uzimamo one igrače, koji nam trebaju. S planom i vizijom i ta druga liga može biti bolja."

Dobro, kakave će biti prijelazni rok, više odlazaka ili dolazaka? Ima li u HNL-u igrača, koji su Dinamu zanimljivi?

"U HNL-u ima igrača, koji su Dinamu zanimljivi. Predsjednik i ja smo zaduženi za sportsku politiku. Nikad nećemo komunicirati o pozicijama, niti tko nam je interesantan. Moramo kupiti igrače iz HNL-a dok ima prihvatljivu cijenu. Morate znati da i najveća pojačanja igraju u Europi u prvoj sezoni 50-55 posto utakmica, treba im i godinu dana za adaptaciju. Tako i igrač iz HNL-a, nije odmah pojačanje za Dinamo i treba mu dati vremena. U prvu ruku popunjava kadar, onda on svojim razvojem može biti pojačanje. Jer, igrati u Dinamu je drugi sport od tih klubova!"

Koliki je budžet za pojačanja?

"Primarni je cilj da nađemo rješenja za igrače koji ne doprinose, moramo izbalansirati momčad, po godinama, visini, trajanju ugovora. Kad to napravimo, onda ćemo znati koliko nam treba igrača. Kad igrači ne igraju, nikad nisu sretni, bez obzira na novac i sigurno se mogu naći zajednička rješenja."

Primarno će se gledati francusko tržište?

"Nije Francuska zanimljiva, jer sam ja igrao tamo. Nego je omjer cijene i kvalitete tamo najbolji, ubrzan je razvoj igrača, s 25-26 godina više nisu zanimljivi svojim klubovima i otvara se mogućnost da ih dovedemo. Skandinavsko tržište je odlično, imaju ti igrači karakter i voljeli bismo ih imati u momčadi. Ali, najbolji idu u financijski moćnije klubove. Azijsko tržište je isto zanimljivo, samo treba znati dolazi li kao pojačanje ili popuna kadra. Ključ je popuniti pozicije, koje nemamo, igrače, koji imaju karakter i koji indirektno razvija puno igrača, iako na njemu financijski ne možeš zaraditi. Kao, recimo, Kevin Theophile, na njemu Dinamo nije zaradio, ali je on razvio Šutala i Gvardiola. To su profili igrača iz inozemstva.“

Hoće li Dinamo otkupiti Kaneka i Vidovića?

"Razgovaramo, želimo naći najbolje rješenje za klub, nijedan dogovor koji imamo ne mora biti takav, možemo naći bolje rješenje. Ako razvijemo tog igrača, mogu ti klubovi zaraditi više novca nego što bi sad dobili."

To znači da bi, barem u slučaju Vidovića, Dinamo mogao naći neki drugi modus, smanjiti otkupnu klauzulu od 3,5 milijuna eura. A, koliko je Dinamo spreman potrošiti na jednog igrača, koja je to svota?

"Ako izjavimo svotu, limitiramo svoju poziciju. Ali, ne možemo plaćati igrače 4, 5 milijuna eura, jer to nije najbolji igrač, a imamo takve mlade igrače."



Tagovi

GNK DinamoSergej JakirovićMarko MarićHrvatska nogometna ligaHNLLiga prvakaEuropska liga

Ostale Vijesti