Matija Habljak/PIXSELL
Matija Habljak/PIXSELL

Plavi mislili da je placebo, ali Farmaceuti pronašli lijek za pobjedu: Slaven slavio na Maksimiru (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 16.07.21. | 20:38

Slaven Belupo je drugi put u povijesti svladao Dinamo na Maksimiru.

Ovakvo otvaranje 31. sezone 1.HNL nitko nije očekivao. Dinamo - Slaven Belupo 0:2. Farmaceuti su stigli do zaslužene pobjede, njihove tek druge na Maksimiru u povijesti 1.HNL. Prvu su ostvarili 2004., u onoj sezoni kada je Dinamo završio u Ligi za ostanak.

Je li ova pobjeda naznaka još jedne loše Dinamove sezone, prerano je za prognozirati, no Dinamo je danas bio dosta bezidejan, dekoncentriran i nervozan. Slaven Belupo je stigao do vodstva nakon velike greške Dominika Livakovića, golmana koji inače gotovo nikada ne griješi, a pobjedu je potvrdio Bruno Bogojević iz kontranapada, u situaciji kada je Dinamo igrao s četiri napadača.

Kod Slaven Belupa svakako treba pohvaliti 16-godišnjeg 'kadeta' Lovru Zvonareka, koji je bio ključni kotačić u Slavenovoj vezi, sjajno se nosio s Dinamovim braničima, i bio je ‘spona’ između obrane i Slavenovih ofenzivaca

Damir Krznar na teren je pustio izmiješani sastav, od prvotimaca u prvih 11 uvrstio je Livakovića, Ristovskog, Lauritsena, Ivanušeca i Oršića, a na klupi je ostavio Ademija, Petkovića, Majera, Jakića, Theophillea i Moubandijea. Drugog stopera zaigrao je Perić, na lijevoj strani stajao je Štefulj, u vezi Gojak i Franjić, na desnom krilu Kastrati, a u vrhu napada Gavranović.

Dean Klafurić je pak istrčao u 3-5-2 formaciji, Paracki, Božić i Zirdum čuvali su obranu, na bekovima su stajali Bogojević i Glavčić, na polušpici je krenuo mladi Zvonarek, a u vrhu napada zaigrali su Laušić i Krstanović.

Dinamo je od prve minute uspostavio visoki postotak posjeda lopte, no Plavi su igrali bez šansi i opasnih udaraca po suparnički gol. Slaven se pak orijentirao na kontranapade, i djelovao je konkretnije od sterilnih Modrih, da bi u 24. gosti pogodili gredu!

Nemanja Glavčić izveo je slobodni udarac s desne strane, lopta je preskočila sve igrače u kaznenom prostoru i od poda se odbila u gredu Livakovićevog gola (VIDEO).

Dinamo je prvi udarac na utakmici imao u 27. kada je Oršićev udarac otišao preko Čovićevog gola, a prvu i jedinu šansu u prvih 45 minuta Dinamo je imao u 36. Lauristsen je fantastičnom loptom pronašao Kastratija, koji izlazi sam pred golmana Belupa, ali umjesto u mrežu, pogodio je gredu gostujućeg gola.

Prečku Kastratija pogledajte OVDJE.

Na kraju poluvremena Dinamo je imao 70 posto vremena loptu u svojim nogama, no rezultat u udarcima bio je tek 5-4 u korist zagrebačkih Plavih.

Krznar je u svlačionici na poluvremenu ostavio Gojaka, a u igru ubacio Lovru Majera. Dinamo je nastavio držati loptu u svojim nogama, no, s druge strane, Slaven je nastavio prijetiti iz kontranapada. A do vodstva su stigli iz ničega. Marina je ispucao loptu duboko iz svoje polovice, Livaković je istrčao na 30-ak metara od svojega gola, trebao je samo ispucati loptu, no reprezentativni vratar se poskliznuo i omogućio Krstanoviću da zabije u praznu mrežu. Slaven je na Maksimiru poveo 1:0.

Pogodak Krstanovića možete pogledati OVDJE.

Dinamo je odmah krenuo stiskati, probao je Gavranović, ali mu je udarac otišao kraj gola. U 60. Krznar je ubacio Mišića i Brunu Petkovića, a izvadio Štefulja i Kastratija, mijenjao je i Klafurić, ušao je Brković umjesto Mlinarića.

U 63. minuti Vidulin je pokazao na kreč. Ristovski je pao kraj Zvonareka, VAR je dugo viječao no bilo je evidentno da kontakta nije bilo. Ostalo je 1:0 za Slaven (VIDEO). Probao je potom Petković, no pucao je ravno u Čovića.

U 74. Dinamov strateg ubacuje Čopa i Menala, a vadi Oršića i Ivanušeca. Dinamo je u tom trenutku igrao s tri klasična napadača – Gavranovićem, Petkovićem i Oršićem – krilnim napadačem Menalom i ofenzivcem Majerom.

Slaven se očekivano branio, no često je znao doći na Dinamovu polovicu. .

Dinamo je nastavio stiskati, ali jalovo. A onda je u 84. minuti Slaven Belupo došao na milimetar do pobjede. Glavčić je sjajno pronašao Bogojevića koji se sjurio po desnoj strani i zabio u kut za 2:0 vodstvo Farmaceuta.

Sudačka nadoknada igrala se punih devet minuta, Dinamo je pokušavao, no nije uspio zabiti. Slaven je upisao zasluženu pobjedu na Maksimiru.

Pred Dinamom je prva utakmica drugog pretkola Lige prvaka protiv Omonije, a u idućem kolu Plavi gostuju kod Hrvatskog Dragovoljca. Slaven Belupo će pak do druge prvenstvene pobjede pokušati stići na domaćem terenu protiv Lokomotive.

1.HNL, 1. kolo, 16. srpnja:

Dinamo - Slaven Belupo 0:2 (Krstanović 51', Bogojević 84')

Osijek - Šibenik, 21:00



Tagovi

Dinamo ZagrebSlaven BelupoPrva HNLLovro ZvonarekDean KlafurićDamir Krznar

Ostale Vijesti