IPA
IPA

Lovro Cvek za Germanijak: "Čujem se svakodnevno s Ukrajincima, oni moraju ostati doma, a tamo bijesni rat"

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 20.03.22. | 08:00

Defenzivni veznjak nakon odlaska iz Ukrajine progovorio o svojim iskustvima, i novoj sredini u Cluju.

“Razgovorao sam s ljudima iz kluba, uvjeravali su me da će sve biti oke i da neke stvarne brige nema” priča nam veznjak Lovro Cvek preko internetske linije dok na malim ekranima prati utakmicu rumunjske lige između Academice i Rapida iz Bukurešta.

26-godišnji Lovro, donedavno igrač Zoryje iz Luhanska, krajem veljače je, zajedno s mnogim strancima, napustio Ukrajinu. Probio se do Hrvatske zajedno s još nekim našim nogometnim djelatnicima “na vrijeme” i tako izbjegao slušati i gledati strahote koje trenutno pogađaju dijelove te zemlje.

Njegova Zorya, originalno smještena u pokrajini Luhansk koja je pak danas predmet sukoba između Rusa i Ukrajinaca, već je godinama razmještena sa svoje originalne lokacije u Zaporožje. Ironično, klub je preselio iz Luhanska nakon aneksije Krima samo da bi danas, smješteni u Zaporožju, u daljini opet slušali bombe i rafale.

U razgovoru s Cvekom, koji je imao priliku iz prve ruke vidjeti kako sve to izgleda, porazgovarali smo o bijegu iz Ukrajine, FIFA-i i njenoj novoj regulativi koju je uostalom i sam iskoristio, te finalno o Cluju, njegovom novom klubu u kojem ostaje najmanje do kraja sezone, možda i dulje.

Za početak, taj nesretni rat. Lovro nam je u kratkim crtama prepričao sve ono što smo već čuli od bivšeg trenera Dinama Igora Jovičevića s kojim je i putovao sve do sigurnosti izvan ukrajinskih granica. Jedan dan igraš nogomet i svi te uvjeravaju kako je sve oke, a potom završiš na cesti s koferom i bježiš iz zemlje.

Naravno, sve to ne bi bilo moguće da nije bilo FIFA-e i njene specijalne uredbe koja dopušta stranim igračima da besplatno napuste Rusiju i Ukrajinu do kraja mjeseca kako bi do ljeta otišli na eventualnu posudbu. Cvek, naviknut na nogomet visoke razine koji je Zoryi ove jeseni donio i nastup u skupini Konferencijske lige, ubrzo je našao novog poslodavca pa će, sa sigurne udaljenosti u Cluj-Napoci, s istoimenim prvoligašem ganjati naslov prvaka države.

Upitali smo našeg sugovornika što misli o tim novonastalim pravima za nogometaše koji su dobili mogućnost napustiti zemlju. On je u neku ruku zadovoljan jer se i sam snašao te dobio priliku zaigrati nogomet do kraja sezone, ali uvijek postoji jedan “ali”.

“Ako me pitaš što ja osobno mislim o tome, ja mislim da je to oke. Ipak, čujem se svakodnevno s Ukrajincima, oni moraju ostati doma, a tamo bijesni rat.”

Popriličali smo malo i o tome kako to sve izgleda na terenu. Naime, Zaporožje je također bilo meta napada, pa i zauzimanja tamošnje nuklearke. Lovro pak daje jedan posve drugačiji uvid u to kako sve tamo izgleda. Naime, nije sve baš kao na televiziji…

“Pričao sam nedavno sa svojim bivšim stanodavncem iz Zaporožja. Znaš, ta nuklearka je dosta daleko od grada, kaže mi on da se tu i tamo čuje pucnjava i eksplozije u daljini, ali život u gradu koliko-toliko teče normalno.”

Srećom, Cvek nam je imao za prenijeti i neke pozitivne događaje iz svog karijernog života. Ukrajina je sada iza njega, on će do ljeta, a možda i dulje nositi dres Cluja.

“Taman sam stigao u novi stan, privikavam se na sve. Gledam malo rumunjsku ligu, moji su danas na gostovanju, ali pošto sam stigao tek prije koji dan, nisam otputovao” prepričava Cvek svoje prve dojmove iz Rumunjske. “Osjećam se ovdje sigurno, to mi je u principu bilo i najbitnije nakon Ukrajine.”

U grad se smjestio, pa je sada vrijeme da detaljnije upozna svlačionicu. S Bugarom Dimitirovom će moći komentirati Hajduk, a tu je još i Marko Dugandžić koji je napustio ruski Sochi ove zime, za vrijeme regularnog zimskog roka.

“Ima par naših dečkiju u svlačionici, polako se na sve privikavam. Jedva čekam opet malo zaigrati nogomet, ako ništa do kraja sezone.”

Inače, kako je sam Cluj objavio prilikom predstavljanja svog novog defentzivnog veznjaka, Cvek ostaje do kraja sezone uz mogućnost potpisa dvogodišnjeg ugovora. Planira li ostati u Rumunjskoj?

“Za sada smo se dogovorili da ostajem do kraja sezone, pa ćemo dalje vidjeti ako obje zainteresirane strane budu zadovoljne. Mislim da nema razloga da tako ne bude. Cluj se bori za naslov prvaka, daj Bože da ga i ostvarimo pa će se na ljeto igrati Europa. Mislim da je ovo dobra sredina za mene.” Zaključio je Cvek u kratkom razgovoru.

Podsjetimo, 26-godišnji defenzivni veznjak koji je potekao u redovima Varaždina, već dugi niz godina igra u inozemstvu, točnije u Sloveniji u kojoj se zadržao do 2020. godine, usput promijenivši tri kluba (Zavrč, Aluminij, Senica).Potom je uslijedio odlazak na istok, iz koje se sada silom prilika opet preselio.

 


Tagovi

Lovro CvekZoryaCluj

Ostale Vijesti