REUTERS/David Klein
REUTERS/David Klein

Liverpool protiv Arsenala u epizodi "Sam na vrhu": Pobjeda na Anfieldu donosi najbolji božićni poklon

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 23.12.23. | 08:00

Ogled na Anfieldu neće odlučiti prvaka, niti blizu toga, ali bi mogao usmjeriti sezonu za jedan od ova dva kluba. Klopp je uštimao stroj, Artetin je podmazan već neko vrijeme pa je sada vrijeme i da se dva konkurenta razračunaju

I dok su Man. City zaobišle premierligaške obaveze ovog vikenda, budući da je igrao finale klupskog SP-a u petak, Liverpool i Arsenal imaju veliku priliku dodatno odmagliti konkurentu iz Manchestera u ovom troboju za titulu prvaka Engleske. Jedini problem? Blagdanski produženi vikend će Redsi i Topnici začiniti međusobnim dvobojem, pa postoji realna mogućnost da će purica i mlinci prisjesti jednoj navijačkoj bazi.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Pobjeda bilo kojeg sastava donosi vodstvo za Božić što nije loše saznanje. Doduše, vodeća pozicija na Božić nije uvijek bila najkorisniji pokazatelj šansi za konačno slavlje, samo je 56 od prethodnih 144 momčadi koje su bile vodeće na Božić na koncu se i ovjenčale titulom ili oko 45 posto. Pa ako onda dugoročno pobjeda nema neku epsku važnost, onda bi slavljem protiv velikog rivala blagdansko vrijeme bilo još ležernije.

Uoči početka sezone, Man. Cityju je superračunalo dalo preko 90 posto šanse za obranu titule, no jedna skromna pobjeda u šest ligaških ogleda srozala je šanse građana na 40,5 posto, a sada im Topnici (28,4 posto) i Liverpool (22,5) opasno prijete, barem što se tiče kompjuterskih izračuna. Zbog toga se ogledu na Anfieldu može nakeljiti etiketa najvažnije utakmice prvog dijela sezone.

REUTERS/Carl RecineREUTERS/Carl Recine

Za Arsenal, ovo je još jedna od onih utakmica u kojoj Topnici moraju zaraditi svoje „ordenje“ ako su uistinu ozbiljni oko osvajanja naslova. Momčad Mikela Artete je u drugoj polovici protekle sezone sama sebi podmetala nogu i na koncu se sklupčala pod pritiskom i ostala bez naslova.

Liverpool je neporažen u posljednjih deset domaćih premierligaških ogleda protiv Topnika (sedam pobjeda, tri remija), dok Arsenal nije uspio održati mrežu „čistom“ u zadnjih 15 ligaških utakmica protiv Redsa. Topnici su u tom periodu inkasirali 43 pogotka, a Liverpool im je od ljeta 2015 i remija 0-0 zabio najviše pogodaka od bilo kojeg drugog suparnika.

Povrh toga, Liverpool je u ligaškom natjecanju 55 puta pobjeđivao Arsenal što znači da su Topnici jedna od omiljenih mušterija kluba iz grada Beatlesa. L'pool je ostvario više pobjeda samo protiv Aston Ville (59) i Newcastlea (58). Brojke, dakle, ne idu na ruku gostima. A dodatni problem za Artetine pulene je i činjenica da se sastav Jürgena Kloppa uigrao i u posljednje vrijeme igra vraški dobar nogomet. Igrao ga je i u najvećem engleskom derbiju, protiv Man. Uniteda koji je okončan „nulom“, a po viđenom Liverpool je trebao biti taj koji je ovjerio tri boda.

REUTERS/Molly DarlingtonREUTERS/Molly Darlington

Derbi je s tribina Anfielda pratilo 57.158 navijača, no dobar dio njih je štedio svoja grla. Barem tako misli Klopp koji smatra kako je atmosfera protiv Uniteda bila poput kamilice.

„Ne znam što ljudi žele? Promijenili smo puno stvari. Dominirali smo protiv West Hama i promašivali prilike. Da sam ja bio na tribinama, stalno bih bio na nogama. Ne znam je li utakmica protiv Uniteda bila toliko loša da moramo reći 'oprostite što ih nismo razbili'. Treba nam podrška Anfielda protiv Arsenala. Trebamo navijače u pravoj formi. Ako meće bit u formi, neka daju svoju kartu nekom tko to želi“, zavapio je njemački strateg.

Klopp se, dakle, ne uzda u statistiku koja je na strani njegovog sastava, već je dobro svjestan kako Arsenal u ovu utakmicu ulazi nakon dominantne 2-0 pobjede nad Brightonom na Emiratesu. Declan Rice zaradio je pohvale na račun svoje igre, dok su se Gabriel Jesus i Kai Havertz upisali među strijelce i tako utišali kritičare koji zagovaraju kupnju napadača na zimu.

Ogled na Anfieldu neće odlučiti prvaka, niti blizu toga, ali bi mogao usmjeriti sezonu za jedan od ova dva kluba. Klopp je uštimao stroj, Artetin je podmazan već neko vrijeme pa je sada vrijeme i da se dva konkurenta razračunaju. Redsi su blagi favoriti, no teško je za očekivati da će Topnici ostati suhog baruta.



Tagovi

Premier ligaArsenalLiverpoolJurgen KloppMikel Arteta

Ostale Vijesti