REUTERS/Alberto Lingria // Action Images / Juan Medina // Action Images/Lee Smith // REUTERS/Jennifer Lorenzini
REUTERS/Alberto Lingria // Action Images / Juan Medina // Action Images/Lee Smith // REUTERS/Jennifer Lorenzini

Koemanu dani odbrojani: Na listi želja Xavi, Conte, Pirlo, Cocu...

Vrijeme Čitanja: 6min | uto. 21.09.21. | 09:52

Roberto Martinez favorit sportske urpave, pitanje je samo hoće li rastanak s Nizozemcem biti službeno objavljeni u narednih dan, dva, sedam ili deset..

Sve su glasnije priče o tome da su dani Ronalda Koemana na klupi Barcelone - odbrojani! Njegova izjava od prije nekoliko dana da "zbog njega Barcelona ima budućnost" nije baš najbolje legla...

Poslije šokantnog remija sa Granadom, gola zaostatka poslije jedne minuta igre i pogotka Ronalda Arauja za izjednačenje pred sam ulazak u nadoknadu vremena doveli su do erupcije nezadovoljstva nakon čega je sve teže zamisliti nizozemskog stručnjaka u ulozi šefa struke u nastavku sezone.

Prvi metak poletio je iz Madrida - dopisnik lista Marca iz Barcelone Juan Velis objavio je nedugo poslije završetka konferencije za novinare na stadionu Camp Nou kako je unutar kluba doneta odluka o rastanku s Koemanom!

Nizozemac je po završetku utakmice odbio odgovoritui na pitanje o svojoj budućnosti. Nedavno je dobio otvorenu podršku od Joana Laporte, već drugi put otkako je španjolski biznismen ponovo zasjeo na predsjedničku funkciju. Ta podrška ima svoje granice, a ako rezultati nisu dobri - Koeman je bivši bez obzira na status igračke legende. Uostalom, Koeman je jedan od "ostataka" predsjedničke ere Josepa Marije Bartomeua i netko tko je tu ostao najviše zbog prazne blagajne i slabog odaziva eventualnih kandidata za njegovong nasljednika.

Bilo kako bilo, nimalo neće biti lako ljudima s vrha kluba, prije svega Laporti da izabere Koemanovog nasljednika. Zbog toga i novinar Marce tvrdi da ne postoji vremenski interval do kada bi otkaz mogao postati služben. Možda već danas ujutro, dan kasnije, za sedam ili deset dana... Sve će, naime, ovisiti od dogovora koji Barcelona i Koeman prvo budu postigli oko sporazumnog rastanka, potom i koga će klub odabrati kao njegovog naslednika.

Podsjetimo, Koemana od otkaza trenutno štiti financijski jaka otpremnina od čak 13 milijuna eura u slučaju prijevremenog prekida suradnje, pa je navodno jedan od ciljeva Barcelone da prvo nizozemskog trenera odobrovolji da na račun emocija prema klubu pristane na manju isplatu s obzirom na užasnu financijsku situaciju i dugovanja koja premašuju milijardu i tristo milijuna eura. Dok se stvore uvjeti za što bezbolniji razlaz, Barcelonu istovremeno čeka strašno težak zadatak - pametno izabrati sljedeće trenersko ime. Nekoga tko bi mogao podići ekipu, unaprijediti igru i pogurati klub naprijed.

Financije su i u ovom slučaju ograničavajući faktor, ali Španjolskom već kruži priča da postoji šira lista kandidata od pet-šest imena s kojima će u narednom periodu biti obavljeni preliminarni razgovori. Zasad je otkriveno da su na radaru Antonio Conte, Andrea Pirlo, Filip Koku, Roberto Martinez i Xavi Hernandez.

Conte bi svakako bio najskuplja, ujedno i najmanje realna opcija. On je u Interu zarađivao oko 12 milijuna eura godišnje, a pisalo se čak i o tome da je u jednom trenutku imao više od svojih najbližih konkurenata – Simonea Inzaghija, Gian Piera Gasperinija, Stefana Piolija, Gennara Gatussa i Paula Fonsece zajedno! Conte je Inter napustio poslije osvajanja nacionalnog prvenstva pošto je prvi čovjek kluba Steven Zhang najavio rezove zbog ozbiljnih financijskih problema. Inter je ubrzo prodao Achrafa Hakimija i Romelua Lukakua, ali ekipa djeluje stabilno pod komandom Inzaghija.

Za Barcelonu bi plaća u visini od 12 milijuna eura bila preveliki zalogaj, pa čak i manja cifra od te bi opteretila budget do maksimuma, a i ne djeluje realno da bi Conte pobjegao iz financijski nestabilne sredine u Milanu kako bi se uvalio u još goru situaciju u Barceloni. Osim toga njegov sistem sa tri igrača pozadi i napadima iz kontri nije nešto što se navijačima Barcelone dopada. Koemanova ideja sa trojicom stopera već je nekoliko puta bila oštro kritizirana, zbog čega se nedavno javno branio u opširnom intervjuu za katalonske medije.

Prema neslužbenim informacijama Laportin trenutni favorit je Pirlo. Mlad je, perspektivan trener, premda je već preživio fijasko na klupi Juventusa koja je definitivno bila previše za njega s obzirom da ranije nije imao praktično nikavkog trenerskog iskustva.

Ipak, njegov dolazak vjerovatno bi klub najlakše podnio s financijske točke gledišta. Može li Pirlo biti vatrogasac kakav je Barceloni potreban i može li on unaprijediti ovakvu ekipu? Teško. Uz dužno poštovanje njegovim igračkim kvalitetima i statusu koji je odavno zavrijedio, nije se pokazao u Juventusu koji je imao sve predispozicije nastaviti šampionski niz u Italiji, što je i dovelo do rastanka, pa tako nije realno očekivati da će on dići Barcu iz sadašnje pozicije...

Filip Cocu je takođe bez angažmana i to traje skoro godinu dana. Poslije ne baš blistave epizode u Fenerbahčeu preuzeo je Derby County u kojem je proveo sezonu i pol, sve do studenog 2020. kada je dobio otkaz poslije niza loših rezultata. Nije trenerska klasa kakva je potrebna Barceloni, ali je netko tko poznaje prilike u klubu čiji je član bio punih šest sezona s kraja prošlog i početka ovog stoljeća. Stječe se dojam da bi njegov angažman bio samo presipanje iz šupljeg u prazno, ali svakako je u orbiti vodećih ljudi Barcelone kao jedna od mogućnosti.

Iz Katalonije, točnije od novinara lista Sport stigla je informacija da je među kandidatima Roberto Martinez. Njegovo ime nije uopće novo u tekicama odgovornih na stadionu Camp Nou pošto se njegov učinak i rad proteklih godina pomno pratio, još iz vremena kada je radio u Evertonu, pa kasnije i kada je preuzeo klupu Belgije. Piše se čak da je on favorit sportskog sektora kluba.

Van klupskog nogometa je više od pet godina, točnije od kraja sezone 2015/16 kada je otišao iz Evertona poslije tri godine u kojima nije napravio značajniji rezultat. Okrenuo se reprezentativnom nogometu i uzeo Belgiju s kojom je bio treći na Mundijalu u Rusiji 2018, dok na dva Europska prvenstva nije išao dalje od četvrtfinala usprkos tome što su Đavoli bili među favoritima za trofej. No, u ovoj situaciji mogao bi da iskrsne kao spasilac tima kome je pod hitno potreban autoritet. U Belgiji je uspio ukrotiti ego Lukakua, Hazarda, De Bruynea i ostalih da se podredi timu, iako je rezultat izostao, ali je neko tko u spomenutoj konkurenciji trenera ima veliko iskustvo rada sa superzvezdama europskog i svjeetskog nogometa zajedno s Conteom. Poput talijanskih kolega, također je ljubitelj formacije s trojicom odozadi, ali je njegov nogomet dosta ofenzivan.

Svima je ipak jasno da se čeka potvrdan odgovor Xavija. Već je odbio Barcelonu jednom poslije smjene Ernesta Valverdea – kada ga je zamjenio Quique Setien – pod izgovorom da još nije vrijeme da se vrati na mjesto uspeha, s kojeg je otišao kao kapitan i klupska legenda. Xavi i dalje radi u Al Sadu, jedan je od promotora Mundijala u Kataru naredne godine, ali je i dalje netko u koga navijači prije svih imaju najveće povjerenje. Da bi svojim liderstvom mogao podići ekipu, kao netko tko je cijeli život proveo u Barceloni zna koliko je uspjeh važan i kako do istoga doći. Također bi se mogao pozabaviti dubljim razvojem klupske djece, kao i Pedrija koji je označen kao njegov legitimni naslednik.

Xavi je nesumnjivo prvi izbor navijača, vjerovatno i većeg dijela uprave, ali puno toga se mora poklopiti da legendarni španjolski veznjak ne postane samo broj na listi potrošenih trenera... Laporta bi prvo morao uvjeriti Xavija da pređe preko određenih razmišljanja i dođe u Barcelonu dok je on predsjednik. Podsjetimo, Xavi je tijekom predsjedničke kampanje po odlasku Bartomeua bio najbliži kandidatu Victoru Fontu, koga je Laporta na kraju ipak uvjerljivo porazio.

Koeman je svoje završio i lako bi se moglo dogoditi da gostovanje u Cadizu ovoga četvrtka bude njegov posljednji radni zadatak u ulozi trenera Blaugrane.

Preuzeto sa mozzartsport.com


Tagovi

Philip CocuBarcelonaAndrea PirloAntonio ConteXavi Hernandez

Ostale Vijesti