Foto: Slaven Belupo Official
Foto: Slaven Belupo Official

Magija kakvu Koprivnica nije vidjela od Davora Vugrineca. Ali…

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 16.02.24. | 08:00

Murićeva lijeva noga nešto je s čim se čovjek jednostavno rodi. Taj felš, a opet snaga, ta lelujavost, a opet točnost… Nije čudno zašto ga je rujevička publika voljela i zašto je zaradio transfer u Konyu, ali isto tako postoji razlog zašto nije ostao u Ajaxu i zašto u Rijeci nisu okrenuli njegov broj kad je dobio čiste papire u Turskoj. Slaven će u njemu dobiti nevjerojatno snažno oružje, ali problem kod te ‘rakete’ je što ju ne pali trener, suigrači ili netko treći, već samo Robert. Kad on to želi

“Sve moram sam”, uzviknuo je jednom prilikom Robert Murić nakon što je nanizao četiri-pet igrača Rijeke pa postigao pogodak na trening utakmici za ‘plave’. Sa smiješkom je potom otrčao u obranu, dok se sa strane moglo čuti kako ga suigrači hvale i tepaju mu ‘magijo’. Volio je Robert život na Kvarneru, očito taj zrak podno Učke ima nešto posebno, oživljavajuće u sebi, ali nakon tri i pol godine u klubu došlo je do određenog zasićenja pa je tako Rijeka u ljeto 2022. prihvatila sedmeroznamenkastu ponudu od Konyaspora gdje je vlasnik najbolje lijeva noga HNL-a preselio s Domagojem Pavičićem.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Prije tog transfera u Konyu, Murić je u Rijeci igrao vrlo dobro, s tim da je najviše procvao pod vodstvom Gorana Tomića koji mu je dao malo više slobode u igri i koji je bio malo pragmatičniji od svojih prethodnika kad bi tema razgovora bila faza obrane krilnog napadača. Tomić je znao da Murića mora čekati u napadu te da od njega neće puno dobiti u obrani, no taj njegov ‘bljesak’ nerijetko bi sve opravdao. Strašne je pogotke zabijao u bijelom dresu. Nevistića je probio direktno iz kornera, isto tako se pamti njegov nevjerojatan slalom protiv Varaždina kad je nekoliko braniča poput čunjeva poslagao na pod prije nego što je lagano poentirao, dok je protiv moćnog Napolija Rijeku na Rujevici doveo u vodstvo nakon što ga je sjajnom povratnom loptom uposlio Kulenović. Sjećaju se na Kvarneru i kako je s 30-ak metara iskosa prebacio pulskog vratara na Aldo Drosini, kako je filigranski precizno pogodio malu mrežicu protiv Hrvatskog dragovoljca i kako je u nekoliko navrata sjajno zabijao iz slobodnih udaraca. Jedan gol bio je ljepši od drugog, ali, jer uvijek postoji taj ali, u njegovoj je igri bilo i propusta. I to velikih.

Murić je prve nogometne korake napravio u NK Zagorcu, potom je tri godine proveo u Dinamu iz kojeg u ljeto 2014. ‘bježi’ u Ajax za svega 250 tisuća eura. Mjesecima je njegov slučaj punio medijske stupce, provlačile su se teške optužbe s obje strane, ali Murić je svoju odluku donio. U Ajaxu je uglavnom igrao za drugu momčad (upisao je i dva nastupa za prvu momčad), odradio je i jednu posudbu u Pescari (tada članu Serie A), da bi ga onda nakon tri godine kupila Braga za 500 tisuća eura. Godinu i pol dana proveo je u Portugalu, ali kako za prvu momčad nije odigrao nijednu utakmicu, uspio je dogovoriti sporazumni raskid pa je tako na Kvarner preselio u veljači 2019. koju je tada vodio Igor Bišćan. Igrao je dobro, nakon par utakmica postao je i starter, ali dolaskom Simona Rožmana njegov se status promijenio. Kako je slovenski strateg uglavnom prakticirao 3-5-2 sustav, a Murić je isključivo mogao igrati na jednoj poziciji, onoj desnog krila, svoju je priliku uglavnom čekao s klupe. Njegova tadašnja taktička nedisciplina nije odgovarala današnjem treneru Sarajeva, počelo se šuškati i o mogućem odlasku, ali Tomićev dolazak sve je promijenio. U sezoni 21./22. tako je postao najbolji igrač Rijeke, imao je skoro pa ‘double-double’ učinak (devet pogodaka, 11 asistencija), ali problem su bile ‘velike’ utakmice. Uostalom, sve se to može pronaći ‘crno na bijelo’. Protiv Dinama i Hajduka kombinirano je odigrao 21 utakmicu uz svega tri pogotka i dvije asistencije. Protiv ‘manjih’ bi briljirao (Lokomotivi zabio osam, a Istri 1961 sedam pogodaka), ali na ‘velikoj sceni’ se ne bi se previše puta istaknuo. Pogodak protiv Napolija na kraju se ispostavio kao izuzetak, a ne kao pravilo…

Kad je Konyaspor prije manje od mjesec dana objavio da je s Murićem sporazumno raskinut ugovor, mnogi su pomislili kako je samo pitanje dana kad će mu Steven Juncaj velikodušno predati svoju sedmicu. No, činjenica da Rijeka nije pokazala interes za njegovim dovođenjem također je prilično znakovita, pogotovo sada kada već neko vrijeme Marco Pašalić nije u formi i kad je Rijeka, htjela – ne htjela, postala ozbiljan kandidat za osvajanje naslova. Iako bi Sopić sigurno pronašao način kako s Murićem doći na zelenu granu, Roberta nitko nije nazvao s pozivnog broja 051.

Isto tako, iako je Murićeva kvaliteta neosporna, Dinamo na desnom krilu ima Kaneka i Špikića, Osijek pak želi razvijati svoje mlade igrače Bukvića i Omerovića, Hajduk ima neke svoje planove, dok u Lokomotivi vjeruju Šotičeku i Krivaku. Opcija, dakle, bar kad pričamo o HNL klubovima, nije bilo previše. Slaven Belupo je oprobao svoju sreću i – ulovio Jackpot! Potpuno je jasno kako Murićevi motivi nisu bili financijske prirode, ali činjenica da bi opet mogao dijeliti svlačionicu s prijateljima Danielom Štefuljom i Ivanom Lepinjicom sigurno je. I da trener Ferenčina voli ofenzivan nogomet te bi mogao/trebao graditi svoju igru baš oko njega.

Danas Robert Murić ima 27 godina, što znači da bismo najbolje od njega trebali gledati - sad! Nema više priča o dječačkim mušicama i odrastanju! Iako Koprivnica nikada nije bila zahtjevna sredina, od Murića se očekuje da isporuči! I da pokaže zašto su onomad u Dinamu lupali glavom o zid kad je otišao 'za kikiriki' ili zašto su mu skandirale tribine Rujevice kad je majstorski zabijao i asistirao. S preporođenim Miočem, prijateljima gladnih dokazivanja Štefuljem i Lepinjicom te talentiranim Šakotom i Liberom, Robert Murić sada mora napraviti iskorak, preuzeti uzde momčadi u svoje ruke i povesti Farmaceute u borbu za četvrtim mjestom. Koje dugo, dugo vremena Slavenašima nije bilo ovako blizu.

Magiju kakvu u svojim nogama nosi Robert Murić Koprivnica nije vidjela još otkako je njihove boje branio Davor Vugrinec. Samo, Vuga je u Koprivnicu stigao u suton nogometne karijere, a Murić u podne, kad je Sunce najbliže zemlji. I jedna je bitna razlika. Kad je Vuga stigao u Koprivnicu, 'ali' nije postojao, dok u Murićevom slučaju i dalje postoji. Sad, hoće li Robert napokon u potpunosti zasjati i zauvijek izbrisati taj 'ali' koji ga konstanto prati ili će se narednih godinu i pol dana skrivati u podravskoj hladovini, vidjet ćemo, ali njegovim su potpisom Farmaceuti jasno poručili kako sredina tablice nije nešto čime će se zadovoljiti.



Tagovi

Slaven BelupoRobert MurićHrvatska nogometna ligaHNL

Ostale Vijesti