EXPA/PIXSELL
EXPA/PIXSELL

Marko Livaja i Borna Sosa doveli Dalića pred gotov čin

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 15.08.21. | 11:15

Kapetan Hajduka i lijevi bek Stuttgarta biti će nova imena na popisu za rujanske akcije reprezentacije Hrvatske

Nogometna subota otklonila je barem dva upitnika iznad glave Zlatka Dalića i gurnula ga u slatke brige. Za nekoliko dana, kada će javnosti gurnuti popis igrača za rujanski ciklus i gostovanja kod Rusije i Slovačke te poljudsko domaćinstvo Sloveniji, izbornik će preko usta prevaliti barem dva nova imena.

Marko Livaja i Borna Sosa doveli su izbornika pred gotovo čin otklonivši sve dvojbe, ako ih je uopće bilo, te promovirali sebe u nove reprezentativce. Doduše, Livaja bi trebao biti povratnik s obzirom na to da već ima četiri nastupa za Hrvatsku, dok će Sosa biti debitant…

Oko Marka Livaje nema nikakvih dvojbi. Niti će pozivnica doći jer je iz Hajduka, pa da, eto, zadovoljimo formu, niti zbog toga što Hrvatska igra na Poljudu. Poziv Livaji doći će jer je najbolji igrač Hajduka, jedan od najboljih u HNL-u i zato što je taj poziv zaslužio na travnjaku. Zato što vuče Hajduk i jer je igrač na kojem se temelji nada navijačkog puka da Hajduk može do borbe za trofeje. Uostalom, izvjesno je kako Ante Rebić neće biti na popisu pa se Livaja nameće kao logična alternativa.

A pozivj je zaslužio i Borna Sosa koji je u dvije službene utakmice u sezoni upisao jedan gol, četiri asistencije te je u kup utakmici protiv BFC Dynama ponio kapetansku traku Stuttgarta. Međutim, njegova situacija je specifična iz razloga svega onoga što se događalo uoči Eura i ponude njemačkog saveza da nastupa za Elf a koja na koncu nije prošla zbog strogog pravilnika FIFA-e, ali i vlastitog precjenjivanja Bierhoffa i ostatka društva iz DFB-a.

Borna Sosa ovdje nosi najmanji krimen. Njega su uvjerili da je to gotova stvar. Zar bi uostalom netko sumnjao u snagu i reputaciju njemačkog saveza? Izbornik Joachim Low kimnuo je glavom, direktor reprezentacije Oliver Bierhoff brže bolje pohvalio se Bildu da “privode” Sosu i stvar je izgledala sasvim realna.

Kada na to sjedne i određena gorčina samog Sose koji s 24 godine još nije dobio priliku u A reprezentaciji, onda je izvjesno zašto se lijevi bek ponadao da bi Euro mogao igrati u dresu Njemačke čije državljanstvo ima već neko vrijeme.

Ono što je nespretno odrađeno s njegove strane jest objava odluke da je izabrao Njemačku prije nego je sve postalo formalno. Prema našem mišljenju, Sosa je trebao jednostavno ignorirati priču u javnom diskursu i oglasiti se u trenutku kada bi i formalno imao poziv izbornika. Ili onaj Zlatka Dalića ili Joachima Lowa.

No, to su ionako lanjski snjegovi. On je prošao svoj “križni put”, nije ga bilo na Euru i sada je vrijeme za nove vjetrove.

Hrvatski sport općenito je u silaznoj putanji što se tiče momčadskih sportova. Svjedoče to i minule Olimpijske igre gdje su uspjehe ostvarili isključivo individualni sportaši. Niti nogomet nije lišen toga i treba biti izuzetno mudar u strateškim odlukama koje su nužnost i potreba. I zato treba pozdraviti dolazak Stipe Pletikose jer smatramo kako HNS treba jednog takvog operativca koji će u budućnosti paziti da se ne dogodi novi slučaj Sosa. Uostalom, da ga je imao do sada, sigurni smo da ne bi niti bilo ovog slučaja.

Iz svega navedenog, jasno je da kako Hrvatska i Zlatko Dalić nemaju takav luksuz da bi ignorirali ovakvog igrača na deficitarnoj poziciji samo zato što je svoje ogorčenje manifestirao na krivi način.

Borna Sosa treba Hrvatskoj, njegova želja nije upitna i jašiti sada po prošlosti u ovom slučaju bili bi izrazito sebično s bilo koje strane. On se uostalom ispričao, a Dalić je tu ispriku prihvatio.

Dakle, rujanska pozivnica ne bi trebala biti upitna a hoće li Borna Sosa opravdati povjerenje izbornika i navijača vidjet ćemo na travnjaku, jedinom relevantnom mjestu.


Tagovi

Borna SosaMarko LivajaZlatko DalićHNSHrvatska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti