REUTERS/Susana Vera
REUTERS/Susana Vera

Madridski derbi: Može li Simeone zaustavljanjem ‘bijelog stroja’ pomoći Xaviju? (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 25.02.23. | 08:11

Real Madrid nema poraz doma ove sezone, a Atletico ima sedam pobjeda u gostima

Nisu se još ni slegli svi dojmovi s nesvakidašnjeg trijumfa Real Madrida na Anfieldu u prvom dvoboju osmine finala Lige prvaka, a već nas čeka nova poslastica u kojoj ćemo u glavnoj ulozi Luku Modrića: madridski derbi na Santiago Bernabeuu (subota, 18.30), Carlo Ancelotti protiv Diega Simeonea, Karim Benzema protiv Antoinea Griezmanna, Thibaut Courtois protiv Jana Oblaka (ili možda Ive Grbića, nikad se ne zna što se može dogoditi) i tako dalje…

Kraljevski klub dočekuje crveno-bijelog rivala sa 10 bodova prednosti, pobjeda je domaćinu imperative kako bi zadržao nadu u približavanje Barceloni (u nedjelju gostuje u Almeriji) do El Clasica (Camp Nou, 19. ožujka), dok se gosti bore za bodove koji bi im osigurali novi pokušaj u Ligi prvaka, trenutno su četvri, četiri boda ispred petoplasiranog Betisa.

Jesenas, 18. rujna na Wandi Metropolitano, Real je pobijedio 2:1 pogocima Rodryga (18.) i Valverdea (36.), smanjio je Hermoso (83.). Tada su Los Blancosi bili bez ozlijeđenog Benzeme, ali igrao je i to jako dobro Toni Kroos. Ovaj put neće biti Davida Alabe i tadašnjeg strijelca Rodryga, no o tome malo kasnije…

Ancelottijeva momčad je u seriji od pet uzastopnih pobjeda u svim natjecanjima, uključujući klupsko SP koje je osvojeno u Rijadu, dok je Simeoneovim ‘ratnicima’ zadnji poraz bio baš od Real Madrida, u četrvtfinalu Kupa kralja prije mjesec dana i to nakon produžetaka; otad Colchonerosi imaju tri minimalne pobjede (po 1:0) te remi doma s Getafeom (1:1). Dakle, gol-razlika Atletica u zadnje četiri utakmice iznosi 4-1, dočim je Realova u zadnjih pet (nakon poraza 0:1 od Mallorce) 20-6!

Atleticu ne ide u prilog ni spoznaja da nisu pobijedili na Santiago Bernabeuu od 2016., no olakotna im je okolnost da ovog proljeća ne igraju europske utakmice (završili su posljednji u svojoj skupini LIge prvaka), ispali sui z Kupa kralja što smo već spomenuli i jedino su fokusirani na španjolsko prvenstvo, konkretno ovaj tjedan kako izvući maksimum iz nadmetanja s braniteljem naslova prvaka.

Zadnje tri pobjede u Primeri Atleti je osigurao u zadnjoj trećini utakmice: u Pamploni u 74. minuti (Saul), u Vigu u 89. (Memphis Depay), a u derbiju s imenjakom iz Bilbaa prošli vikend u Madridu u 73.(Antoine Griezmann). Jedino je Getafe uspio izjednačiti (83. minuta), nakon štoje za vodstvo zabio Correa (60.).

Real, pak, u tjednu nakon gradskog derbija očekuje El Clasico u Kupu kralja, Barcelona u četvrtak (21.00) također na Bernabeuu, a do uzvrata s Liverpoolom gostovanje u Sevilli kod Betisa te domaćinstvo Espanyolu. Luka Modrić i Karim Benzema, dakle, očekuju startnu postavu u sljedeća dva derbija.

Koliko god stanje Atletica na ljestvici te ispadanje iz ostalih natjecanja ove sezone izgledali lošije od standarda na koje je svijet navikao otkako ga već više od desetljeća vodi Simeone, činjenica je da Rojiblancosi imaju četvrti najboljin učinak u gostima ove sezone, sedam pobjeda te po dva remija i poraza. Argentinski trener već je pustio glase da bi nakon ove sezone mogao napustiti klupu Colchonerosa, no o tom potom…

Real Madrid u 10 domaćinstava ove sezone ima sedam pobjeda i tri remija, a doma je Kraljevski klub bez poraza (10-4-0) od 20. ožujka 2022. i Barcelone (0:4); nakon tog poražavajućeg El Clasica izbačeni su Chelsea i Man City u Ligi prvaka, pobijeđen Liverpool u finalu… Ukratko, ispisana je povijest!

Osim Davida Alabe i Rodryga Ancelottiju naraspolaganju neće biti Ferlanda Mendyja (prepone), upitan je Mariano Diaz (mišić), a Aurelien Tchouameni se vratio treninzima. Nacho će vjerojatno popuniti mjesto u obrani, Valverde bi mogai biti gurnut u napad na desn krilo, a bit će najzanimljivije vidjeti kako će Ancelotti sastaviti vezni red, pretpostavljamo da je samo upitno koja će dvoijica startati uz Modrića (Kroos i Camavinga?), ne vjerujemo da će Luka na klupu.

Kod Atletica, zbog problema s mišićem nema Rodriga De Paula, vjerojatno ni Thomasa Lemara, no vraća se bitni branič Stefan Savić koji je odradio suspenziju. U vezi bi stoga mogao nastupiti Pablo Barrios, a u napadu uz Griezmanna nekadašnji napadač Reala Alvaro Morata.

Najbolji strijelac Reala ove sezone u Primeri je Benzema sa 11 pogodaka, četiri od njih su bili prvi pogoci na utakmici. Atletico ima disperzirane pogotke svojih najboljih strijelaca: Griezmann i Morata po sedam, Correa pet.

Prije mjesec dana u kupu Atletico je poveo pogotkom Morate (19.), izjednačio na Modrićevu asistenciju Rodrygo (79.), a u produžecima pobjedu Realu osigurali Benzema (103.) i Vinicius Junior (120+1.).

Utakmicu sudi Jesus Gil Manzano (južna pokrajina Extremadura).

Moguće postave

Real Madrid (4-3-3):

Atletico (4-4-1-1):



Tagovi

Real MadridAtletico MadridPrimeraLa LigaLuka ModrićCarlo AncelottiDiego Simeone

Ostale Vijesti