Maksimirski mercato: Iz Dinama bi mogla otići momčad vrijedna gotovo 53 milijuna eura

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 07.01.20. | 11:50

Prijelazni rok će u redovima hrvatskog prvaka biti jako uzbudljiv, ponajprje zbog Danija Olma. Jasno, neće svi ovi igrači otići, ali cijela jedna momčad spominje se u tom kontekstu.

Bjelica je uoči starta priprema najavio kako više od dvojice stožernih igrača neće napustiti Maksimir ove zime. Također rekao je kako će pokušati smanjiti kadar zbog manjeg broja utakmica. a to znači kako će pojedini mladi igrači i igrači iz drugog plana na posudbe. Pojedini su već otišli, a pojedini bi mogli kroz nekoliko dana. Ispada kako će Modri ili bi u slučaju dovoljno dobre ponude mogli pustiti cijelu momčad u tekućem siječnju. Jasno, neće svi ovi igrači otići, ali kad ih pobrojite, ispada kako su Dinamovi igrači među traženijima u Europi.

Prijelazni rok tek je počeo prije nekoliko dana, ali već se tržište transfera potpuno zakuhalo te svakog dana zabilježimo pregršt novih transfera. A osim već zgotovljenih poslova, svakodnevno u našem transfer blogu pratimo i glasine oko transfera kako inozemnih, tako i igrača s domaće, HNL scene. Dakako, tu će ponovno najviše milijuna zavrtjeti Dinamo, a glavni fokus bit će na Daniju Olmu, koji bi ovog siječnja trebao donijeti rekordnu zaradu hrvatskom prvaku te tako oboriti rekord Marka Pjace koji je prodan u Juventus za 23 milijuna eura. Španjolac prema Transfermarktu vrijedi 35 milijuna eura, a zarada Modrih mogla bi biti otprilike u rasponu imeđu 30 i 40 milijuna. Glasina i priča je mnogo, ali teško je točno procijeniti koliko će eura kapnuti u maksimirsku blagajnu.

No, osim Olma čiji je odlazak pitanje dana, odlazaka će sigurno još biti, a kandidata je mnogo. Zapravo, jedan je već dovršen. Marko Lešković priključio se pripremama Lokomotive te će na Kajzerici pokušati vratiti formu koja ga je svojedobno dovela do reprezentativnog dresa. Također, siguran je i odlazak Ive Pinta na posudbu, a Zagrepčani su na pragu dogovora s Famalicaom, hit momčadi portugalske lige. Opširnije o tome smo pisali OVDJE.

Što se potencijalnih odlazaka tiče, krenimo od golmanske pozicije. Dominik Livaković je prošlog ljeta bio na pragu odlaska u Montpellier, ali je ipak ostao na Maksimiru. Uz to je suvereno ugrabio reprezentativnu jedinicu i neprikosnoven je kao prvi izbor Zlatka Dalića. Stoga je nerealno očekivati da ovu idiličnu situaciju naprasno promjeni u predvečerje EURO-a. No, zato bi na posudbu u susjednu BiH Premijer ligu mogao otići mladi Dinko Horkaš. Za njega je ozbiljno zainteresiran Zrinjski, čiji je prvi golman Ivan Brkić teško ozlijeđen te u Mostaru traže zamjenu za proljetni dio sezone.

Još jedan član iz obrambenog dijela momčadi mogao bi otići na posudbu. Radi se o mladom Josipu Šutalu, 19-godišnjem Čapljincu koji je igrao za drugu momčad u 2. HNL, dok je u juniorskoj Ligi prvaka zasad skupio šest nastupa uz maksimalnu minutažu. Kako Germanijak doznaje, postoji mogućnost da završi na posudbi u ljubljanskoj Olimpiji s kojom Dinamo već ima dosta dobre odnose te su im prošlog ljeta poslali Bojana Kneževića i Luku Menala na posudbu.  

Ples milijuna neće zaobići niti još jednog velikog talenta iz maksimirske tvornuice – Nikolu Moru. Mladić iz Solina oduševio je svojim igrača u ovoj sezoni, potpuno je istitnuo Amera Gojaka iz prvog plana, a to je za sobom donijelo i bogate ponude. Modri o prodaji još uvijek ne razmišljaju, osim ako ne sleti nemoralna ponuda. A jedna je bila jako blizu da se tako okarakterizira, no odbijena je.

Osim More i Olma, još jedan mladi veznjak rođen 1998. godine sve se glasnije spominje u kontekstu odlaska. Radi se o Lovri Majeru, talentiranom igraču koji je prije godinu i pol Lokomotivu zamijenio za Maksimir. Zbog velike konkurencije nikako se nije uspio izboriti za stalno mjesto u udarnoj postavi, a i ono malo prilike što je dobivao, nije pokazivao niti približno kvalitetne partije kao u Lokomotivi. Jasno je da ovakva situacija ne odgovara talentiranom mladom reprezentativcu, a to bi mogli iskoristit CSKA Moskva i Getafe.

Osim Majera, minutažom je nezadovoljan još jedan veznjak koji je kao pojačanje doveden u eri Nenada Bjelice. Nigerijac Iyayi Atiemwen je u veljači 2018. godine stigao u Goricu, postao apsolutni hit Prve HNL, da bi ga krajem siječnja prošle godine Dinamo kupio za 2,65 milijuna eura. No, u plavom je dresu dosad upisao 29 utakmica, zabio pet golova i jednako toliko namjestio, no činjenica je da nikada nije bio u prvom planu trenera. Primjerice, u šest utakmica Lige prvaka odigrao je samo sedam minuta, dok je u kvalifikacijama za najelitnije europsko klupsko natjecanje odigrao tek 15 minuta i to ulazeći u posljednjim minutama oba susreta protiv Rosenborga.

Za kraj smo ostavili trio koji su ponajveći kandidati za odlaskom. Mario Gavranović i Izet Hajrović ove su sezone potpuno pali u drugi plan, posebno BiH reprezentativac. Ono što predstavlja još veći problem, barem za budžet Dinama, njihove su prilično visoke plaće. Hajrović prima oko 700 tisuća eura godišnje, Švicarac hrvatskih korijena 800 tisuća, stoga bi Zagrepčanima odgovaralo da napuste klub pa čak i bez odštete jer bi njihov odlazak značajno rasteretio klupsku blagajnu.

Treći član napadačkog terceta koji bi vrlo lako mogao napustiti Maksimir je Komnen Andrić. Srpski napadač bio je ugodno iznenađenje u dresu zaprešićkog Intera, a svojim je igrama toliko oduševio da je prije godinu dana Dinamo odlučio uplatiti milijun eura za njegovo dovođenje. Stasiti napadač rodom iz Novog Pazara zadužio je plavu devetku, odigrao je 16 utakmica prošlog proljeća te upisao četiri gola uz dvije asistencije. Nažalost, nova sezona donijela je pravu kalvariju s ozljedama, a uz eksploziju Brune Petkovića, Andrićeva perspektiva odjednom se svela na to da je u najboljem slučaju treći napadač kluba. S obzirom na to da Bjelica igra u formaciji isključivo s jednim napadačem, a da iz prikrajka čeka skupo plaćeni i vrlo talentirani Sandro Kulenović, Andrić bi mogao otići na posudbu koja bi gac vratila u formu. No, s njegovim odlaskom još se neće žuriti jer ako otiđe Gavranović, a znamo da se Kulenović vraća tek krajem veljače, ne bi nas iznenadilo da Bjelica odluči zadržati Andrića i tako otkloni mogućnost da u proljetni dio sezone uđe samo s jednim zdravim napadačem.

Od igrača koji se najviše dovode u vezu s odlaskom iz Dinama, može se bez problema napraviti sjajna momčad. Ovih 11 igrača na Transfermarktu vrijedi čak 52,85 milijuna eura, ponajviše zahvaljujući Olmu i Mori. Hoće li Dinamo svojim prodajama nadmašiti ovu cifru, najviše će odrediti konačan iznos uprihođen od transfera španjolskog 

Pogledajte TEČAJEVE Germania Sport kladionice.

POVRATAK NA NASLOVNICU

(foto: Pixsell)


Tagovi

transferiDani OlmoLovro MajerNikola MoroDinko HorkašIvo PintoMarko LeškovićIyayi AtiemwenMario GavranovićKomnen AndrićIzet Hajrović

Ostale Vijesti