Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL

Ljubičić propustio "zicer" za pobjedu: Četiri gola u ljepotici prvog kola HNL-a (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 17.07.21. | 20:26

Bijeli imaju za čime žaliti...

Iako prva utakmica, kao i svaka druga, nosi tri boda pobjedniku susreta, otvaranje prvenstva je uvijek posebno važno, jer ono može uvelike usmjeriti tijek sezone. Nakon jučerašnjeg očekivanog slavlja Bjeličinog Osijeka protiv Šibenika, i ranije, velikog iznenađujućeg poraza Dinama protiv Slavena na Maksimiru, drugi dan prvog kola nove sezone 1.HNL smo otvorili na kultnoj “kranjči” uz susret Lokomotive i Hajduka.

Bijeli su u Zagreb stigli kao favoriti. Uostalom, relativno nedavno su u finišu prošle sezone dva puta slavili protiv “lokosa”. Domaćin je pak nakon dramatičnog ostanka u društvu najboljih, što su osigurali tek u posljednjem kolu prvenstva, u novu sezonu ušao s puno novih igrača i s novim trenerom – Silvijom Čabrajom. Uz publiku na tribinama, akcija je mogla početi.

Lokosi su istrčali u sastavu 4-2-3-1. Na golu se našao Santini, u obrani Cipetić, Soldo, de Haas i Miličević. “Korektori” vezne linije Đira i Cokaj, vezni red uz Aliyja, Marića i mladoga Kačavendu, te u špici najbolji strijelac 2.HNL Marko Dabro.

Gustafsson je također krenuo uz 4-2-3-1. Na golu se našao Lovre Kalinić, ispred njega desni bek Lovrencsics, lijevi Čolina, a stoperi Vušković i Elez. Ulogu korektora u vezi su preuzeli Vuković i Čuić, dok su Sahiti, Livaja i Biuk, svakako najjače Hajdukove karike, stali iza jedine prave špice, Jana Mlakara.

Prva je zaprijetila Lokomotiva. Cokaj se našao u sjajnoj poziciji za neugodni šut iskosa, naciljao je desnu stranu, no Kalinić sjajno brani. Minutu kasnije, pokušao je i Hajduk. Livaja je odlično probio po lijevoj strani, poslao loptu u peterac, no Mlakarov udarac s crte skida Miličević.

Nakon početnog napipavanja snaga putem dvije velike šanse, utakmica se stabilizirala. Hajduk je očekivano držao posjed i pokušao izgrađenim akcijama ugroziti gol Santinija, dok su Lokosi strpljivo čekali svoju šansu iz kontre ili prekida.

Posebno se iskazao novi desni bek, mađarski reprezentativac Gorgi Lovencsics. Ono što se dalo vidjeti u pripremnoj utakmici protiv Zrinjskog, a to je kvalitetan izlazak prema naprijed uz centrašut, definitivno nije bio samo “dobar dan” na poljudskoj premijeri otprije neki dan.

U 28. minuti je primio jednu nezgodnu loptu četrdesetak metara od gola, s dva defenzivca ispred sebe. Umjesto standardnog prodora po boku, odlučio je “lukavo” uposliti Sahitija koji se pozicinirao na samoj sredini, ispred šesnaesterca. On odmah šalje loptu dalje u peterac Mlakaru, koji pak posprema pokraj nemoćnog Santinija za rano vodstvo. Izrađena akcija i lijep pogodak na Mlakarovom debiju u 1.HNL. 1:0 Pogodak pogledajte OVDJE.

Do poluvremena smo uglavnom gledali izjednačenu igru i veliku borbu na sredini terena. Hajduk je svakako izgledao kao bolja i kvalitetnija ekipa premda su "lokosi" u par navrata stvorili polprilike iz kojih se Hajduk teško “vadio”.

Iz jedne takve situacije, nakon prekršaja s lijeve strane igrališta, uslijedio je ubačaj. Cokaj je inteligentno poslao loptu u peterac, Soldo je pogodio loptu tek toliko da malo promijeni smjer, što je prevarilo Kalinića za 1:1. Pogodak pogledajte OVDJE

S tim rezultatom se otišlo na odmor. Hajduk je bio bolji, no rezultat na semaforu je pokazivao 1:1.

A onda – šok. Tek što su igrači izašli na teren nastaviti ovu sjajnu predstavu, doslovce u prvoj akciji nastavka, pogodak Lokomotive. Opet greška Hajdukove obrane, ovog puta je loptu loše izbacio Elez, što se u tri poteza pretvorilo u pogodak Lokomotive. Strijelac te glavni i odgovorni akter ovog gola je Marko Dabro. 2:1 Pogodak možete vidjeti OVDJE.

Samo minute kasnije, u 47. minuti, vidno raspoloženi Sahiti je uposlio Livaju, ovaj Mlakara, no novi Hajdukov golgeter po drugi put danas nije precizan.

Što se Hajduk više otvarao tražeći izjednačenje, tako je i Lokomotiva bila sve opasnija u nastavku. Plavi su Dabrinim pogotkom “dobili krila” i tako krenuli još odlučnije potvrditi pobjedu. S druge strane Hajduk je agresivnije ušao u drugi dio, no udarac Cokaja iz 53. minute je mogao vrlo lako završiti u mreži Bijelih.

Kad nije ušlo Lokomotivi, jest Hajduku. Ovog puta umjesto Sahitija ključnu loptu Livaji daje Biuk, koji precizno pronalazi Jana Mlakara koji u 55. minuti iz velike blizine gađa za 2:2. Drugi pogodak Slovenca u HNL premijeri. Impresivno. VIDEO

Jurnuo je Hajduk i po treći pogodak, no nije to bio pritisak od kojeg se Lokomotiva nije mogla osloboditi. Dapače, sve je bilo u skladu s rezultatom, Lokomotiva si nije dopustila podrediti se isključivo obrambenim zadaćama. Kako je utakmica išla prema svome kraju, to je Hajduk dizao tempo, što se najbolje vidjelo od osamdesete minute nadalje. Hajduk je "pleo" loptu oko suparničke mreže sve do pronalaska Vuškovića čiji oštar udarac s dvadesetak metara brani Santini. Mogao je lako Hajduk do pogotka, no vratar Lokomotive je uhvatio nezgodnu loptu.

Da utakmica ne završi uspavano, pobrinuo se Ljubičić. Hajdukov "tić" se u drugoj minuti produžetka našao u stopostotnoj prilici za 3:2, no njegov udarac glavom odlazi malo preko gola. Definitivno najveća nerealizirana šansa utakmice, i glavobolja za Marina koji je danas mogao biti junak.

I tako je, uz mrak koji je pao nad Zagreb, završila i današnja utakmica. Hajduk nije uspio, no ima razloga za optimizam u nastavku prvenstva. S druge strane Lokomotiva je ispunila sve svoje zadaće i otkinula bod favoritu. U idućem kolu Hajduk na Poljudu čeka Osijek, dok Lokomotiva putuje u Koprivnicu na teško gostovanje kod Slaven Belupa 

Lokomotiva - Hajduk 2:2 (Soldo 42', Dabro 47' / Mlakar 29', 55')

Rijeka – Gorica 21:00



Tagovi

HajdukNK LokomotivaHNL

Ostale Vijesti