Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

"Kuže i ja smo na prvom treningu rekli da će Albanci postati hit. Varamo se ako mislimo da ćemo s njima lako"

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 03.12.23. | 15:15

Džemal Mustedanagić radio je 12 godina u Albaniji i odavno predvidio uzlet te reprezentacije u europskim okvirima

Pamtimo jedan razgovor otprije 10-ak godina. Džemal Mustedanagić, Dinamova legenda iz '82. baš je došao u Zagreb iz Albanije, gdje je već bio duboko involviran u nogometni sustav. Pitali smo ga kako je tamo, kako Albanci napreduju, ispalio je kao iz topa:

"Odlični su! Vidjet ćeš, to je reprezentacija, koja će uskoro biti vrlo konkurentna. Samo je pitanje dana kad će se plasirati na neko veliko natjecanje. A talenata ima koliko hoćeš, mladih igrača čudo jedno. Ulažu u infrastrukturu, u struku, imaju nacionalni naboj. Nema šanse da ne uspiju!"

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Nije prošlo mnogo, plasirali su se Albanci na Euro 2016., tamo bili i blizu prolaska skupine, samo da nisu izgubili od Francuza 2-0, a oba gola primili u nadoknadi. Sad su opet na Euru, kao prvi iz skupine sa Češkom, Poljskom, Moldovom i Ovčjim Otocima. I bit će uz, Španjolsku i Italiju suparnik Hrvatskoj. Po mnogima, autsajder u skupini smrti, ali Mustedanagić ne misli tako.

"Tko god misli da će Albanija biti ikome lagan suparnik na Euru, taj se opasno vara. Slušao sam izjave Zlatka Dalića, on je radio u Albaniji i vjerojatno poznaje mentalitet i talent albanskih igrača, iako je onda i danas, nebo i zemlja po svemu! Ali, izbornik je odmah kazao da Albaniju ne smijemo podcijeniti, jer to nikako nije reprezentaciju, koju se smije podcijeniti. Imaju sve što treba imati ozbiljna reprezentacija, a način na koji su prošli skupinu pokazuje da su u velikoj ekspanziji."

Mustedanagić je, da podsjetimo, u Albaniju došao još 2009., bio je pomoćnik izborniku, Josipu Kužeu. Ali, kad je Kuže otišao u Kinu, Džemo je ostao, bio prvo izbornik U17 reprezentacije pa tehnički direktor reprezentacija, potom i glavni skaut. Bio je tamo čak 12 godina.

"Ja mislim da je to rekord, koji će teško netko oboriti. I sigurno, dobro sam upoznao albanski nogomet, mentalitet, potencijal. Sjećam se, Kuže i ja na našem prvom treningu u reprezentaciji, izlizana umjetna trava, a igrači idu kao ludi, uklizavaju, bacaju se na glavu... Pogledali smo se i u isti tren zaključili: 'Što je ovo? Ako ovako nastave bit ćemo prvaci Europe!' Haha. Odmah smo vidjeli koliko je Albancima bitna reprezentacija, koliko su željni rezultata i imaju ono što i nas krasi i što nas je krasilo na početku; taj jaki nacionalni naboj, nema odustajanja, reprezentacija iznad svega!"

A, očito je, da su Albanci s godinama i nogometno napredovali.

"Apsolutno! Tada im je još nedostajalo taktičke profinjenosti i iskustva, ali s godinama, s dolaskom stranih trenera, ulaganjem u struku, dobili su i to. Znamo da je Albanija dosta vezana za Italiju, nogometno pogotovo, Talijani su im uzori, tako da mnogi klinci imaju talijanska imena. Nikad neću zaboraviti, jedan moj igrač u U17 reprezentaciji zvao se Marco van Basten Cema, haha. Gledajući talijanski nogomet, ali i dovodeći i talijanske trener, ali i nas ostale, koji smo sudjelovali u jačanju čitavog sustava, danas su Albanci kompletna reprezentacija."

Da, ima tamo dosta igrača, koji igraju ili su igrali u Italiji.

"Hysaj iz Lazija, vratar Berisha iz Empolija, Djimsiti iz Atalante, Ismajli iz Empolija, Bajrami iz Sassuola. Iskusni igrači, već poznata imena, ali dolaze i mladi. Poput tog Asllanija iz Intera, potom Broja iz Chelseaja, onda Mitaj, lijevi bek iz moskovskog Lokomotiva. Imaju još mladih igrača, koji tek ulaze u reprezentaciju i mogli bi zaigrati na Euru. Da ne spominjem, recimo, Cikalleshija ili Mersinaja, koje znamo iz HNL-a, Selahija, Tucija... Jako dobra reprezentacija, toga moramo biti svjesni."

Ali, svjesni su i oni da se nalaze u 'skupini smrti', kako će se postaviti protiv Španjolske, Hrvatske i Italije?

"Neće oni nikoga previše respektirati, oni će u svakoj utakmici igrati isto. Po mentalitetu su napadači, takav nogomet vole igrati. Pamtim te prve dane u Albaniji s Kužeom, kojeg si god igrača pitao koju poziciju igra, svi su bili napadači. Ili polušpice, haha. Imali su problem sa stoperima i bekovima. Danas su, kao što vidimo, odlično pokriveni baš na tim pozicijama, ali nisu izgubili svoj osnovni način igre, a to je napad. Čak su bili nezadovoljni s Edoardom Rejom kao izbornikom, upravo zato što je previše težio defenzivi. Sad im je izbornik Sylvinho, koji ih odlično vodi, Brazilac je i taj im stil ipak više odgovara."

Mustedanagić se i danas čuje s ljudima u Albaniji.

"Poslao sam poruku predsjedniku Saveza Armandu Duki, čestitao na uspjehu, na plasmanu na Euro, odgovorio mi je i zahvalio na onome što sam napravio i ja za albanski nogomet. On je jedan jako sposoban predsjednik, koji vjeruje u struku. Sa svakim izbornikom potpisuje ugovor na najmanje dvije godine i za to vrijeme ga ne dira, ne daje im otkaze kako se sjeti. Tek nakon dvije godine podvlači se crta i onda, ili potpisuje novi ugovor ili se prijateljski rastanu. Napravio je jako puno za albanski nogomet, a na ovom Euru sigurno svi u Albaniju imaju ambicije veće od samog nastupa. Volio bih da prođu Hrvatska i Albanija, neka se Španjolska i Italija bore za treće mjesto. Nije lako, ali nije ni nemoguće."

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.




Tagovi

Euro 2024Hrvatska nogometna reprezentacijaDžemal MustedanagićAlbanska nogometna reprezentacijaVatreni

Ostale Vijesti