Miroslav Lelas/PIXSELL
Miroslav Lelas/PIXSELL

Lekin potpis se već vidi, a i vidi se da će za ono više trebati ispuniti mu želje

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 23.01.23. | 11:30

Nije Leko zavapio za pojačanjima na pripremama iz obijesti ili alibija, već zbog činjenice da mu je momčad napustilo nekoliko igrača poput Biuka, Čoline i drugih. Novih imena još nema, a da će trebati pokazalo se i jučer unatoč pobjedi, jedinoj u jednom od najlošijih kola HNL-a ukupno. Na stranu dobra igra momčadi, jako dobra statistika i novi iskorak s mladima poput Prpića, vidjelo se u situacijama kad se lomi utakmica presudna je opet individualna kvaliteta. Protiv Šibenika je prošlo ovako, prolazit će i vjerojatno protiv drugih. No, vidjeli smo i prošle sezone kakav ishod može biti ako dođe do ozljeda ili 'odmora' zbog kartona, a već u idućoj utakmici javlja se potencijalni problem zbog izostanka Awaziema. Zato za ispuniti one više ciljeve jasno je što Leki još treba...

Jedva smo dočekali završetak zimske pauze i nastavak HNL-a, a kolo iza nas, nećemo se lagati, nije ispunilo očekivanja. Četiri remija i jedina svijetla točka očekivanja bila je utakmica na Poljudu u kojoj je Hajduk slavio s 2:1 protiv Šibenika. Nećemo ni lagati kad kažemo da smo i od te utakmice očekivali više, barem sa strane domaćina. No, Bijeli su iskoristili kiks Dinama kojem su se približili na četiri boda zaostatka, što je bio cilj i u konačnici jedino im bilo bitno iz tog susreta 18. kola.

S obzirom na trenutke s pripremnih utakmica očekivao se puno bolji Hajduk od početka koji je bio loš, a to je iskoristio i Šibenik te poveo u ranoj fazi utakmice. Kako je trener Ivan Leko rekao na press konferenciji nakon utakmice u prvih 15 minuta ponijele su ih želja i emocije, tj. da je u utakmicu trebalo ući glavom i srcem, a ušli su samo srcem. Ipak na kraju su opet Bijeli pokazali taj pobjednički karakter, dominirali susretom i na kraju upisali tri boda.

Šibenik je poveo preko Araija u 13. minuti, a još jednu dobru priliku imali su nekoliko minuta kasnije iz kornera koja je završila pored gola. Do kraja su Bijeli bili ti koji su nizali situacije pred vratima Rogića jednu za drugom, a u nekoliko situacija nedostajala je bolja reakcija napadača. Primjerice situacija iz 36. minute kad je Krovinović ubacio u peterac i kreirao sjajnu priliku za Mlakara čiji je udarac fantastičnom obranom zaustavio Rogić. Forte gostiju u ovoj utakmici je bila dobra i organizirana obrana koja na kraju nije uspjela izdržati nalete Hajduka.

Hajduk je imao 70 posto posjeda lopte, 22 udarca na gol od čega sedam u okvir, a to je i jasan pokazatelj trenerskog rukopisa Ivana Leke, složit će se svi. Ali na kraju oba gola kojima su Bijeli došli do pobjede bili su plod individualne kvalitete. Kalikovo snalaženje u kaznenom prostoru nakon Livajinog prebačaja glavom te trenutak loše reakcije obrane Šibenika koju je iskoristio Livaja. Nisu ni vremenski uvjeti bili idealni za igru pa u globalu sa svime Hajduk može biti zadovoljan s prikazanim na početku nastavka u prvenstvu.

Međutim, za ono ispunjenje ciljeva o kojima se jasno komunicira s Poljuda, a to je osvajanje titula i uigravanje za europske utakmice trebat će nešto više. To više je jasno iskomunicirao i Leko na pripremama bez suzdržavanja. Lekina filozofija igre je jasna i zahtjeva puni intenzitet i maksimalnu angažiranost od igrača, kako na treninzima, tako i na utakmicama. Koliko njih iz postojećeg kadra će to do kraja sezone uspjeti izdržati upitno je, kao i to mogu li do kraja izdržati za ispunjenje ciljeva bez prinova i pojačanja s obzirom na sve moguće okolnosti koje se mogu dogoditi poput ozljeda i kartona.

Kad se sagleda realno, pojačanja su se priželjkivala i na ljeto, a ove zime s obzirom na odlaske kadar je i brojčano i kvalitativno manji. Nije Leko zavapio za pojačanjima na pripremama iz obijesti ili alibija, već zbog činjenice da mu je momčad napustilo nekoliko igrača poput Biuka, Čoline i drugih. Novih imena još nema, a da će trebati pokazalo se i jučer unatoč pobjedi, jedinoj u jednom od najlošijih kola HNL-a ukupno. Na stranu dobra igra momčadi, jako dobra statistika i novi iskorak s mladima poput Prpića, vidjelo se u situacijama kad se lomi utakmica presudna je opet individualna kvaliteta. Protiv Šibenika je prošlo ovako, prolazit će i vjerojatno protiv drugih. No, vidjeli smo i prošle sezone kakav ishod može biti ako dođe do ozljeda ili 'odmora' zbog kartona, a već u idućoj utakmici javlja se potencijalni problem u sastavu zbog izostanka Awaziema. Zato za ispuniti one više ciljeve jasno je što Leki još treba, a to su pojačanja.

Njegov trenerski potpis je tu, neke stvari u igri tek treba implementirati, ali ono što je ideja vidljivo je već u prvoj utakmici. Najavio je i da mu je primarna ideja stvaranje kulta momčadi, a nju još treba nadograditi s nekoliko imena s obzirom na odlaske ove zime. Dobije li do kraja ovog prijelaznog roka ono što očekuje te se poklope okolnosti i situacije kod vanjskih faktora, san o tituli ne bi bio samo san već realno vjerovanje.



Tagovi

HajdukIvan LekoZimski prijelazni rok 2023.HNLHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti