PhotoCredit: EXPA/ laPresse/ Spada
PhotoCredit: EXPA/ laPresse/ Spada

Madonnina u Saudijskoj Arabiji: Superkup Milana i Intera nije samo talijanski, 'igraju' i SAD-a i Kina, Francuska i Argentina, no nema Hrvata (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 2min | sri. 18.01.23. | 08:30

Utakmica u Rijadu igra se u 20 sati po srednjoeuropskom vremenu

Nakon španjolskog prošli tjedan, koji je završio trijumfom Barcelone u finalu protiv Real Madrida nakon završnog tunira četiriju klubova, Saudijska Arabija domaćin je i talijanskog Superkupa, milanskog derbija u Rijadu na stadionu Kralja Fahda u 20 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Neće to, dakako, biti samo sudar osvajača 'scudetta' Milana i pobjednika Coppa Italije Intera, nego i Sjedinjenih Američkih Država i Kine, Francuske i Argentine. Milan je u vlasništvu američkog kapitala (RedBird), Interom upravljaju Kinezi (Suning); Steven Zhang, 31-godišnji predsjednik Intera, bit će u Rijadu, a Gerry Cardinale, gazda Milana, navijat će iz svog ureda u New Yorku...

Nadalje, napad Rossonera predvodit će Olivier Giroud, a Nerazzurra Lautaro Martinez, koji su se sučelili nedavno u finalu Svjetskog prvenstva u Kataru, 600 kilometara dalje, u Dohi. Izravni televizijski prijenos ići će u 165 zemalja na svim kontinentima, a talijanska Liga će od tog događaja zaraditi 7,5 milijuna eura, a kad talijanska država odbije 10% poreza pobjedniku će pripasti 500.000 eura veća nagrada nego poraženom; zarada od ulaznica, pak, ostaje domaćinu.

Treneri Stefano Pioli i Simone Inzaghi ne mogu računati na po nekoliko igrača među kojima su Hrvati Ante Rebić i Marcelo Brozović, no Milan će biti i bez otprije izočnih Zlatana Ibrahimovića, Mikea Maignana, Foidea Ballo-Tourea, Alessandra Florenzija i Rade Krunića, dočim će Interu osim Epic Broza nedostajati Samir Handanović i Romelu Lukaku.

Jedini dosadašnji Superkup starih rivala na neutralnom terenu dogodio se u Pekingu 2011. i završio je trijumfom Milana 2:1, kad su Ibrahimović i Kevin-Prince Boateng zabili za Rossonere, a Wesley Sneijder za Nerazzurre.

Milan je prošli tjedan ispao iz talijanskog Kupa u produžecima protiv Torina našeg Ivana Jurića i Nikole Vlašića, u nastavku sezone Piolijeva momčad pobiejdila je samo Salernitanu u gostima, a u Seriji A remizirala doma s Romom i u gostima s Leceom (po 2:2). Inter je u boljoj formi, pobijedio je Napoli 1:0, kiksao u Monzi u sudačkoj nadoknadi (2:2), ali potom nakon produžetaka izbacio Parmu iz Kupa (2:1), pa u subotu ranim pogotkom Lautara Martineza 'riješio' Veronu (1:0).

U prvenstvu su se sastali još 3. rujna, Milan je bio formalni domaćin na San Siru i pobijedio je 3:2 pogocima Rafe Leaa (2) i Girouda, dočim su za Inter zabili Brozović (0:1) i Edin Džeko (smanjenje na konačnih 3:2).

Simone Inzaghi je već osvojio dva Superkupa s Lazijom (2017. i 2019.) te lanjski Superkup s Interom, dočim Stefano Pioli od trofeja općenito ima samo lanjski 'scudetto'.

Ukupno je dosad odigrano 233 milanska derbija u svim natjecanjima, Milan ima 79 pobjeda, Inter 85, remija je bilo 69.

Glavni sudac dvoboja milanskih giganata je s juga Italije, Fabio Maresca iz Napulja,a VAR je Aleandro Di Paolo iz Aquile. Maresca je dosad samo jednom vodio milanski derbi, 9. veljače 2020. (4-2 za Inter).

Moguće postave

Milan (4-2-3-1):

Inter (3-5-2):



Tagovi

talijanski superkupMilanInterStefano PioliSimone Inzaghi

Ostale Vijesti