REUTERS/Isabel Infantes
REUTERS/Isabel Infantes

Konačni obračun teškaša: Građani love svoj sveti gral, Kraljevi 'spašavaju' sezonu (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 17.05.23. | 08:05

Za večerašnju utakmicu (21 sat) se očekuju iste početne pozicije kao i u prvom ogledu: City će pokušati kroz posjed stići do pogodaka, dok će se Real pouzdati u hitronogog Viniciusa da ušićari štogod iz kontranapada.

Nogometaši Reala i Man. Cityja ostali su dužni nakon prve utakmice polufinala odigrane na Santiago Bernabeuu. Barem što se umjetničkog dojma tiče. Ako se, pak, gleda taktički, onda je utakmica bila itekako bogata sadržajem. Carlo Ancelotti i Pep Guardiola upustili su se u nadmudrivanje nakon kojega nije bilo pobjednika, a utakmicu su obilježila dva trenutka individualne nogometne genijalnosti Viniciusa i Kevina de Bruynea.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Aktualni prvaci su prvi pustili krv nakon što je Camavinga nakon duplog pasa s Lukom Modrićem u stilu sprintera pretrčao 50-ak metara pa onda poslužio Viniciusa koji je udarcem iz daljine slomio Edersona. Uzvratio je istom mjerom De Bruyne kada je, također iz daljine, probušio Courtoisa pa su gosti morali skrivati zadovoljstvo nakon utakmice – njihov glavni cilj je bio izbjeći teško stradavanje u Madridu.

Pepovi jurišnici su se dodatno ohrabrili za vikend nakon što su izbjegli sklizanje po potencijalnoj kori od banane na Goodison Parku. Heroj pobjede Ilkay Gündogan je uknjižio dva pogotka koje je garnirao i asistencijom, a kao dividenda je stigao i težak poraz Arsenala na Emiratesu protiv Brightona od 3-0.

Oglas

Man City - Real Madrid


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Miris premierligaške titule širi se hodnicima Etihada, dizajn šampionskih majica već je poslan u tiskaru, no plavi dio Manchestera ipak sanja penjanje na europski tron: Liga prvaka je, bez obzira što Pep i njegovi izabranici trubili drugačije, glavni cilj. I to je tako već nekoliko godina.

Nije naodmet spomenuti i kako Građani brane svoj niz od 22 utakmice bez poraza, kao i 15 uzastopnih pobjeda pred domaćim navijačima u svim natjecanjima, dok u Ligi prvaka na Etihadu nisu poraženi od studenog 2018. godine. Uistinu impresivno.

Statistika, forma i momentum su, dakle, na strani domaćina, ali sve to se, kada je riječ o večerašnjem okršaju, može jedino zgužvati i baciti u koš za smeće. Real je u Ligi prvaka ipak malo drugačija vrsta životinje. Ona koja tjera strah u kosti, koja lukavo nanjuši krv i meki trbuh protivnika pa onda kirurški precizno ranjava i najčešće ubija. Ako već trenutno stanje momčadi ne plaši njihove protivnike, onda bi to mogle odraditi trofejne vitrine u kojima je pohranjeno 14 ušatih pehara.

A tu je i dodatna motivacija – Madriđani su ovog ponedjeljka morali svjedočiti šampionskoj paradi vječnog nemesisa Barcelone, zbog čega je krv proključala kod igrača Reala.

Usto, sezona bez prvenstva ili Lige prvaka, tradicionalno se vodi kao neuspjeh u španjolskoj prijestolnici pa će Ancelottijevim pulenima cijela sezona stati u ovih 90 ili više minuta.

Neki će ovo nazvati i posljednjim plesom velike, možda i najveće generacije koja je koračala europskim travnjacima. Doduše, osvoje li Modrić & co još jednu europsku titulu, svaka rasprava će, ako ona danas uopće i postoji, biti bespotrebna. I to je pogonsko gorivo ovog Reala. Koliko god se naosvajali prestižnih trofeja, motiv je u stavljanju povijesnog štambilja i osvajanje prestižnog epiteta najboljih ikada.

Stoga, u kakvom god raspoloženju dolazi Real, to je sastav kojeg bi bilo kriminalno otpisivati. Pokazala je to ova momčad nebrojeno puta u proteklim godinama, a pokazala je i u prvoj utakmici od kakvog je materijala satkana. Nakon početnih pola sata u kojima je City dominirao (uglavnom posjedom) Real se oslobodio čvrstog stiska i krenuo igrati. Na koncu je Ederson morao i spašavati ovih 1-1, a Madriđani su ponovno pokazali da s njima nema šale.

Za večerašnju utakmicu se očekuju iste početne pozicije: City će pokušati kroz posjed stići do pogodaka, dok će se Real pouzdati u hitronogog Viniciusa da ušićari štogod iz kontranapada. I još je jednu stvar bitno za istaknuti: na Bernabeuu smo imali prilike vidjeti ogledni primjer defenzive, no teško je za povjerovati da će Erling Haaland i Karim Benzema odigrati još jednu samozatajnu utakmicu.

Očekivani sastavi:

Manchester City (3-2-4-1):

Real Madrid (4-3-3):




Tagovi

Liga prvakaReal MadridManchester City

Ostale Vijesti