EXPA/ Pressesports/ Alex Martin
EXPA/ Pressesports/ Alex Martin

Komnen Andrić uoči starta Ligue 1: "PSG se neće prošetati do naslova, Lens igra čudesan nogomet"

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 11.08.23. | 07:36

Bivši napadač Dinama podijelio je za Germanijak svoja očekivanja od sljedeće sezone Ligue 1 koja kreće večeras

Nice i Lille otvorit će u petak i službeno novu sezonu francuskog nogometnog prvenstva Ligue 1. Bit će to prvo kolo od ukupno 34 u kojima će 17 klubova tražiti odgovor na pitanje kako zaustaviti PSG. Naime, Parižani su lani osvojili drugi uzastopni naslov prvaka, odnosno peti u posljednjih šest sezona.

S pitanjem hoće li to biti jednosmjerna ulica i ove sezone okrenuli smo broj Komnena Andrića. Dinamova devetka lani je branio boje Clermonta. Sjajan uvod u sezonu zaustavila je nezgodna ozljeda. Malo tko zna da je Andrić igrao pod teškim bolovima veći dio sezone. Valjda zato je i ostao na četiri gola…

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

“Da, početak mi je bio kao iz snova. Druga utakmica dva gola, pa u iduće četiri još dvije asistencije. Međutim, imao sam povredu. Nešto slično što je sada imao Joško Gvardiol. Dugo sam čekao operaciju jer smo se borili za ostanak u ligi i svaki bod je bio važan. Izgubio sam dobar dio druge polusezone, ali ciljevi su ostvareni, ozdravio sam i spreman za nove izazove”, javio se Andrić iz Francuske. Obzirom da je sin imao rođendan, nismo previše inzistirali na detaljima. No, jedan smo morali izdvojiti. Negdje smo naišli na podatak da je Andrić u samom vrhu napadača u Francuskoj prema postotku realiziranih stopostotnih prilika. Preciznije, sve što je imao kao šansu - Andrić je i zabio.

“Rekli su mi za taj podatak. Možda je čudno, ali takav je ovdje nogomet. Nije kao u Dinamu da imaš svako malo šansu. Nekada i po pet utakmica moraš čekati da se nađeš u prilici da zabiješ. No, zadovoljan sam jer sam stekao veliko iskustvo. Trebalo je proći vrijeme za adaptaciju, trener je zadovoljan, odradili smo dobre pripreme i nekako jedva čekam da počne”, otkriva naš sugovornik koji nam je time i odgovorio na pitanje ostaje li u Clermontu.

“Jedino ako me Dinamo ne pozove. Znaš i sam da bih krenuo pješke u Zagreb”, odgovorio je kao iz topa. I što je najbolja stvar, Komnen Andrić to i misli…

“Vidi, to naše osmo mjesto lani je povijesni rezultat za Clermont. Najveći otkako klub postoji. I jasno da su ljudi iz kluba zadovoljni. No, svjestan sam kako se od prošlosti ne živi. Za sada smo svi na okupu iako ima interesa za neke igrače i treba vidjeti kako će se to rasplesti. Idemo skromno u ovu sezonu s osnovnim ciljem da što prije osiguramo ostanak u ligu. A onda ćemo vidjeti što se da učiniti”, reći će Andrić kojeg smo suočili s pitanjem s početka teksta; dakle, može li netko zaustaviti PSG.

“Naravno da može. Ne bih se nikako složio s time da će PSG prošetati se do naslova. Recimo, meni je najkonstantniji nogomet lani igrao Lens. Bit ću njihov najveći navijač u Ligi prvaka jer igraju čudesan nogomet. Agresivni su, igraju jedan na jedan po cijelom terenu i jasno je zašto su cijelo vrijeme disali za vrat PSG-u i na koncu ostali kratki za bod. U četiri utakmice s Parižanima, tri puta nisu izgubili i to dovoljno govori samo za sebe. Tu je bio i Marseille. Tudor je radio dobar posao. Potom Lyon, Lille… Svatko tu može iznenaditi i pomrsiti račune PSG-u”, dojam je koji ima Komnen Andrić.


Inače, u ovoj sezoni Ligue 1 je smanjila broj klubova. Sada ih je 18. Prva trojica idu direktno u Ligu prvaka, četvrti ide u kvalifikacije a još dva kluba će u Europu. Na dnu ljestvice, dvoje klubova ispadaju direktno, jedan ide u razigravanje za ostanak…

“Da, smanjila se liga i bit će teška borba. Svi nekako ciljaju na ove nove (Le Havre, Metz) koji su stigli da će se boriti za ostanak, ali pustimo te priče. Tako su svi gledali na Clermont, a mi na koncu bili u gornjem domu. Vjerujte, ostati u ovoj ligi je uspjeh sam po sebi”, zaključio je Komnen Andrić.

Inače, novost je da nova sezona kreće bez Lionela Messija. Najbolji nogometaš u povijesti digao je sidro i otišao u MLS. Novajlije u ligi su Le Havre i Metz, elitno natjecanje napustili su Auxerre, Ajaccio, Troyes i Angers. Prvi put nakon 2002. godine liga se vratila na 18 klubova.

Zanimljivo, pretendenti na naslov PSG, Marseille i Monaco imaju nove trenere. Novo lice na Parku Prinčeva u Parizu je Luis Enrique.

S velikim optimizmom prema sezoni gledaju navijači Lyona uzdajući se u kapital Johna Textora, američkog milijardera koji je preuzeo klub. Slično je i u Strasbourgu koji dijeli vlasništvo s poslovnom grupacijom koja je vlasnik Chelsea. Oni su uzeli Patricka Vieiru za novog šefa.

Od zvijezda, još uvijek je neizvjesna sudbina Mbappéa. Najbolji strijelac lige ulazi u posljednju sezonu ugovora i teško da će se PSG oduprijeti pritisku stotinjak milijuna eura koliko navodno nudi Real Madrid. Uglavnom, nova sezona u Francuskoj bit će izuzetno zanimljiva i vrijedna pozornosti…

Od Hrvata, Lovro Majer još uvijek je član Rennesa, iako ga sele u Bundesligu i izvjesno je kako bi do kraja kolovoza mogao otići. Ćaleta-Car na posudbi je iz Southamptona u Lyonu gdje je šef obrane Dejan Lovren. Hrvatsko državljanstvo posjeduje i Adrien Thomasson (29) koji brani boje Lensa, baš kao i Adrian Grbić iz Lorienta koji uz austrijsku posjeduje i hrvatsku putovnicu.



Tagovi

Komnen AndrićFrancuskaPSGLovro MajerGNK Dinamo

Ostale Vijesti