MNK Olmissum
MNK Olmissum

Maretić za Germanijak pred Ligu prvaka: U ovom trenutku razmišljamo samo o utakmici protiv prvaka Srbije

Vrijeme Čitanja: 7min | uto. 26.10.21. | 16:39

Pred turnir Glavne runde Lige prvaka koji se od 27. do 30. listopada održava u Omišu, porazgovarali smo s Dujom Maretićem, trenerom prvaka Hrvatske i pomoćnikom hrvatskog izbornika Marinka Mavrovića.

Hrvatski prvak Olmissum u srijedu u omiškom Ribnjaku otvara nastup u svojoj drugoj Ligi prvaka. U prošloj, ‘korona sezoni’ Liga prvaka igrala se po drukčijem formatu. Omišani su u prvom krugu izbacili prvaka Finske Viimsi s 9:1, zatim i prvaka Belgije Charleroi s 4:1, a u osmini finala poveli su protiv moćnog prvaka Rusije KPRF-a koji je dvama pogocima Yanara Asadova na kraju stigao do preokreta i plasmana na završni turnir koji se igrao u zadarskom Višnjiku...

Olmissum je tada bio jako blizu plasmanu na završni turnir, a novi europski put započinje u srijedu utakmicom protiv prvaka Srbije FON-a iz Beograda u omiškom Ribnjaku...

Futsalska Liga prvaka vratila se u ‘klasični’ format. Osam turnira preliminarne runde odigrani su još u kolovozu, od 26. do 31. listopada igra se osam turnira Glavne runde nakon kojih ćemo saznati 16 sudionika Elitne runde koja se igra od 30. studenog do 5. prosinca 2021. Osvajači četiri skupine Elitne runde krajem travnja i početkom svibnja iduće godine igrat će Final Four turnir na još uvijek nepotvrđenoj lokaciji.

Nakon što su zagrebački Nacional, potom makarsko Novo vrijeme, a prošle sezone i Olmissum te, dakako, Hrvatski nogometni savez kao organizator završnog turnira, uspješno organizirali turnire Lige prvaka, Olmissum je i ove sezone dobio domaćinstvo turnira Glavne runde na kojem se, osim hrvatskog prvaka još nalaze prvak Srbije FON iz Beograda, austrijski prvak Diamant Linz te armenski prvak Leo Futsal. U iduću fazu (Elitna runda) prolazi samo pobjednik skupine.

“Prema nekakvoj objektivnoj i predviđenoj kvaliteti najveća borba za to prvo mjesto trebala bi se voditi između nas i srpskog prvaka FON-a, na otvaranju turniru. Ne bih uopće išao dalje od te utakmice. Pripremamo se za FON, a nakon toga ćemo se pripremati za Linz, pa onda i za Leo”, rekao nam je u razgovoru Duje Maretić, trener hrvatskog prvaka.

Maretić tvrdi kako je srpski FON jako neugodna ekipa. Riječ je o relativno mladoj ekipi Fakulteta Organizacionih Nauka koja je prošle sezone osvojila svoj prvi naslov prvaka Srbije u povijesti, a nacionalnoj tituli dodala je i nacionalni kup. U Glavnu rundu FON se plasirao osvojivši skupinu Preliminarne runde koja se igrala u Podgorici. S 4:1 pao je irski Blue Magic, s 3:0 gruzijski CIU, a onda i s 3:1 domaćin Titograd.

U svojem kadru 'Fonovci' imaju četiri igrača koja su nedavno predstavljala Srbiju na Svjetskom prvenstvu u futsalu, od kojih je nama najpoznatiji Slobodan Rajčević, bivši igrač ugašenog Nacionala. Futsal Orlovi su, inače, odigrali jako dobro Svjetsko prvenstvo. Izgubili su nakon produžetaka u osmini finala od kasnijeg prvaka Portugala, a prije toga i izjednačene utakmice protiv viceprvaka Argentine i prvaka Azije Irana…

„Bit će jedna dosta zanimljiva utakmica“, naglašava Maretić.

U neformalnim futsal razgovorima dosta se često raspravlja koja je futsal liga s prostora Jugoistočne Europe najjača - hrvatska, srpska, slovenska pa i BiH koja je posljednjih godina u velikom rastu. S obzirom na to da su Maretić i njegov stručni stožer dosta dobro skautirali srpskog prvaka, zanimalo nas je njegovo mišljenje, gdje je srpska Prva futsal liga u odnosu na 1.HMNL i dakako, gdje je FON u odnosu na Olmissum?

“Rekao bih da je u globalu 1.HMNL najbolja liga na ovim prostorima, za nijansu bolja od ostalih. No, kada je riječ o prvacima tih liga, FON-u iz Srbije, Dobovcu iz Slovenije i Olmissumu iz Hrvatske, rekao bih da su to sve vrlo izjednačene momčadi. Po organizaciji, načinu rada, ozbiljnosti klubova…. igrali smo s Dobovcem na pripremama. Jednu utakmicu smo dobili mi, drugu oni. U tim dvobojima odlučivale su sitnice, raspoloženje svakog pojedinca… Tako će, vjerujem biti i u srijedu. Po meni su šanse u ovoj utakmici 50-50”.

Nakon FON-a, Olmissumu slijedi prvak Austrije, Diamant iz Linza. Austrijanci su nominalno najslabija ekipa skupine, no nimalo bezazleni protivnik koji je u Preliminarnoj rundi iza sebe ostavio grčki Doukas (4:4), ciparski APOEL (7:6) i andorski Encamp (11:0).

“Austrijanci su nominalno na najnižoj razini u skupini, no, moramo ih respektirati kao i svakog drugog protivnika. Preliminarnu rudnu osvojili su s dosta posuđenih igrača, pretežito s ovih prostora. Tim igračima će vjerujem biti dodatni motiv igrati u Omišu. No, moram ponoviti, u ovom trenutku stvarno ne mislimo o Linzu, iako se utakmica igra već prekosutra. Jednostavno ne smijemo razmišljati na taj način. Idemo utakmicu po utakmicu. Linzu se okrećemo nakon utakmice protiv FON-a”.

Nakon tog dvoboja slijedi dan pauze, a u subotu se igra posljednja utakmica skupine protiv armenskog prvaka Lea. Riječ je o tradicionalnom sudioniku Lige prvaka kojem će ovo biti treće gostovanje u Hrvatskoj u posljednje četiri godine. 2017. izgubili su u Zagrebu od Nacionala (1:4), a 2019. u Makarskoj od Novog vremena (3:5).

“Sjećamo se kako je Leo pojačan Brazilcima namučio Novo vrijeme u njihovoj dvorani. Ove godine nema Brazilaca u Leu, no riječ je o armenskoj reprezentaciji u malom. Tvrdim da smo i mi i srpski predstavnik dosta kvalitetniji od Diamanta, a onda i od Lea. Bit ćemo puno pametniji nakon te prve utakmice protiv FON-a. Pobjednik tog dvoboja će, vjerujem, na kraju i osvojiti skupinu. U slučaju neriješenog rezultata, o putniku u Elitnu rundu mogla bi odlučivati i gol-razlika”.

Okrenuli smo se malo 1.HMNL u kojoj Olmissum nakon četiri kola drži prvo mjesto s devet bodova. Prvaci su upisali tri pobjede i poraz kod Vrgorca. Nakon 17 uzastopnih prvenstvenih pobjeda, Zeleno-plavi su pokleknuli...

Maretića nismo pitali o očekivanjima, jer su ista, vjerujemo, za osvajača duple krune najviša, no, zanimao nas je komentar na uvodna četiri kola u kojima smo se još jednom uvjerili da svaka momčad praktički može pobijediti svakoga.

“Već ispada floskula kada se stalno ponavlja da hrvatska liga iz godine u godinu raste. Mislim da je 1.HMNL svoj vrhunac imala u predpandemijsko vrijeme. Kasnije je zbog prekida, pa nastavka prvenstva liga možda malo stagnirala, no klubovi konstantno rastu, dodatno se profesionaliziraju, a to na kraju donosi rezultat. Mi smo nakon 17 uzastopnih utakmica izgubili od Vrgorca koji je prvenstvo otvorio domaćim porazom i gostujućom pobjedom. Novo vrijeme je složilo vrhunsku momčad, s reprezentativcem Venezuele, a nakon četiri kola imaju četiri osvojena boda. Futsal Pula je za nekoga tko ne prati domaći futsal možda veliko iznenađenje. Mene podsjećaju na nas, kada smo ušli u prvu ligu i odmah se nametnuli kao konkurentna ekipa. Liga je stvarno dosta zanimljiva i mislim da s razlogom imamo epitet najzanimljivije lige u našoj zemlji”.

Malo smo se odmaknuli od klupskog futsala i okrenuli se reprezentativnom. Hrvatska je nedavno saznala suparnike na Europskom prvenstvu 2022 koje će se od 19. siječnja do 6. veljače iduće godine održati u Amsterdamu i Groningenu.

Duje Maretić je pomoćnik izborniku Marinku Mavroviću te nam je dao komentar skupine s Rusijom Slovačkom i Poljskom.

Ovo je treći put da u kratkom periodu igramo s Rusijom. Naši igrači imaju dosta iskustva igranja s njima. U posljednje dvije utakmice bili smo vrlo blizu. Oni su jedni od favorita cijelog turnira, no vjerujem da možemo protiv njih i da ćemo imati šanse stići do pozitivnog rezultata”.

“Poljska i Slovačka? Naš mentalitet je dosta podcjenjivački. Kao da se tamo ne igra futsal i kao da te reprezentacije nisu dosta napredovale posljednjih godina. Nemamo pravo reći da nam je ždrijeb lagan. Jer, bio je lagan kada smo izvukli Francusku, Češku, pa smo vidjeli kako je to završilo. Moramo biti ponizni s ciljem da se dobro pripremimo za svaku utakmicu, uvijek pružimo svoj maksimum. Priče moramo ostaviti izvan terena i pričati samo na parketu”, rezolutan je bio Maretić.

Za kraj, vratili smo se na sutrašnji dvoboj protiv FON-a. U omiški Ribnjak mogu ući svi navijači s važećom EU Digitalnom COVID putovnicom, odnosno navijači koji su se cijepili, preboljeli COVID 19 ili imaju negativan antigenski ili PCR test.

“Napokon smo nakon pandemijske sezone osjetili što znače pune tribine, prvo u Vrgorcu, a onda i u zadnjem prvenstvenom kolu kada nas je na domaćem terenu publika vodila do preokreta protiv Pule. Pozivam sve navijače da nam se pridruže u Ribnjaku, klub je osigurao simbolične cijene testiranja za sve one koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli COVID 19. Podrška publike značit će nam jako puno, da nas povede do pobjede prvo protiv FON-a, a onda i do plasmana u iduću fazu natjecanja. Hrvatska je zaslužila imati predstavnika među 16 najboljih momčadi starog kontinenta”.

Sve Olmissumove utakmice moći ćete pratiti na kanalima Hrvatske nogometne televizije.

Raspored skupine 7 Glavne runde Lige prvaka:

27.10. Leo (Armenia) – Diamant Linz (Austrija), 15:00

27.10. Olmissum (Hrvatska) – FON (Srbija), 20:00

28.10. FON (Srbija) – Leo (Armenija), 15:00

28.10. Olmissum (Hrvatska) – Diamant Linz (Austrija), 20:00

30.10. Diamant Linz (Austrija) – FON (Srbija), 15:00

30.10. Olmisum (Hrvatska) – Leo (Armenija), 20:00


Tagovi

FutsalMNK OlmissumOlmissumFutsal Liga prvaka

Ostale Vijesti