Igor Kralj/Pixsell
Igor Kralj/Pixsell

Kvartet od 100 minuta: Može li Osijek promijeniti sudbinu četvorke s margina, posebno ljubimca publike, koji igra manje od svih?

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 19.08.22. | 17:00

Marko Tolić, Antonio Marin, Daniel Štefulj i Emir Dilaver odigrali su ove sezone zajedno 114 minuta i pitanje je kakva im je budućnost u Maksimiru. Posebno je, pritom, neočekivan status Marina i Tolića, koji su u sezonu krenuli puno većih ambicija. Možda im Čačić u subotu ipak ponudi šansu

Ante Čačić na press konferenciji uoči utakmice s Osijekom (subota, 21.05) najviše je pažnje izazvao izjavom o lijevim bekovima.

"Rekao sam i pred igračima da nemamo lijevog beka! Bočkaj i Štefulj su igrači za 3-5-2, a Ljubičić isto nije bek. Ali, zadovoljan sam kako je odigrao ove utakmice. A Bočkaj dobro radi, vidjet ćemo u idućim utakmicama pokazati je li popravio obrambenu igru. To vrijedi i za Štefulja.", rekao je Čačić i priznao da bi Dinamo do kraja prijelaznog roka mogao dovesti lijevog beka. Nije rekao da možda neće dovesti igrača i na neku drugu poziciju.

"Imamo neka svoja razmišljanja, ali sad smo fokusirani na ove dvije utakmice, protiv Osijeka i Bodo/Glimta. I nakon srijede još stignemo reagirati, vidjet ćemo tada što ćemo poduzeti, ovisi i hoće li tko otići na posudbu."

Najavio je Čačić nove rotacije u iduće tri utakmice (Osijek, Bodo, Šibenik), a jedno od glavnih pitanja koja se pritom nameću, hoće li u toj rotaciji biti mjesta i za četvoricu igraču, koji su ostali potpuno na marginama u prvih 11 utakmica ove sezone? Ili je možda baš na njih Čačić mislio kad je spomenuo posudbe. Dakle, njih četiri odigrali su zajedno 100-tinjak minuta ove sezone, točnije, 114 minuta su bili na travnjaku.

"Nismo imali toliko utakmica da svi mogu puno igrati, ali bit će još utakmica u kojima će dobiti priliku i vjerujem da će je iskoristiti", kazao je Čačić na tu temu.

No, što doista mogu očekivati Emir Dilaver, Daniel Štefulj, Marko Tolić i Antonio Marin? Hoće li možda protiv Osijeka dobiti minutažu, dobiti na neki način i zadnju, neki od njih i prvu pravu priliku, da se nametnu treneru prije kraja kolovoza i svršetka prijelaznog roka.

EMIR DILAVER

Igao je dosad samo 60 minuta, u utakmici protiv Istre (4:1). No, njegova situacija, zapravo, najjasnija je u ovom društvu. U zadnjoj je godini ugovora, s njim Dinamo ne računa dugoročno i zapravo je još u Maksimiru zato što su ponude koje je imao bile manje primamljive od života u drugom planu u Dinamu. Ako do kraja prijelaznog roka dođe neka zanimljiva opcija, onda će otići, ako ne, možda ostane u Dinamu, spreman na 'minute na kapaljku'.

ANTONIO MARIN

On je, definitivno, najveća enigma. Vratio se u Dinamo s posudbe u Šibeniku kao dobitnik, nakon odlične prošle sezone Modri su ga vidjeli kao igrača koji bi se mogao izboriti za mjesto. Ako ne kao standardni prvotimac, onda među prvim alternativama. Međutim, od početka priprema Čačiću nije 'kliknuo' nije se nametnuo u Sloveniji, a onda se i ozlijedio i propustio zbog ozljede prve utakmice u sezoni. A kad tako krene, teško se vratiti, čak i kad je puno utakmica. Nitko s pozicija za koje konkurira (Oršić, Špikić, Ivanušec...) nije otišao, što ga je dodatno zagušilo. Samo pola sata dosad, također protiv Istre, puno manje od svih očekivanja.Pričalo se da bi mogao u Rijeku, no, Marin je dosad odbijao novu posudbu, vodeći se razmišljanjem da, ako se sad ne uspije izboriti za minutažu, onda je bolje otići iz Dinama za stalno, nego za pola godine ili godinu opet sve prolaziti ispočetka. Inače, svi kažu da odlično radi na treninzima, navodno je po internoj indeksaciji treninga među najboljma pa čudi što dosad nije dobio više minuta. On zasad strpljivo čeka tu priliku.

DANIEL ŠTEFULJ

On je, na neki način, već stara priča. Nikako da se u Dinamu nametne, izgubio je priključak na lijevom boku, bilo je i problema sa zdravljem, ozljedama, a premda je lani čak i igrao neke utakmice, u Europi prošlče sezone, ove sezone nije dobio priliku u kvalifijacijama Lige prvaka. Štoviše, nije čak niti prijavljen za utakmice s norveškim Bodom. U prvotnoj hijerarhiji bio je iza Petra Bočkaja, sad je ispred obojice i Ljubičić, doista je teško očekivati da će Štefulj uskoro imati bolji status. Čačiću je, jednostavno, u trećem planu.

MARKO TOLIĆ

A on je, pak, odigrao manje od svih njih. Čak i manje od Štefulja! Dosad samo 10 minuta, u Koprivnici protiv Slaven Belupa (5:1). Tolić je jedan od ljubimaca maksimirske publike, zbog svog poteza, lucidnosti, zbog 'drugačijeg udaranja lopte', k tome je i domaći dečko, dinamovac od malih nogu i među navijačima ima puno onih koji bi ga htjeli više vidjeti u momčadi. Puno je onih koji stalno pitaju što je s Tolićem, zašto ne igra? Konkretan odgovor na to pitanje mogao bi dati sam Čačić, ali nije ga dao, premda, činjenica je da Tolić ni kod jednog trenera od dolaska u Maksimir nije puno igrao. Gledali smo ga na pripremama u Sloveniji, u utakmicama u kojima se očekivao neki njegov iskorak, potez, nije se pokazao. I tu je, vjerojatno, Čačiću ispao iz ozbiljnih kombinacija.

Dinamov trener drži ih u 'frižideru', hoćemo li ih protiv Osijeka, barem nekoga od njih vidjeti na terenu, možda nekome od njih baš ta utakmica bude prekretnica. Premda, koliko su dosad igrali, teško je očekivati da će se do kraja prijelaznog roka nametnuti u Dinamu, možda je realniji odlazak svih njih nekamo na posudbu ili za stalno.

KOLIKO SU IGRALI OVE SEZONE

Emir Dilaver - 60 minuta (bio je starter protiv Istre)

Antonio Marin - 30 minuta (ušao s klupe protiv Istre)

Daniel Štefulj - 14 minuta (ušao s klupe protiv Slaven Belupa)

Marko Tolić - 10 minuta (ušao s klupe protiv Slavena Belupa)

HNL, 6. kolo

Petak, 19. kolovoza

Slaven Belupo – Gorica, 20.00

Subota, 20. kolovoza

Varaždin – Šibenik, 18.30

Dinamo – Osijek, 21.05

Nedjelja, 21. kolovoza

Istra 1961 – Rijeka, 18.55

Hajduk – Lokomotiva 21.05

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

GNK DinamoHNLOsijekDaniel ŠtefuljMarko TolićEmir DilaverAntonio MarinAnte ČačićHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti