Privatni album
Privatni album

Magistar ekonomije u kopačkama: Petar Mamić spojio nogomet i visoko obrazovanje

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 21.09.21. | 14:47

Bivši lijevi bek Dinama i Rijeke ovih je dana srušio stereotipe o nogometašima nakon što je kući donio diplomu sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta

Rijetke su prilike kada u jeku profesionalne karijere sportaš osvane ispred zgrade Sveučilišta s diplomom u ruci! A ovih dana tome smo svjedočili ispred zgrade Ekonomskog fakulteta u Zagrebu gdje je Petar Mamić i službeno promoviran u magistra ekonomije. Pet godina studija, odricanja i paralelnog slaloma s nogometom na najvišoj razini. Time je ponos i zadovoljstvo u obitelji Mamić veće…

“Sve je stvar organizacije. Da je bilo lako spojiti karijeru, treninge i putovanja s polaganjem ispita i učenjem nije, ali zato je ova diploma draža. Osjećam se lakši par kila… Diploma je u ruci, sada idemo dalje samo s nogometom”, smije se Petar Mamić i otkriva kako je diplomom najsretnija majka Sintija.


“Mi smo u obitelji to podijelili tako da je tata Ivica bio zadužen za nogomet a mama za obrazovanje. Mislim da su sada oboje sretni. Uostalom, na nagovor majke sam i upisao fakultet. Završio sam MIOC i u to vrijeme igrao za Dinamo 2. Nisam se lomio oko nastavka karijere nego samo oko činjenice mogu li paralelno gurati na dva fronta. Evo, diploma je dokaz da mogu”, ponosno će Petar.

Tema diplomske radnje bila je “Oporezivanje sportaša u Hrvatskoj” pa je Petar spojio ugodno s korisnim a završetak obrazovanja dobiva više na snazi ako se zna da je Mamić završio sve u roku uz činjenicu da je u međuvremenu bio u Italiji, Rijeci, Varaždinu i Poljskoj

“Bilo je puno kritičnih situacija, ali nekako sam uspijevao sve to pohvatati. Neki profesori nisu imali taj osjećaj za situaciju pa su išli u krajnost i inzistirali na fakultetu uz neizostavnu rečenicu: “Što će ti nogomet u životu”. S druge strane, kod nekih sam naišao na puno razumijevanje. Jedan profesor mi je pokazao fotografiju da me ima u momčadi na Football Manageru. Bilo je svega, ali pamtim samo lijepe dane, što se kaže. Jedno zaista lijepo iskustvo koje će me izgraditi kao čovjeka, bez obzira hoće li mi ekonomija biti poziv nakon sportske karijere, ili ne. No, intimno se nadam da bih mogao spojiti ekonomiju i sport”.

Na svu sreću, do konačne odluke ima još puno vremena s obzirom na to da Petar Mamić ima pred sobom još dosta godina ozbiljnog nogometa. Ovih dana je pristupio redovima Hrvatskog dragovoljca nakon što se vratio iz Poljske.

“Moram priznati kako mi je u Poljskoj bilo dobro. Infrastruktura je nebo i zemlja u odnosu na Hrvatsku, sve je na puno većoj razini osim kvalitete nogometa. I dok se tamo puno toga bazira na trčanju i snazi, ovdje kod nas je ipak tehnika prioritet što mi više odgovora. Nakon što mi je klub ispao u 2. ligu, čekao sam do kraja prijelaznog roka da se otvori neka opcija koja će me zadovoljiti. Onda me nazvao Davor Mladina i ponudio da dođem u Siget”, objašnjava Mamić koji smatra kako je HD dobra sredina u ovome trenutku. Dolaskom Mladine digli su razinu svog nogometa, pokazuju da neće olako predati se i potvrditi mnoga proročanstva kako će klub iz Sigeta plesati u prvoj ligi samo jedno ljeto.

“Mislim da smo to i dokazali u nekoliko zadnjih utakmica. Nas nekolicina igrača došlo je pred kraj i sigurno treba vremena da se malo posložimo, upoznamo međusobne navike i počnemo davati najbolje od sebe. Trener je stručan, ima viziju i razumije što radi. Svaki dan je pozitivnije i siguran sam kako će to na kraju dobro izgledati”, dojmovi su našeg sugovornika koji je potpisao ugovor do kraja sezone, onda će vidjeti što i kako dalje.

“Meni je osnovno da igram. Kod kuće sam, dobro se osjećam u HNL-u i imam dovoljno samopouzdanja. Svaki dan, trening i utakmica prilika je da napredujem. Ako sam išta shvatio iz dosadašnjeg dijela karijere, onda je to činjenica da ništa ne dolazi preko noći. Da ne treba ići na silu i glavom kroz zid već polako graditi priču”.

Dragovoljac je prošlo kolo odigrao odličnu utakmicu protiv Rijeke u kojoj je Petar Mamić i debitirao. Iako su imali vodstvo od 2-0, na koncu je završilo podjelom bodova. Pitali smo Mamića jel’ imao poseban motiv u toj utakmici s obzirom na to da je u karijeri branio boje Rijeke s kojom je osvojio dva Kupa.

“Ma ne. Pa odrasli smo ljudi. Imao sam poseban motiv jer mi je prva utakmica u dresu novog kluba i imao bih ga bez obzira tko bio s druge strane. Jedini protivnik s kojim bih igrao pod nekom posebnom emocijom je moj Dinamo. Svi ostali bili su dio karijere s lijepim ili manje lijepim sjećanjima i uspomenama, ali to je profesionalizam”, završio je Mamić.


Tagovi

Petar MamićHrvatski dragovoljac

Ostale Vijesti