Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Lokosi igraju utakmicu sezone, Riječani samo jednu u nizu

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 03.04.24. | 08:02

Prvo polufinale Kupa na rasporedu je u 16 sati (Max Sport 1)

Prije nego što nogometaši Hajduka i Dinama (19 sati) drugi put u četiri dana istrče na poljudski travnjak, prvi finalist Hrvatskog nogometnog kupa u sezoni 2023./24. već će biti poznat budući da će s početkom u 16 sati na teren u Kranjčevićevoj istrčati nogometaši Lokomotive i Rijeke. Gostima s Kvarnera ova faza natjecanja nije ništa novo, unazad pet godina osvojili su dva Kupa, jednom su zapeli u finalu (Hajduk), jednom u polufinalu (Istra 1961), dok su prošle sezone prilično neočekivano posrnuli već u osmini finala kad je bolji od njih bio BSK Bijelo Brdo. Ta Rijeka i ova današnja nemaju praktički ništa zajedničko, razlika u kvaliteti kadra je neopisiva, a taj poraz od BSK-a dogodio se u najgoroj polusezoni u novijoj povijesti kluba. Sve što je moglo poći po zlu, te je jeseni 2022. i pošlo, ali sada pušu neki drugi vjetrovi pa je tako za Rijeku polufinale Kupa ponovno postala ‘normalna stvar’.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Domaćin, pak, nikada nije osvojio Kup, s tim da su dvaput bili vrlo blizu. U sezoni 2012./13. u dvije je utakmice bolji bio tada Tudorov Hajduk, a 2019./20. dogurali ponovno su sve do finala, ali na Šubićevcu je tada bolja bila – Rijeka. Odigrao se taj ogled pred praznim tribinama, Covid je tada poharao svijet, ali Tibor Halilović bio je ‘vruć’. Drugu godinu zaredom današnji veznjak Dinama bio je precizan u finalu Kupa, s tim da je na Šubićevcu postigao jedini pogodak na utakmici protiv jedne od najboljih Lokomotiva posljednjih godina. Neki će reći kako su u tom ogledu Zagrepčani bili bolji, kako su zaslužili da Sunce obasja Kajzericu, ali fenomenalni Ivor Pandur (danas vratar Hulla) te ranije spomenuti Tibor Halilović (Dinamo) imali su drugačije planove.

Kad se pogledaju sastavi tog finalnog ogleda, jedini igrač koji danas može zaigrati (a vjerojatno i hoće) u ovom polufinalnom okršaju je Jon Mersinaj. Albanski reprezentativac ove je sezone stup obrane Lokosa, igrački je sazrio pa tako ne čudi da su još zimus na njega bacilli oko predstavnici Frosinonea. Do transfera nije došlo, ali ako Mersinaj ovog ljeta bude upisao pokoji nastup za svoju zemlju na Euru u Njemačkoj, ne bi bilo nikakvo iznenađenje da ga sljedeće sezone više ne gledamo u HNL-u. Uostalom, zaslužio je inozemni transfer, u klubu je već sedam godina, od igrača iz aktualnog kadra ima daleko najviše nastupa za Lokomotivu, a povrh svega je i ugovorno vezan s Lokosima do lipnja 2025. što u prijevodu govori da ga Lokosi na ljeto naprosto moraju prodati ako ne žele riskirati mogućnost da ga netko na zimu ne ukrade besplatno.

Finale iz 2020. godine, koje se odigralo 1. kolovoza, ujedno je i posljednji okršaj ovih dvaju momčadi u Kupu. Od tog susreta, Rijeka i Lokomotiva odigrali su 15 međusobnih prvenstvenih utakmica u kojima smo vidjeli čak 10 pobjeda Riječana, četiri Lokosa, a jedina utakmica u kojoj nije bilo pobjednika bila je ona iz studenog prošle godine kad je u Kranjčevićevoj bilo 1-1. Janković je prvo ‘asistirao’ Tuciju, danas igraču Sparte Prag za koju je dosad skupio 10 nastupa, jedan pogodak i dvije asistencije (briljirao je u ogledu protiv Galatasaraya), da bi onda pred kraj prvog dijela Janković upisao pravu asistenciju za Tonija Fruka koji je lijepo poentirao glavom i tako postavio konačan rezultat. Imao je Janković u toj utakmici i jedan dobar pokušaj u završnici utakmice, ali njegov je udarac s 18 metara otišao malo pored vratnice pa se tako rezultat nije mijenjao.

Nakon te utakmice, Rijeka i Lokomotiva susreli su se još jednom, taj put na Rujevici, a nošeni sjajnom podrškom s tribina, momčad s Kvarnera nanijela je gostima iz Zagreba jedan od najtežih poraza ove sezone. Ako ima onih koji su zaboravili o kojoj se utakmici radi, dovoljno će biti kazati ‘Bruno Bogojević’ kako bi se prisjetili. Iako je tu utakmicu odigrao kao lijevi bek, Bruno Bogojević briljirao je s dva copy/paste pogotka, da bi onda još u drugom dijelu u listu strijelaca upisali Hodža i Grgić koji je u 90+2. postavio konačnih 4-0.

Što se tiče utakmice koja se igra ove srijede, iako je ulog iznimno velik, valja reći kako je ipak pritisak puno veći na leđima domaćina. Za Lokomotivu, Kup je fenomenalna prilika da izbori Europu sljedeće sezone, a ta teza pogotovo drži vodu ako ukalkuliramo da će pobjednik iz ovog ogleda u finalu čekati boljeg iz Derbija. Lokomotiva je ove sezone pobijedila i Dinamo i Hajduk, ali zato Rijeku nije pa se tako može reći kako je ova utakmica za njih ‘finale prije finala’.

S druge strane, za Rijeku je ovaj ogled samo jedan u nizu. Ne gori im pod nogama, ništa nije ‘biti ili ne biti’. Jasno, kad su već u polufinalu, bila bi prava šteta za njih da ne naprave taj jedan korak dalje pa onda izbore priliku sedmi put osvoje Rabuzinovo Sunce, no ako se to i ne dogodi, ništa se bitnije neće promijeniti.

Ono što može veseliti i Čabraju i Sopića je situacija s ozljedama. A njih gotovo pa i nema! Doduše, domaćin je već dulje bez Bubanje, ali svi drugi konkuriraju za utakmicu. Rijeka pak nema nikakvih problema, svi igrači su 'kao zapete puške', a za koga će se u konačnici odlučiti Čabraja i Sopić doznat ćemo oko 15 sati kad budu objavljeni službeni zapisnici.

Spomenimo za kraj kako utakmicu sudi Patrik Kolarić iz Čakovca. Njegovi pomoćnici bit će Ivan Starčević (Bjelovar) i Nikola Kečkiš (Virovitica), dok će četvrti sudac biti Igor Pajač (Sv Ivan Zelina). U VAR sobi bit će Osječanin Dario Bel, dok je AVAR Goran Pataki (Đakovo). Delegat utakmice je Ante Vučemilović (Osijek), kontrolor za suđenje Danijel Trampus (Osijek), a časnik za sigurnost Marko Svilić.

Očekivani sastavi:

Lokomotiva (4-2-3-1): Čavlina – Bartolec, Mersinaj, Kalaica, Leovac – Smakaj, Marić – Šotiček, Mudražija, Goričan – Čop

Rijeka (4-1-4-1): Labrović – Smolčić, Mitrović, Galešić, Goda – Selahi – Pašalić, Fruk, Janković, Pjaca - Marić



Tagovi

Lokomotiva ZagrebNK LokomotivaHNK RijekaRijekaHrvatski nogometni kupRabuzinovo SunceKup

Ostale Vijesti